Piszczenie przy puszczonym sprzęgle |
Autor |
Wiadomość |
stanislaw5b
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 31-12-2014, 14:27 Piszczenie przy puszczonym sprzęgle
Bolid: Seicento 0.9 Young |
|
|
Witam,
Pacjent:
Fiat Seicento 0.9 Young, 2000r.
Objawy:
Podczas jazdy (raz się zdarza a raz nie, losowo raczej), zazwyczaj zaraz po ruszeniu lub przy małych prędkościach (biegi 1, 2, 3) coś z przodu piszczy, gdy zmieniam biegi tzn. wcisnę sprzęgło hałas ustaje, gdy zdejmę nogę z pedału dalej piszczy, im wyższe obroty tym szybciej. Nie jest to jakoś strasznie uciążliwe ponieważ zdarza się rzadko, zaczęło się objawiać teraz, w zimę. W sumie nie ma reguły, czy rozgrzany silnik czy nie.
Moja diagnoza to coś ze sprzęgłem (tak znalazłem w czeluściach internetu), ale prosiłbym o potwierdzenie. Co do sprzęgła, czy da się je wymienić w domowych warunkach (mam dostęp do kanału)? Czasami zdarza się, że "skrzypi" przy wciskaniu pedału. Niestety nie tylko ja jeżdżę tym autem, mam podejrzenia że moja dziewczyna może trochę sprzęgło maltretować, po tym jak mi zaczął samochód piszczeć powiedziała że jej też się to raz zdarzyło, wtedy było jeszcze w miarę ciepło - uspokojona przez koleżankę ("to normalne po deszczu") nic mi o tym niestety nie powiedziała.
Pozdr. |
|
|
|
 |
turbo-daniel
nówka sztuka ;)
Wiek: 30 Dołączył: 09 Sie 2014 Posty: 45 Skąd: Łaziska Dolne
|
Wysłany: 31-12-2014, 14:41
Bolid: Fiat Seicento Sporting |
|
|
Możliwe ze łożysko oporowe to zazwyczaj jak nie piszczy to znowu szuszczy dziwnie. Skrzynie ze seja na kanale wytargasz sam bez pomocy kogoś jest to lekkie ustrojstwo. Klucze wystarczą podstawowe tarcze ustawisz zwykłym prętem o podobnej grubości co dziura w którą wchodzi wałek i wszystko będzie grało. Nie wiem czy jest cokolwiek w seju czego nie można wymienić sobie samemu. |
_________________ turbo-daniel |
|
|
|
 |
stanislaw5b
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 31-12-2014, 15:17
|
|
Dzięki za odpowiedź, zauważyłem jeszcze że ciężej wchodzi mi 3, a czasami w ogóle nie mogę wrzucić wstecznego, muszę wtedy zdjąć nogę i ponownie wcisnąć pedał sprzęgła aby wrzucić wsteczny. |
_________________ Czerwony wojownik
 |
|
|
|
 |
Paweł1984
spamer team Jasper84
Pomógł: 160 razy Wiek: 40 Dołączył: 26 Sie 2007 Posty: 1212 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 31-12-2014, 15:24
Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance |
|
|
Pierwsze oznaki zużycia sprzęgła i pewnie linki. |
|
|
|
 |
stanislaw5b
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 31-12-2014, 16:14
|
|
Tak sądziłem, czyli lepiej jest kupić cały zestaw sprzęgła niż bawić się w wymianę jednej części po której padnie druga?
Np. coś takiego - https://www.motointegrato...-nexus-f1f004nx Jakie firmy polecacie? |
 |
|
|
|
 |
MAXIMUS
Nałogowiec
Pomógł: 1 raz Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2014 Posty: 103 Skąd: opole
|
Wysłany: 31-12-2014, 16:32
Bolid: golf |
|
|
a ja kupiłem cały zestaw LUC za 80zł nówka nigdy nie zakładane też muszę się zebrać za wymianę |
|
|
|
 |
stanislaw5b
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 01-01-2015, 15:17
|
|
Maximus, dlugo Ci wytrzymal ten LUK? |
 |
|
|
|
 |
Luszeq
Nałogowiec

Pomógł: 5 razy Wiek: 31 Dołączył: 17 Sie 2012 Posty: 463 Skąd: Radymno
|
Wysłany: 01-01-2015, 21:14
Bolid: MAZDA 323F BJ |
|
|
stanislaw5b, przecież napisał, że kupił, ale jeszcze nie zmienił |
|
 |
stanislaw5b
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-01-2015, 01:48
|
|
A wybaczcie, myślałem że kupił nieużywane gdzieś na promocji i teraz będzie musiał je znów wymieniać.
Czyli podsumowując do wymiany idzie sprzęgło i linka. Zobaczymy jak pójdzie z naprawą, kupuję zestaw LUKa. |
 |
|
|
|
 |
|