FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
3 pytania
Autor Wiadomość
automaniak126 
Nałogowiec

Wysłany: 12-01-2012, 21:01   3 pytania
   Bolid: Seicento

witam koledzy.
mam pytanie w samochodzie parują mi szyby dość często i dość szybko i wydaje mi się że za szybko i pierwsze co to zerknąłem do bagażnika czy ten tzn wylot odpowietrznik który ma odprowadzać i mieszać powietrze nie jest czymś zatkany i tu ukazał się moim oczom otwór kratkowy który jest zatkany taką "gumą" która jest ruchoma i tu mam pytanie czy ta guma jest od nowości czy po prostu poprzedni właściciel zatkał sobie żeby było cieplej???

dgurie pytanie dotyczy tuningu optycznego a właściwie sklepów szukałem już po necie ale mało znalazłem sklepów internetowych z akcesoriami do tuningu wizualnego i chodzi mi to konkretnie o nakładki na bak czy znacie jakieś fajne sklepu tuningowe w których jest duży wybór tych produktór?? "allle" już przepatrzyłaem ale tam jest aby 2 i raczej wyboru nie ma:D

trzecie pytanie odnoście wycieraczek bo muszę chyba w najbliższym czasie wymienić bo już mnie szlak trafia bo wogóle dobrze nie chcą wycierć szyby i robią mazy podejrzewam że są jeszcze od nowości poza tym już mają luzy więc raczej się nie nadają do dalszego użytkowanie i tutaj pytanie jakie poleciacie czy kupywac coś na necie (mile widziane jakieś linki z aukcji) czy polecacie jakąś konkretną firmę i poszukać konkretnych po sklepach motoryzacyjnych?? z tego co się zdąrzyłem zorientować to raczej lepsze są płaskie ale jakie przedział cenowy jest ogromny od 38 do nawet 100zł więc wybór jest tylko czy warto przepłacać i kupować drogie bo gdzieś czytałem że czasami jest tak że te tańsze to to samo tylko aby za firmę się płaci.

to tyle czekam na propozycje:)))
pozdro

Torrence 
Nałogowiec

Wysłany: 12-01-2012, 21:07   
   Bolid: ?koda Fabia

Ja o ile pamiętam to miałem taką gumę. Masz pewni dywaniki wilgotne i dlatego.

Nakładek na bak to nie kupuj, chyba, że chcesz zrobić agrotun.

Wycieraczki to polecam z makro płaskie. Firmy unitec chyba. Firma raczej malo ważna, ważne to, że kosztowały po 10zł za sztukę i zbierają idealnie. Żadnych smug. A poprzednie wycieraczki jakie miałem to mimo tego, że były nowe to zostawiały smugi. a kosztowały dużo dużo więcej.

rafal8818 
spamer team
Cento?lązak

Wysłany: 12-01-2012, 22:38   
   Bolid: Seicento S-Class 1.1 66.6KM

Torrence napisał/a:
Wycieraczki to polecam z makro płaskie. Firmy unitec chyba.

O to to :D Unitec z Makro :ok: u mnie od 7 do 10zł zależy czy jest promocja czy nie ma :) praktycznie odkąd mam seja to tylko takie kupuję ... wytrzymują spokojnie od pół do roku :)

Co do 2 ... nakładka na BAK ?? do seja ? :shock:

edit ... fotka ( nawet chyba z Makro) :lol2:
Szczyrk 2014 - #75
Było Seicento 1.1 66HP-> http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=30393
Jest Lew 308 1.6 112HP :P -> http://www.seicento.pl/vi...r=asc&start=757

Torrence 
Nałogowiec

Wysłany: 12-01-2012, 23:01   
   Bolid: ?koda Fabia

O, dokłądnie takie. Do seicento sa przecież krótkie wycieraczki, to cena będzie ta najmniejsza czyli po 8zł. :D

paker228 
spamer team
Lokalny Czepiacz

Wysłany: 13-01-2012, 08:14   
   Bolid: 1.1 MPI

automaniak126 napisał/a:
i tu ukazał się moim oczom otwór kratkowy który jest zatkany taką "gumą" która jest ruchoma i tu mam pytanie czy ta guma jest od nowości czy po prostu poprzedni właściciel zatkał sobie żeby było cieplej???

ta guma jest fabrycznie zamontowana.

automaniak126 napisał/a:
czy polecacie jakąś konkretną firmę i poszukać konkretnych po sklepach motoryzacyjnych?? z tego co się zdąrzyłem zorientować to raczej lepsze są płaskie ale jakie przedział cenowy jest ogromny od 38 do nawet 100zł

na pewno nie warto przepłacać - jednak ja tu zwróciłbym uwagę na to z czego są wykonane - ja mam tzw grafitowe i zbierają bardzo dobrze. ok 25zł za 2 szt w castoramie znalazłem.

macher 
Moderator

Wysłany: 13-01-2012, 08:32   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Odkurz wnętrze samochodu, pod dywanikami gumowymi tez bo piasek trzyma wilgoć.Otwór z gumą jest fabryczny. Po to guma by powietrze uciekało a nie nalatywało do wewnątrz np ze spalinami. Wycieraczki dobre i tanie widziałem w biedronce po niecałe 10 zł .Płaskie bezszkieletowe.Tylko to było przed świętami

automaniak126 
Nałogowiec

Wysłany: 13-01-2012, 13:03   
   Bolid: Seicento

dzięki koledzy za odpowiedzi:)

co do gumy to dobrze że utwierdziliście mnie w przkonaniu bo nie byłem pewien czy to fabryczne coś:)

jeśli chodzi o wycieraczki to zorientuje się właśnie z czego są i jak wyglądają może akurat są jeszcze te Unitec to za tę cenę to wezmę bez zastanowienia skoro polecacie:)

a nakładka na bak hmm może i troszę macie racji nie jest to super piękne chociaż mi osobiście dobrze dobrana z gustem się podoba, ale ważniejszy jest powód tego że chchę to założyć niestety mam przerysowaną tą nakładkę swoją i pożdzierany lakier, więc stwierdziłem że lepiej założyć nakładkę za 30zł niż zapłacić lakiernikowi 50zł za pomalowanie tego.. a przeciez to plastik to mi rdza nie zeżre.... jeszcze się zastanowię nad tym może na razie sobie dam spokój i tyle:)

gandw 
Nałogowiec

Wysłany: 13-01-2012, 15:18   
   Bolid: Seicento 1.1MPI Brush, Scenic II 1.9DCI

Pod dywaniki można dać szarą gazetę i co jakiś czas wyrzucać - ładnie chłonie wilgoć.

Seicento 0.9i SX [*]

Trewas 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 13-01-2012, 15:22   
   Bolid: Seicento 0.9 + LPG & Ford Fusion 1.4

Co do wycieraczek uniteca, mam takie juz od dluzszego czasu i nie moge powiedziec nic zlego ani nic dobrego, moze dobrze wycieraja ale strasznie piszcza a na poczatku w pewnym miejscu w ogole nie wycieraly. Ja polecam wycieraczki alca, w aucie mamy zamontowalem, są tanie i ladnie scieraja.

paker228 
spamer team
Lokalny Czepiacz

Wysłany: 13-01-2012, 15:46   
   Bolid: 1.1 MPI

Trewas napisał/a:
Ja polecam wycieraczki alca, w aucie mamy zamontowalem, są tanie i ladnie scieraja.

ooo dobrze że napisałeś firmę, bo przypomniało mi się że te moje właśnie są alca

coś dpodobnego do tych
http://allegro.pl/wyciera...2009319173.html

i właśnie to o czym pisałem - są grafitowe, dobrze ścierają, cicho chodzą (poprzednie dosłownie piszczały bądź podskakiwały po szybie) i póki co śladów zużycia nie widać, a cena bardzo przystępna.

macher 
Moderator

Wysłany: 13-01-2012, 16:02   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

To ja zrobię antyreklamę.Nie kupuj wycieraczek bezszkieletowych m-ki heyner.Mam taki badziew niemiaszkowy i kiepsko zbierają, od strony pasażera końcówka nie dolega. A kosztowała mnie jedna 33 zł więc za komplet bym miał kilka kompletów tych z marketu.Patrzyłem teraz na portal aukcyjny i są takie ale napisane alca-heyner. Firma kupiona przez alca?

Ciacho 
Skoda Lover

Wysłany: 13-01-2012, 17:44   
   Bolid: Skoda Octavia II FL 1.6 TDI Greenline

macher napisał/a:
Nie kupuj wycieraczek bezszkieletowych m-ki heyner.Mam taki badziew niemiaszkowy i kiepsko zbierają, od strony pasażera końcówka nie dolega.

no w seju jest tak mocno szyba zagięta bokami, że żadna wycieraczka bezszkieletowa nie będzie końcem dolegać po stronie pasażera, ja pamiętam jak sobie sprawiłem do seja wycieraczki wypasione Boscha aerotwin czy jak tam sie nazywały, bezszkieletowe i też prawa nie dolegała masakrycznie, i chyba żadna bezszkieletowa wycieraczka tam dolegać dobrze nie będzie bo taka jest szyba

a wydawało by się, że te wycieraczki są bardziej elastyczne = lepiej przylegają do szyby, ale niestety wcale tak nie jest, bo normalne wycieraczki szkieletowe znacznie lepiej przylegają, sprawdzone w seju i w ibizie (ostatnio wywaliłem płaskie, kupiłem zwykłe i jest rewelacja)

trochę inaczej jest w autach, które fabrycznie wychodzą z płaskimi wycieraczkami, np. u mnie w Fabii jest ok, chociaż też szyba jest trochę wygięta bokiem, troszkę tam wycieraczka pomija, ale jest to kawałeczek prawie niewidoczny i nie wkurzający i tutaj klasyczne wycieraczki byłyby bez sensu

Odpowiedz do tematu