Nowe ato |
Autor |
Wiadomość |
marcinekwld
Nałogowiec
|
Wysłany: 13-09-2015, 08:43 Nowe ato
Bolid: seicento 900 |
|
|
Wiatm
Nadszedł czas na nowe auto wiec musze rozstać sie z moim sejkiem wstepnie mialem okreslona marke i typ . Wpadlo mi to auto w oko
http://otomoto.pl/oferta/...y-ID6y6J4X.html
jedyne co mnie martwi to przebieg w 1.4 mpi 300 tys Ciekawe gdzie ten 1 wlasciciel jezdzil
przy okazji znalazlem 2 auto tez 1 wlasciciel 165 tys
http://otomoto.pl/oferta/...tml#020680f2bcm
i nie wiem co zrobic |
_________________ Cała Polska zna nasz kibicowski świat, cała Polska wie jak Kolejorz bawi się! |
|
|
|
 |
sebekle
Nałogowiec
|
Wysłany: 13-09-2015, 10:41
Bolid: Seicento 900 |
|
|
ta fabia ma 300tys a wygląda lepiej w środku niż niektóre przy 180 tysiącach. jeśli to jest skodowskie mpi a nie od VW to masz silnik na łańcuchu, hydraulicznie kasowany luz zaworowy (w felicii tego nie było), wzmocniony blok bo trzeba pamiętać, że wał w 3 miejscach jest tylko podparty i niskie obroty mu szkodzą i nie ma tam 75 koni a 68 nadal. a w peugeocie warto bardzo dobrze sprawdzić tylną belkę no i wszystko co z prądem związane. a silnik dosyć często lubi uszczelkę pod głowicą sobie wydmuchać-szukaj wycieku w okolicach pompy wspomagania, bąbelków w zbiorniczku i masła. peugeot na pewno da dużo więcej radości z jazdy ze wzgędu właśnie na zawieszenie z niezależnymi kołami z tyłu |
|
|
|
 |
marcinekwld
Nałogowiec
|
Wysłany: 13-09-2015, 10:51
|
|
fabia 1.4 mpi . Jezdzilem taka tylko ze w combi i mam same pozytywne wrazenia , z 2 strony jestem ciekawy ile taki silnik moze przejechac do remontu ?! a co do peugeot to wiadomo ze w tych modelach belki siadaja , czytalem opinie o 206 i tym silniku i sa negatywne , ale tu mamy auto od 1 wlasciciela . Sam nie wiem co zrobic |
_________________ Cała Polska zna nasz kibicowski świat, cała Polska wie jak Kolejorz bawi się! |
|
|
|
 |
sebekle
Nałogowiec
|
Wysłany: 13-09-2015, 11:00
Bolid: Seicento 900 |
|
|
ja bym brał peugeota. a w felicii miałem na tym silniku nalatane ponad 250tys. kilometrów, raz robioną uszczelkę pod głowicą a oleju niespalał nic. chodził jak złoto. od przebiegu 50tys. kilometrów, czyli przez 200tys. kilometrów oczywiście na LPG. działa do dziś |
|
|
|
 |
marcinekwld
Nałogowiec
|
Wysłany: 13-09-2015, 11:51
|
|
moze jest ktos z Poznania i chciałby podjechac ze mna ?
W sumie auto tak wypucowane ze tylko brac szkoda ze nie mialem do czynienia z 206 wczesniej wiedzial bym co dokladnie obejrzec i czego mozna sie spodziewac |
|
|
|
 |
automaniak126
Nałogowiec

|
Wysłany: 13-09-2015, 11:52
Bolid: Seicento |
|
|
w tym peugeocie to chyba Vin jest nie z tego auta... poza tym niby pierwszy właściciel a nowe blachy po 2005r.?? WTF??? Te silniki są dobre o wiele lepiej sobie radzą niż słabe 1.1, poza tym to prosta konstrukcja 8V nawet jeśli będziesz chciał założyć kiedyś gaz nie powinno być problemu. Prostota silnika = małe wydatki, nawet wymiana rozrządu nie kosztuje wiele. CO do reszty to tak jak już ktoś wcześniej pisał dokładnie sprawdź tylną belkę, bo czasami już po 50 tys. km były już do roboty a to już większy koszt. Sprawdzaj wszystkie włączniki, światła, nawiewy, pierdółki itp żeby potem się nie okazało że coś szwankuje jak to często bywało we francuzach.
Co do skody hmm faktycznie widać że zadbana z drugiej strony przebieg 300 tys w 13 letnim aucie to jest normalna rzecz przecież to ok 25 tys rocznie. - szkoda tylko że większość ludzi w to nie wierzy i ciągle myśli że te licznikowe 170 tys w słynnych już "golfach i passatach" jest prawdziwe:D
W skodach często leci czujnik skrętu kół czy coś takiego a to jest drogi koszt, poza tym zawieszenie zwykłe elektroniki raczej brak więc nie ma co się psuć. Ciekawe tylko co właściciel ciągnął na tym haku bo jeśli dużo i często to przy 300tys km kondycja tego auta może być słaba;/
Wybór należy do ciebie ale ja na twoim miejscu rozejrzałbym się za czymś innym
Może clio II, ibiza II fl, Polo 3 FL, Punto II -II FL, corsa C, napisz coś więcej czego konkretnie oczekuje zs od auta w jakiej cenie który rok itp. to może coś doradzimy:)
PS: w peugeocie już widać typową bolączkę czyli rdzewiejące kielichy amorków pod maską- mój kolega tez miał 206 i było to samo, ale muszę powiedzieć że prowadzi się bardzo fajnie szczególnie po rondzie- tył niby szybko się rozpada ale jak jest w dobrym stanie to zawieszenie robi robotę:)) |
_________________ Kupujesz auto, ale nie do końca ogarniasz temat? Chętnie pomogę w mojej okolicy. Mogę dojechać. Info na pw. |
|
|
|
 |
marcinekwld
Nałogowiec
|
Wysłany: 13-09-2015, 12:05
|
|
Wiesz co powien tak nie chodzi mi o przebieg bo wiadomo ze auto w PL sie nie sprzeda jak ma +200 tys wole miec pewny przebieg niz niepewny. Co do tego przebiegu to wlasnie boje sie ze niedlugo moze byc remont silnika i dlatego sprzedaje.. a ja juz nie chce tracic mnustwo kasy na remonty (tak jak bylo z sejem )!
Nie mam konkretnych aut ktore szukam duzo mialem do czynienia ze skodami . Po kolizji mialem fabie 1 w combi z silnikiem 1.4 mpi jezdzilem nia i bylem bardzo zadowolony ! moze tez dlatego skody szukam potem tesc mial tez skode ktora mial od nowosci ale z silnikiem 1.2 i tez dawal rade (duzo jezdzil) i sprzedal za 12 tys bodajże, teraz ma tez fabie tylko ze II 1.2 Tsi i niby zaczyna sie cos z nia dziac (przebieg ok 160 tys ) . Fajnie jak by auto bylo w combi choć nie koniecznie , klima tez moze byc chodzi mi zeby auto nie sprawialo problemow dziennie robie ok 100 km |
|
|
|
 |
marcinekwld
Nałogowiec
|
|
|
|
 |
automaniak126
Nałogowiec

|
Wysłany: 13-09-2015, 12:28
|
|
marcinekwld napisał/a: | Wiesz co powien tak nie chodzi mi o przebieg bo wiadomo ze auto w PL sie nie sprzeda jak ma +200 tys wole miec pewny przebieg niz niepewny. Co do tego przebiegu to wlasnie boje sie ze niedlugo moze byc remont silnika i dlatego sprzedaje.. a ja juz nie chce tracic mnustwo kasy na remonty (tak jak bylo z sejem )!
Nie mam konkretnych aut ktore szukam duzo mialem do czynienia ze skodami . Po kolizji mialem fabie 1 w combi z silnikiem 1.4 mpi jezdzilem nia i bylem bardzo zadowolony ! moze tez dlatego skody szukam potem tesc mial tez skode ktora mial od nowosci ale z silnikiem 1.2 i tez dawal rade (duzo jezdzil) i sprzedal za 12 tys bodajże, teraz ma tez fabie tylko ze II 1.2 Tsi i niby zaczyna sie cos z nia dziac (przebieg ok 160 tys ) . Fajnie jak by auto bylo w combi choć nie koniecznie , klima tez moze byc chodzi mi zeby auto nie sprawialo problemow dziennie robie ok 100 km |
skoro dziennie robisz aż 100 km to rocznie będzie powiedzmy ok 30 tys albo i więcej to na twoim miejscu akurat tą skodę bym sobie darował bo za dwa lub 3 lat auto z 2002 roku będzie na skraju wyczerpania bo 400tys to myślę że max na 1.4 bez poważniejszego remontu, peugeota bym odpuścił bo często będzie lecieć zawieszenie bo jest bardzo delikatne, może lepiej szukaj kompakta jakiegoś?? focusa w kombi np?? astra G? ceny podobne może rok lub 2 starsze ale wygoda o niebo lepsza. o forda łatwo z klimą w astrach ciężej. Wiadomo przy obu trzeba uważać na rdzę z większym naciskiem u forda nawet z dużo większym:D no chyba że jakąś inną fabię z pewnym przebiegiem nie przekraczającym powiedzmy te 200-250 tys. ale obawiam się że będziesz ciężko, bo te auta w większości jeździły na firmach i były wołami roboczymi. Dobrym rozwiązaniem by była myślę yariska ale cena ciut większa, chodź przy sporych przebiegach silnik 1.0 68KM odwdzięczyłby się bardzo niskim spalaniem. No i na dodatek rozrząd masz tam z głowy bo jest lańcuch:) |
_________________ Kupujesz auto, ale nie do końca ogarniasz temat? Chętnie pomogę w mojej okolicy. Mogę dojechać. Info na pw. |
|
|
|
 |
marcinekwld
Nałogowiec
|
Wysłany: 13-09-2015, 12:35
|
|
tak wlasnie mysle nad ta astra g
http://piatkowska129.pl/s...1120&fotka=5463
wiem ze komis ale moglbym oddac seja i bym za duzo nie doplacal |
|
|
|
 |
automaniak126
Nałogowiec

|
Wysłany: 13-09-2015, 12:43
|
|
w tej cenie ciężko o dobrą astrę G co innego w przedziale 5-6 tys to już coś można fajnego trafić:)
auta z komisu bym omijał- powiedzmy że ogarniam trochę tą branżę i komuś kto chce kupić dobre auto z życzliwości mówię omijaj komisy lepiej od kogoś prywatnego. Tam robią auta po kosztach i sprowadzają szroty po dzwonach. Zresztą ten wcale nie jest lepszy popatrz na zużycie pedału sprzędła wygląda jakby miał ze 400 tys (dla porównania widzisz jak jest utrzymana skoda co ma 300 tys), dalej lećmy spójrz na kierownicę co to w ogóle za dziury wystrzelona poduszka??:D tak więc odpuść astrę:D O dziwo tapicerka bardzo ładna chyba generalne czyszczenie było jak to w komisach
co do clio heh to samo jak wyżej komis:D wiem że się uczepiłem ale =.. no wiesz:D
poza tym z kołami to chyba ktoś trochę z rozmiarem przesadził:D
no i muszę powiedzieć, że w tym komisie przykładają się do czyszczenie wnętrz nie ma co:D ruda już wychodzi w środku w bagażniku więc strach pomyśleć co jest pod spodem... cena adekwatna do rocznika:)
Pomagam dużo przy zakupie aut, jeździłem naprawdę przeróżnymi pojazdami i już trochę wiedzy i doświadczenia jest:) Jak coś pytaj śmiało na pewno postaram się pomóc:) |
|
|
|
 |
automaniak126
Nałogowiec

|
|
|
|
 |
TOMU?