FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Linduś
24-08-2019, 21:15
Czasowa przeróbka na van.
Autor Wiadomość
rysiek2 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 24-08-2019, 17:44   Czasowa przeróbka na van.
   Bolid: seicento

Witam kolegów,
mam w firmie seicento osobowe. Chciałbym go przerobić na jakis czas na vana. Wymontoać siedzenia zamontować ścianke grodziową i podłogę. Nie zalezy mi na formalnej zmianie na ciężarowy np. z uwagi na vat. Chodzi mi o bezpieczeństwo. jakie taka zmiana rodzi problemy prawne? Czy ktoś w ostatnim czasie to robił? Jakie są koszty?

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 24-08-2019, 21:17   
   Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650

jeśli nie zakładasz kratki na stałe to przecież nic nie robisz nie tak - składasz kanapę, ewentualnie ją odkręcasz w ogóle i masz tył cały do dyspozycji
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…

JevgieniJ 
Bywalec

Wysłany: 24-08-2019, 23:58   
   Bolid: Fiat Seicento VAN 1.1 2010

Między "raczej nikt się nie doczepi", a "w pełni legalnie" jest jednak jakaś różnica. Poruszyłem ostatnio podobny temat na forum diagnostów, z tym że ja mam VAN-a z kratą zarejestrowany jako ciężarowy, a chciałem przerobić go na osobowy, ale pozostawić nadal tylko 2 miejsca, zarówno fizycznie jak i w dowodzie. Dowiedziałem się, że formalnego zakazu nie ma, ale byłoby to naciągane. Czyli pewnie musiałbym łazić po OSKP, tłumaczyć mój jakże skomplikowany i dziwny pomysł i liczyć, że któryś diagnosta zdecyduje się pod tym podpisać. A jako że bardzo nie lubię załatwiać takich spraw, ostatecznie pociąłem i pospawałem kratę tak, aby oparcia siedzeń dało się bardziej odchylić do tyłu - bo właściwie tylko o to mi chodziło. Wydaje mi się, że to mniejsze zło niż całkowity demontaż kraty, a w razie czego - przegroda jest? - Jest.

Znam też osobę która używa osobowego Seicento jako woła roboczego, ze zdemontowaną tylną kanapą. Oficjalnych przeglądów to nie przechodzi, a nadgorliwy policjant mógłby zabrać dowód za niezgodność danych ze stanem faktycznym. "Na razie" jednak, od 10 lat, udaje się...

mario91 
Nałogowiec

Wysłany: 27-08-2019, 00:49   
   Bolid: SC 1.1 MPI, Stilo 1.9 JTD

To jazda bez tylnej kanapy jest nielegalna? W Felicji na przykład jest tak, że tylne fotele można całkowicie wyjąć z auta bez rozkręcania czegokolwiek. Czasem z tego korzystam gdy trzeba przewieźć coś większego, a same złożone siedzenia mnie nie satysfakcjonują. Rozumiem, że to za mogą mi zabrać dowód? :shock:

Odpowiedz do tematu