Wymiana opon a geometria koł. |
Autor |
Wiadomość |
mlokos24
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 22-05-2009, 22:32 Wymiana opon a geometria koł.
Bolid: Punto 1.2 , Seicento 1.1 2005r |
|
|
Czesc wszytskim uzytkownikom, miałem problem z ustawieniem geometrii koł,(a własciwie z krzywa kierownica) problem ustał jak kazałem gosciowi w fiacie na przyzadach ustawic kierownice a nie na oko na podnosniku, było to okolo tygodnia temu, dzis wymieniłem PRZEDNIE opony na nowe, takie same, i kierownica nagle lekko w lewo, o co tu chodzi?? a jak usiadzie jakis pasazer po prawej to kierownica jeszcze bardziej w lewo, co mam zrobic?? Moze jakies sugestie, to postaram jeszcze jutro to jakos zalatwic. Cisnienie w oponach identyczne, amortyzatory 75% sprawnosci bez róznic.na starych oponach tak nie bylo, bynajmniej az tak bardzo to dego co jest teraz.Dziekuje |
_________________ Fiat nie kapie olejem, on tak zaznacza swój teren. |
|
|
|
 |
szpyrek
Bywalec
|
Wysłany: 23-05-2009, 09:04
Bolid: 1.1 SPI ver. Sporting |
|
|
A wahacze dobre są, tuleje sprawdzałeś bo nic o tym nei napisałeś i może to jest przyczyną. |
|
 |
jerzyk
Loża szyderców

Pomógł: 151 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Paź 2005 Posty: 2692 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 23-05-2009, 09:41
Bolid: Audi |
|
|
spróbuj zamienić koła przód na tył lub jeśli opony nie są kierunkowe zamień przednie koła (lewe na prawe)
kierownica mogła się przekrzywić jeśli założy się koła na jedną oś o różnym zużyciu bieżnika |
|
 |
ArturS
coś innego

Pomógł: 33 razy Wiek: 45 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 244 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 23-05-2009, 10:13
Bolid: SC 1,1SPI VAN, Pug Partner |
|
|
No i trzeba też sprawdzić oznaczenia felg. U siebie nie wiem dlaczego mam dwie pary o innych ET i jak mi kiedyś gumiarz wymienił jak leci to nagle się nie dało jechać prosto bez trzymania kierownicy. |
_________________ P. Partner 2.0HDi, SC 1.1SPi VAN
reklama |
|
|
|
 |
Bandzior
Nałogowiec

Pomógł: 44 razy Wiek: 37 Dołączył: 17 Wrz 2008 Posty: 384 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 23-05-2009, 22:09
Bolid: SC 1.1S & Wartburg 353S |
|
|
Mam podobny przypadek ale nie w SC. Na oponach zimowych auto lekko ciągnie w prawo, a na letnich lekko w lewo. Praktycznie tego nie czuć ale np po przejechaniu 300metrów z puszczoną kierownicą auto zaczyna delikatnie zjezdzac z prostego toru jazdy. |
|
|
|
 |
mlokos24
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 23-05-2009, 22:21
|
|
a przepraszam, luzow zadnych nie mam nigdzie, problem polega na tym ze mam roznice w geometrii tylnich kol, co wydaje mi sie ze rowniez moze miec wplyw na ustawienie kierownicy, bo robi sie wtedy tzw czteroslad jesli dobrze mysle, NOWE opony na przod, i kierownica w lewo;( wiec polecialem na sprawdzenie geometrii, ku...cze i znow kasa, i geometria praktycznie nie ruszona ale kierownica ustawiona ok, auto jezdzi dosyc prosto,lecz jesli jade sam kierownica w miare ok, biorac pod uwage pochylenie ( 90% drog) w Warszawie,wiec tragedii nie ma, ale jak usiadzie ze mna pasazer jadac z wieksza predkoscia musze kontrowac kierownice w lewo i czesto tak trzymac, a samemu raczej takiego problemu nie mam, cos jeszcze moze jakas pomoc?>
ArturS, Felgi takie same orginalne i proste.
szpyrek, Wachacze sie nie krzywia , a luzow zero nigdzie. |
|
|
|
 |
mlokos24
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 26-05-2009, 17:23
|
|
ma ktos moze jeszcze jakies pomysly?? (po dokladnym przeczytaniu wszytskich postow) |
|
|
|
 |
|