FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Seicento nie pali. CPW lub pompa paliwa.
Autor Wiadomość
Adi95 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-08-2015, 22:23   Seicento nie pali. CPW lub pompa paliwa.
   Bolid: Seicento 1.1

Witam!
Moi drodzy, zwracam się do was z problemem, którego jak się pewnie domyślacie nie jestem w stanie rozwiązać. Pacjent to Seicento 1.1 SPI. Jadąc dzisiaj na rezerwie samochód zaczął się zachowywać jakby skończyło mu się paliwo. Poważnie przerywał (przez chwilę), aż w końcu przestał pracować. Wskazówka od paliwa nie leżała, aczkolwiek rezerwa była. Po zepchnięciu samochodu na pobocze próbowałem go odpalić, przy kilku próbach "kichnął", ale nic poza tym. Potem już tylko kręcił bez skutku. Z początku myślałem, że zabrakło paliwa, więc zalałem 15 litrów. Niestety nic to dało. Doszedłem do wniosku, że zatarła się pompa paliwa, pracuje ona po przekręceniu kluczyka, lecz ciszej niż wcześniej (kulturalniej). Po dopchnięciu samochodu do domu postanowiłem podłączyć go do komputera. Co ciekawe wyskoczył błąd CPW. Po jego skasowaniu nie pojawiał się ponownie. Zmierzyłem rezystancję i wyszło 1100 ohmów. Na ten moment jestem w kropce i nie wiem co wymienić. I o to właśnie chciałbym się Was zapytać, zacząć od pompy paliwa, czy CPW? Zdaję sobie sprawę, że najlepiej obie rzeczy, lecz jako student każdą złotówę staram się oglądać dwa razy ;) . Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

pawwel 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-08-2015, 22:58   
   Bolid: Seicento Van 1.1 MPI 2004

Pompę można sprawdzić mierząc jej ciśnienie, tu niestety potrzebne narzędzie, ale może jakiś znajomy mechanik ma lub tradycyjnie wykonać sobie takie :D
Jest szansa na to, że przytkała się pompa/filtr paliwa? Wszakże seicento ma metalowy zbiornik, więc może rdzewieć etc. to wszystko zweryfikuje pomiar ciśnienia w układzie.
CPW, rezystancja i prawdopodobieństwo to się nie wypowiem, bo się nie znam.

Adi95 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 21-08-2015, 23:38   
   Bolid: Seicento 1.1

Dzięki za pomoc!
Okazało się, że ciśnienia to w ogóle nie było, pompa wymieniona i śmiga.
Temat do zamknięcia ;)

Odpowiedz do tematu