FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rytmiczne cykanie, dzwonienie
Autor Wiadomość
uxon 
Nałogowiec

Wysłany: 22-10-2014, 11:33   Rytmiczne cykanie, dzwonienie
   Bolid: CCS

Po postoju u mechanika (tydzien czekania na wymiane rozrusznika) w samochodzie pojawil sie dziwny dzwiek - wraz z rosnaca predkoscia rosnie jego czestotliwowsc i glosnosc. Dzwiek troche mocniejszy niz cykanie ale jescze nie jest to dzwonienie (ale metaliczny). Wrazenie jest, ze pochodzi z prawego przodu. Kiedys byl podobny dzwiek pochodzacy z przedniego prawego zacisku (a konkretniej balszki zacisku), ale sam ustapil. Na dzwiek nie ma wplywu czy wcisne pedal hamulca czy nie. Ponizej 50 kmh wlasciwie nic nie slychac, 60-70 juz cyka, przy 120 wlasciwie sobie dzwoni.
Sam przejrazalem ten zacisk, ale nic nie znalazlem, poza sparciala uszczelka tloczka. Nastepnie moj mechanik go przejrzal, wymienil uszczelke, ale nic poza tym niepokojacego nie znalazl. Przy okazji samochod mial wymieniana skrzynie wraz z kompletnymi polosiami (wiec to tez mozna wyeliminowac). Wzialem go na jazde testowa i.. to samo. W drodze powrotnej, dojezdzajac juz z niska predkoscia do swiatel, cos mocniej przydzwonilo, jakby sie cos urwalo, metaliczny dzwiek. Wystraszylem sie i zaczlaem sie kulac 20 na godzine, bo juz bylem blisko warsztatu, ale nic dalej sie nie dzialo. Zaczalem sie rozpedzac i co sie okazalo? Ze rytmiczne dzwonienie ustapilo! Zaprowadzilem samochod do mechanika spowrotem, ktory dzis go przeglada w poszukiwaniu tego co moglo halasowac, ale jak na razie bezskutecznie. Moze ma ktos jakis pomysl co jeszcze sprawdzic?

dawiddawidowski 
Moderator
Cento Nowy Sącz

Wysłany: 22-10-2014, 11:44   
   Bolid: SC Abarth 1.4 16v 6speed

Może sprawa błaha ale czy nie linka prędkościomierza? Gdy jechałem sportasiem kolegi to okropnie cykała wraz ze wzrostem prędkości :roll:

ROSSO BAROCCO by dawid

barkor 
spamer team

Wysłany: 22-10-2014, 11:57   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

dawiddawidowski napisał/a:
Może sprawa błaha ale czy nie linka prędkościomierza? Gdy jechałem sportasiem kolegi to okropnie cykała wraz ze wzrostem prędkości :roll:

heh może być, u mnie po wymianie linki też tak cyka tyle że od strony licznika, więc od razu wiedziałem o co chodzi, a tu może cykać na łączeniu ze skrzynią biegów.
uxon, spytaj mechanika czy jak wymieniał rozrusznik to odkręcał linkę prędkościomierza (może chciał mieć lepszy dostęp czy coś) a potem coś źle ją przykręcił.

uxon 
Nałogowiec

Wysłany: 22-10-2014, 12:37   

Cenna wskazowka, ale po wymianie rozrusznika byla wymieniana cala skrzynia, wiec pewnie linka musiala byc do niej przelozona. A sytuacje po wymianie skrzyni ( z reszta z wczoraj) opsialem powyzej.

dawiddawidowski, a czy robilo sie coraz glosniej wraz ze wzrostem predkosci, czy tylko rosla czestotliwosc? I czy dzwiek ten byl nieco mocniejszy, niz wspomniane przeze mnie cykanie blaszki od hamulca? I co dokladnie bylo z ta linka nie tak? Jak problem zdiagnozowano/rozwiazano?

Dzwonilem do mechanika i mowil, ze linka nie byla na pewno ruszana poprzednio przy wymianie rozrusznika, za to na pewno byla ruszana teraz przy wymianie skrzyni. Wiec raczej opcja linki odpada.. Chyba ze by sie sama z siebie zepsula.

Ktos ma jakies inne pomysly?

dawiddawidowski 
Moderator
Cento Nowy Sącz

Wysłany: 22-10-2014, 19:05   
   Bolid: SC Abarth 1.4 16v 6speed

Od 50-60 do 100 było słychać coraz głośniejsze cykanie a powyżej tej prędkości było słychać tylko wydech... sejek został sprzedany po kilku miechach z tą wadą

ROSSO BAROCCO by dawid

rysiu 
Nałogowiec
ABG

Wysłany: 22-10-2014, 21:33   
   Bolid: Fiat Seicento 0.9 2000r.

jak zaczniesz słyszeć to cykanie to przyjrzyj się dokładnie wskazówce, jeśli drga, to linka na 100%.
miałem to samo. wraz ze wzrostem prędkości, cykanie było coraz bardziej słyszalne

"Naprawa ABS'u bez komputera jest jak macanie kobiety przez ścianę"

malina998 
Bywalec

Wysłany: 07-11-2014, 20:53   
   Bolid: Seicento!

O to u mnie chyba czeka wymiana linki, bo właśnie też coś zaczęło cykać i faktycznie wskazówka dziwne ruchy wykonuje.

uxon 
Nałogowiec

Wysłany: 12-11-2014, 15:52   

U mnie od czasu tego mocniejszego stukniecia cykanie ustalo..

Odpowiedz do tematu