Puszka filtra powietrza |
Autor |
Wiadomość |
łejn
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 08-04-2013, 17:45 Puszka filtra powietrza
Bolid: Fiat Seicento 900 |
|
|
Witam Wymieniając dzisiaj filtr powietrza zauważyłem, że w puszce filtra znajduje się klapka, która zamyka dolot zimnego powierza (rurka pociągnięta jest w zderzak) na rzecz powietrza ciepłego - spod kolektora wydechowego. Klapka ta jest związana ze sprężynką, która dosyc mocno ją dociska, gdy chcę zamknąć dopływ powietrza spod kolektora sprężyna "stawia opór". Nie zauważyłem żeby była związana z jakimkolwiek mechanizmem. Stąd nasuwa się moje pytanie: Jak powinna być ustawiona ta klapka? Wydaje mi się, że lepiej gdyby silnik zasysał zimne powietrze. |
_________________ Seicento 900 LPG POWER
 |
|
|
|
 |
dijack
Nałogowiec Noł lajf

Pomógł: 15 razy Wiek: 32 Dołączył: 05 Mar 2012 Posty: 817 Skąd: Wieluń
|
Wysłany: 08-04-2013, 17:47
Bolid: Seicento 1.1 SPI |
|
|
Z tego co gdzieś wyczytałem to silnik zasysa ciepłe powietrze dopóki nie osiągnie swojej temperatury a potem przełącza się na zimne |
_________________ Pozdrawiam Szymon
SEICENTO NA FACEBOOK'U |
|
|
|
 |
Tomek16f
Nałogowiec Kocha Mercedesy

Pomógł: 48 razy Wiek: 45 Dołączył: 27 Gru 2011 Posty: 853 Skąd: ?ląsk/Bielsko-Biała
|
Wysłany: 08-04-2013, 18:13
Bolid: SC MPI, Hyundai, Carrera 4, MB 300 AMG |
|
|
łejn napisał/a: | Nie zauważyłem żeby była związana z jakimkolwiek mechanizmem. |
Bo jest związana z termostatem wbudowanym w osłone filtra powietrza....
Na zimnym silniku klapka musi byc ustawiona tak że zamyka dopływ zimnego powietrza z kierunku zderzaka.... Jak silnik sie nagrzewa i termostat nagrzewa się od ciepłego powietrza z pod kolektora wydechowego to otwiera się, zamykając ciepły dopływ , a automatycznie otwierając dopływ zimnego powietrza z pod zderzaka
Cytat: | Wydaje mi się, że lepiej gdyby silnik zasysał zimne powietrze. |
Jak jest ciepły to Tak
To 900-tka ...
 |
_________________ nasz YT
http://www.youtube.com/us...09?feature=mhee
www:
http://www.auto-moto-serwis.com.pl/
Fanpage
https://www.facebook.com/AutoMotoSerwisChannel
 |
|
|
|
 |
łejn
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 09-04-2013, 09:08
|
|
No to wszystko jasne;) Jak można łatwo sprawdzić, czy ten termostat jest sprawny? Ten element nie jest połączony z niczym znajdującym się poza puszką? |
_________________ Seicento 900 LPG POWER
 |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 09-04-2013, 09:43
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
łejn napisał/a: | Wydaje mi się, że lepiej gdyby silnik zasysał zimne powietrze. |
A co z czujnikiem temperatury zasysanego powietrza na wejściu do przepustnicy? Tak tęgie głowy inżynierów Fiata zaprojektowały i powinno wszystko współgrać.Zwłaszcza na zimnym silniku szybciej powietrze do filtra się rozgrzewa a co za tym idzie program sterujący wtryskiem odczytując temperaturę powietrza jaką zasysa silnik może zaoszczędzić troszkę paliwa
Co do termostatu:
Ten element opływa ciepłe powietrze znad kolektora wydechowego . Taka rurką papierowo-aluminiową jest zasysane. Jak sprawdzić? Rano przed odpaleniem zobacz czy klapka termostatu zamyka otwór w przedniej częśći. Rurka powinna być otwarta. Przejedź się dłużej - do rozgrzania silnika. Zobacz ponownie do termostatu w filtrze- otwór przedni powinien być otwarty a klapka powinna przesunać się w kierunku rurki z gorącym powietrzem . Tylko teraz w tych temperaturach otoczenia będzie ciężko sprawdzić. Najlepiej jak będzie cieplej - około 15 stopni na zewnatrz. Teraz jak jest chłodniej to jak dopuści takiego powietrza z zewnątrz to termostat może znów otworzyć klapkę na ciepłe powietrze znad kolektora. |
|
|
|
 |
wojtek12321
Nałogowiec
Pomógł: 65 razy Dołączył: 17 Maj 2010 Posty: 443 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 09-04-2013, 09:51
Bolid: Fiat seicento 900 SX |
|
|
łejn napisał/a: | Jak można łatwo sprawdzić, czy ten termostat jest sprawny? |
Elementem "wykonawczym', czyli tym co porusza klapkę jest ten mosiężny element. Może dobrym sposobem na sprawdzenie czy działa było by potraktowanie go gorącym powietrzem z np. suszarki do włosów, być może wtedy można było by zauważyć czy pracuje prawidłowo. |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 09-04-2013, 09:53
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
wojtek12321 napisał/a: | łejn napisał/a: | Jak można łatwo sprawdzić, czy ten termostat jest sprawny? |
Elementem "wykonawczym', czyli tym co porusza klapkę jest ten mosiężny element. Może dobrym sposobem na sprawdzenie czy działa było by potraktowanie go gorącym powietrzem z np. suszarki do włosów, być może wtedy można było by zauważyć czy pracuje prawidłowo. |
I to jest dobry sposób |
|
|
|
 |
łejn
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 10-04-2013, 09:43
|
|