Montaż car audio |
Autor |
Wiadomość |
cherry89
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 28-12-2008, 00:20 Montaż car audio
Bolid: seicento 1.1 (2004) |
|
|
Witam. Nie znalazłem podobnego tematu (choć są pokrewne) więc, postanowiłem założyć nowy. Liczę, że znajdzie się chętna osoba która udzieli mi chociaż wskazówek. Postaram się maksymalnie sprecyzować mój problem.
Posiadam seika, który nie posiada instalacji car – audio. Jak zdążyłem sprawdzić: za kieszenią montażową radioodtwarzacza znajduje się: 1 kabel antenowy, 2 kable zasilające czerwony + czarny połączone we mała wtyczkę (informacje KLIK http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=13100), natomiast w fabrycznych miejscach na głośniki (10cm) nie ma kabli na ich podłączenie (sprawdzone).
Posiadam następujący zestaw do zamontowania: antenę UNICON Asp – 32.01 (z tym problemu nie będzie) oraz radio Pioneer DEH-2000MP + głośniki JBL GT5-402 (10cm) na przód +JBL GT5-963 (na tył, w półkę, 6x9”) – wszystko w nowych kompletach.
• Moje zapytanie brzmi – co jeszcze oprócz w/w elementów będzie mi potrzebne (przede wszystkim chodzi mi o kable, konektory, złączki - jakie/do czego/w jaki sposób)?
Wspomnę, że w przyszłości chciałbym zestaw rozbudować o wzmacniacz (na tył) by w pełni wykorzystać moc głośniczków (RMS radia to tylko 22 W, a głośników 70W), wolałbym także by półka z już zainstalowanymi głośnikami mogła być swobodnie zdemontowana (wiem, tylko że potrzebna będzie dodatkowa kostka ISO w tym miejscu, ale jak ją prawidłowo połączyć w zgraną całość to już jest problem).
• Co do instalacji elektrycznej, myślałem by od razu podprowadzić stosowną od akumulatora (zabezpieczoną bezpiecznikiem) do środka i z niej już korzystać, pomijając tą fabryczną. Czy też istnieje inna opcja? Korzystać z fabrycznej a w przyszłości zmodyfikować tak (zamienić bezpieczniki na większe) by można było zamontować wspomniany wzmacniacz. Czy taka konstrukcja zda egzamin i będzie wystarczająco efektywna?
Reszta pytań, wyjdzie w toku prac… z góry thx dla odp. |
|
|
|
|
coFFe
Nałogowiec
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 31 Lip 2007 Posty: 109 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 28-12-2008, 00:58
Bolid: Grande Punto 1.4 |
|
|
Wiec tak przewody do glosnikow do przodui do tylu to bdzie ci potrzebne no i do podlaczenia anteny no i dobrze bylo by to wszystko podpiac na kostce
Potem radio w keiszen podlaczas zasilanie + - itp antene no i prowadzisz z tylu za deska najlepiej dziura od glosnika zaczac instalacje do glosnikow przednich do radia i je podlaczasz do radia potem odkrecasz nakldaki na progach te plastkiowe i tak puszczasz wiazke na glosniki tylne i tyle Ja tak mam do tego kupilem teraz zestawik http://allegro.pl/item486...z_mega_bas.html pozdrawiam |
|
|
|
|
przemek82
Nałogowiec
Pomógł: 20 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 137 Skąd: Brunatna Stolica
|
Wysłany: 28-12-2008, 10:41
Bolid: ZFA187 | SUF178 | KLAS T200 1.4 16V |
|
|
Tutaj masz kompletny manual.
cherry89 napisał/a: | Wspomnę, że w przyszłości chciałbym zestaw rozbudować o wzmacniacz |
Ten Pioneer chyba nie ma wyjścia na wzmacniacz? Może być problem.
cherry89 napisał/a: | Wolałbym także by półka z już zainstalowanymi głośnikami mogła być swobodnie zdemontowana |
Chyba prościej zamontować dwa cinch'e. Po co kostka? |
|
|
djmauro
GS 500 Rider
Pomógł: 18 razy Wiek: 37 Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 220 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 28-12-2008, 13:42
Bolid: 187.343.3 V40 |
|
|
Instalację pod wzmacniacz połóż sobie jak będziesz miał wzmacniacz, bo nieużywana instalacja w aucie jest niewskazana, gdyż:
1. Przewody nieużywane śniedzieją i możesz mieć potem problemy
2. Poniewierające się, niepodłączone przewody mogą zwarcie spowodować, da się je zabezpieczyć, tylko po co się w to bawić
3. Zwiększasz tylko masę i zużycie paliwa
4. Zamrażasz pieniądze
5. Chyba najważniejsze- nie wiesz jaki kupisz wzmacniacz i jakie przewody będziesz potrzebował, bo ich średnicę dobiera się pod moc wzmacniacza
Najlepiej podłącz radio fabryczną instalacją- spokojnie wystarczy, a pod wzmacniacz w przyszłości położysz sobie niezależną od ACCU, tak generalnie się robi i lepiej nie kombinować, bo dziwne kombinacje z instalacją elektryczną do CA mogą być niebezpieczne dla sprzętu itd. |
|
|
koper
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 05-09-2010, 15:15
Bolid: Seicento |
|
|
Witam.. Mam małe pytanie. Ostatnio chciałem położyc instalacje na wzmacniacz w moim seicento i mam małe pytanko. którędy kładliście główny kabel od akumulatora (+) ;> ? czyt. akumulator - wnętrze samochodu ? |
|
|
|
|
Obywatel
Bywalec
Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 13 Lis 2007 Posty: 80 Skąd: Słupsk
|
Wysłany: 05-09-2010, 20:22
Bolid: PASSAT B5FL, CLIO III, było SC 900 |
|
|
Gdybym ja zabierał się na poważnie za nagłośnienie Seja, to zrobiłbym to tak:
- przód drzwi 165 mm + wysokotonowe w fabrycznych miejscach na głośniki (w panelu przednim), żeby uniknąć rzeźby w słupkach - drzwi oczywiście wytłumione. Dla najlepszego efektu należy zastosować dodatkowy wzmacniacz.
- jeśli powyższe kogoś nie satysfakcjonuje, to można dołożyć do bagażnika jakąś zgrabną skrzynkę basową. Wtedy można sobie darować wzmacniacz do zestawu przedniego i wytłumienie drzwi.
- opcjonalnie można dać jeszcze w tylną półkę jakieś małe współosiówki, żeby umilić odsłuch pasażerom jadącym z tyłu. |
|
|
|
|
RazeR
Nałogowiec
Pomógł: 41 razy Wiek: 35 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 882 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 06-09-2010, 07:27
Bolid: Waryjot 0.9 |
|
|
koper, w lewym progu |
_________________ (...)Bóg dał człowiekowi nogi, a dał po to żeby mógł dojść tam, gdzie na glebie nie wjedzie.(...)
|
|
|
|
|
|