|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
słabo grzeje |
Autor |
Wiadomość |
laba
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 26-07-2011, 12:28 słabo grzeje
Bolid: Seicento 900 |
|
|
Witam
Mam kolejny problem, mianowicie na przekręconym pokrętle na ciepłe powietrze, leci letnie powietrze(oczywiście na zagrzanym silniku). Zimą zauważyłem dziwne zjawisko, włączając nawiew wyleciał śnieg .
Sprawdzałem na tych odpowietrznikach to płyn jest gorący |
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 26-07-2011, 13:58
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Jeśli płyn gorący leci z odpowietrznika to możliwości są takie że zawór nagrzewnicy nie otwiera się całkowicie. Musiałbyś wyjąć akumulator i osłonę za nim i zerknąć czy otwarcie pokrętłem na panelu sterowania odpowiada całkowite otwarcie zaworu nagrzewnicy. To raz . Dwa może być ten zawór zapchany jak i sama nagrzewnica. Tu już płukanie układu o ile coś to da rezultatu. Inna możliwość to słaba pompa cieczy ale wtedy też by przegrzewał się cały silnik a tego chyba nie ma więc pompa wydolna |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
 |
laba
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 26-07-2011, 15:37
|
|
bawiłem się z tym zaworem nagrzewnicy, otwiera się i zamyka do końca. Coś tam ciepłe powietrze leci, ale nie takie gorące jak u ujca w Fordzie |
|
 |
macher
Moderator
|
Wysłany: 26-07-2011, 15:46
|
|
laba napisał/a: | bawiłem się z tym zaworem nagrzewnicy, otwiera się i zamyka do końca. Coś tam ciepłe powietrze leci, ale nie takie gorące jak u ujca w Fordzie | Fiat to nie to co ford choć tak samo się zaczyna Pewno zaszlamiona nagrzewnica skoro zawór otwiera. Chyba czeka spuszczenie płynu i czyszczenie. A zanim to zrobisz(płukanie) to jak już będzie bez płynu to zdejm zawór i wyczyść. Tam małe otworki są i też może się przytkać. Do zimy daleko ale lepiej zrobić to w ciepełku niż na mrozie. |
|
|
|
 |
laba
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 26-07-2011, 17:19
|
|
No wiadomo nie to samo co ford, ale nawet w "głupim" maluchu lepiej daje ciepłem
No ok, dzięki za rady
Będzie czas to się pobawię. |
|
 |
Big_Bart
nówka sztuka ;)
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 28 Lip 2011 Posty: 12 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 22-08-2011, 18:44
Bolid: 900 SPI CF2 YOUNG-POLONIA |
|
|
Na szybkiego znalazłem ten temat.Jest to pierwszy temat po wpisaniu w szukajce słowa "nagrzewnica",który ma związek z ogrzewaniem.Napiszę parę rzeczy,może się komuś przyda.
Dzisiaj walczyłem z brakiem ogrzewania w Seito.Oczywiście wszyscy mi pierdzielili,że to wina walniętego termostatu,że nie leci ciepło.Wiedziałem,że termostat jest OK,ale dla świętego spokoju go wymieniłem na nówkę sztukę (do dziewięćsetki jakieś 35zł).Do tego kupiłem nowy płyn (5L Petrygo 35zł).Do wymiany termostatu potrzeba klucza oczkowego (tak oczkowego,bo zwykły płąski może nie dać rady)rozmiar 13 i rozmiar 19 (do czujnika).Do tego należy zaopatrzyć się w opaski ślimakowe,bo u mnie były założone jakieś dziwne opaski,które nie nadawały się do ponownego założenia.Nowe opaski okazały się niezbędne (radze sobie wymierzyć suwmniarką dokładnie jakie opaski potrzebne do mocowania węży przy termostacie i takie zakupić,zanim spuscimy płyn).
Do tego dobrałem się do nagrzewnicy.(jakby ktoś chciał się do niej dobierać,to od razu trzeba kupić opaski ślimakowe na węże do nagrzewnicy,bo tam tez jakieś dziwne są,które nadają się do wyrzucenia do śmieci jedynie).Podpiąłem węża z wodą do nagrzewnicy,odkręciłem kran,poszła woda dołem,górą wyleciała...nagrzewnica drożna.
Poskręcałem wszystko,założyłem nowy termostat,zalałem płyn,odpowietrzyłem...siadam do fury i dalej lipa,zimno i tyle.Nic to wszystko nie dało,pół dnia roboty na marne.
Na koniec,dla zaspokojenia ciekawości,podpiąłem węże do nagrzewnicy,odwrotnie.Górą puściłem wąż od termostatu,a dołem puściłem wąż do chłodnicy (normalnie ma być na odwrót,czyli wąż od termostatu dołem,a do chłodnicy górą,czyli wlot u dołu,a wylot u góry).
O dziwo...ogrzewanie przy takim podpięciu się pojawia,ale tylko przy wyższych obrotach.Ale naprawdę leci konkretnie gorące powietrze.Z tym,że jak silnik zejdzie z obrotów,to znowu leci zimne (lub letnie).
Morał z tej opowieści taki,że to jednak nie termostat jest główną przyczyną braku ogrzewania w tym samochodzie.Jakby ktoś miał jakieś pomysły,to z chęcią poczytam.Ja w tej chwili mam weże podpięte odwrotnie i mimo tego,że ogrzewanie nie działa w jakiś rewelacyjny sposób,to chociaż się pojawia (czego nie można było powiedzieć wcześniej) |
|
|
|
 |
Big_Bart
nówka sztuka ;)
Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 28 Lip 2011 Posty: 12 Skąd: dolnośląskie
|
Wysłany: 02-09-2011, 19:49
Bolid: 900 SPI CF2 YOUNG-POLONIA |
|
|
Nie mogę już edytować mojego poprzedniego posta (taka wiadomość mi się pojawiła),więc napiszę jak przywróciłem ciepło w moim aucie.
Po wymianie termostatu i zmarnowaniu pół dnia,oddałem auto do mojego znajomego mechanika.Wymienił on nagrzewnicę,wraz z zaworem.Miał problem z dopasowaniem części,bo nagle się okazało,że do seicento,są różne nagrzewnice.Zawór musiał dokupować w Aso Fiata.
Koszt wymiany,razem z częściami - 300zł.
Potwierdzam,że ogrzewanie działa jak należy.
Także nie słuchajcie,jak wam ktoś mówi,że brak ogrzewania,to wina termostatu.Łatwo sprawdzić czy termostat działa.Zaraz po odpaleniu,mają się zrobić gorące,najpierw małe węże odchodzące na boki,a następnie duży wąż do chłodnicy.Jeśli tak się dzieje,to termostat jest dobry.Jeśli natomiast wąż dochodzący do nagrzewnicy jest gorący,a wąż odchodzący (mimo otwarcia zaworu),jest zimny,to problem tkwi w nagrzewnicy,albo w jej zaworze. |
|
|
|
 |
macher
Moderator
|
Wysłany: 02-09-2011, 20:48
|
|
Big_Bart napisał/a: |
Także nie słuchajcie,jak wam ktoś mówi,że brak ogrzewania,to wina termostatu.Łatwo sprawdzić czy termostat działa.Zaraz po odpaleniu,mają się zrobić gorące,najpierw małe węże odchodzące na boki,a następnie duży wąż do chłodnicy.Jeśli tak się dzieje,to termostat jest dobry.Jeśli natomiast wąż dochodzący do nagrzewnicy jest gorący,a wąż odchodzący (mimo otwarcia zaworu),jest zimny,to problem tkwi w nagrzewnicy,albo w jej zaworze. | Z termostatem to prawda co piszesz.Wpierw mały obieg na nagrzewnicę powinien stale dawać ciepełko a przy ponad 80 stopni powinien na chłodnice się otwierać grubymi wężami.Mimo to jak termostat cały czas otwarty to silnik nie osiągnie temperatury optymalnej a wiadomo i z pustego to i salomon nie naleje więc nie poda ciepła na nagrzewnicę skoro go nie będzie w silniku. Termostat jest więc pośrednio sprawcą zamieszania.Co do nagrzewnicy ...w seicento jest tak zbudowana że jeśli nawet nie grzeje nagrzewnica niezależnie czy zawór zamknięty czy otwarty ale zapchany to wąż zasilający nagrzewnicę jak i odchodzący od niej będzie gorący tak jak silnik. Jest tak po prostu zbudowane przelotowo niezależnie od zaworu nagrzewnicy ciecz opływa ją z boku i krąży cały czas.Więc trudno by było że wąż dochodzący do nagrzewnicy jest gorący a odchodzący będzie zimny.Jeśli tak jest to nie wina zaworu a zapowietrzenie układu.Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę |
|
|
|
 |
urban787
nówka sztuka ;)
Pomógł: 10 razy Wiek: 63 Dołączył: 08 Lis 2009 Posty: 22 Skąd: Tarczyn
|
Wysłany: 04-09-2011, 09:30
Bolid: seicento0,9 |
|
|
Także nie słuchajcie,jak wam ktoś mówi,że brak ogrzewania,to wina termostatu. BIG_BART- Jest to pierwsza podejrzana część przy braku ogrzewania ( ale nie jedyna)I od tego trzeba zacząć. Dopiero póżniej trzeba szukac dalej.Odpowietrzenie, nagrzewnica,linka.A wogóle jest tyle tematów na ten temat,że już się czytać nie chce. Jesień,zima- brak ogrzewania.Lato -wiatrak.Ale to moje subiektywne stwierdzenie.http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=336-pierwszy z brzegu temat o braku ogrzewania. |
_________________ urban787 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|