FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy z kontrolkami i zapalniczką
Autor Wiadomość
_Łukasz_ 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 19-03-2011, 16:49   Problemy z kontrolkami i zapalniczką
   Bolid: SX '00

Witam, mam taki problem:
Nie świeci mi kontrolka włączonych świateł. Na wyłączonym zapłonie (bez kluczyka) nie da sie włączyć świateł postojowych ani mrugnąć długimi. Nie działą również gdniazdo zapalniczki a bardzo mi na nim zależy. Bezpieczniki w skrzynce wszystkie ok, sprawdzane 3 razy.
Proszę o pomoc!

Verchi 
Nałogowiec

Wysłany: 19-03-2011, 17:02   
   Bolid: SCS 1.4 16V

Panie było już. pierwsza sprawa - wymień kostki żarówek H4 na nowe. Pewno masz zwarcie jakieś.

A oprócz gniazda zapalniczki działa wsio? Nawiew działa? :twisted:
Borki 2010 #100
Sypniewo 2011 #100

Najszybszy sej w mieście :D :P

mlodysc 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 19-03-2011, 17:05   
   Bolid: seicento 0,9

1.wymień żaróweczke w liczniku od tej kontrolki bo pewnie jest spalona
2. aby włączyć postojówki bez uruchamiania silnika trzeba włożyć kluczyk wcisnąć czarny dzyndzelek i przekręcić kluczyk w drugą stronę niż zapłon i można wtedy wyjąć kluczyk
3. sprawdź czy kostka z kabelkami jest podłączona do zapalniczki ( zapalniczka działa tylko po stacyjce)

automaniak126 
Nałogowiec

Wysłany: 19-03-2011, 19:10   
   Bolid: Seicento

postojówki i światła mijania po wyłączniu zapłonu nie działają, no chyba że przekręca się kluczyk w drugą stronę jak to już napisał "mlodysc".:) Gniazdo zapalniczki również działa tylko po włączeniu zapłonu.

Co do tych świateł długich to stawiam, że przełącznik zespolony będzie do wymiany, czyli to to z czego wystaje ta rączka od świateł, bo innej opcji tu nie widzę.
Ostatnio zmieniony przez automaniak126 19-03-2011, 19:19, w całości zmieniany 1 raz  

automaniak126 
Nałogowiec

Wysłany: 19-03-2011, 19:11   

Verchi napisał/a:

A oprócz gniazda zapalniczki działa wsio? Nawiew działa? :twisted:

jak może działac nawiew na wyłączonym zapłonie?????

NSKK2 
Antypirat drogowy

Wysłany: 19-03-2011, 19:28   
   Bolid: Seicento 0.9 1999r.+Merida Kalahari 510

Na wyłączonym zapłonie nie da się na pewno mrugnąć długimi.

_Łukasz_ 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 19-03-2011, 20:24   

Przepraszam ale nie potrafiłem znaleźć podobnego tematu. Dziękuję za wskazówki.
Czyli z tymi postojówkami i długimi jest ok. Tzn długie nie mrugają tylko przy wyłączonym zapłonie całkowicie ale nie przeszkadza mi to.
Zapalniczke próbowałem na włączonym silniku i na samym zapłonie (pierwsza pozycja kluczyka) i nie działa. jeśli ma to jakieś znaczenie to próbowałem na zapalniczce z Punto I bo ja nie mam u siebie. Ta kostka jest gdzieś pod zapalniczką? czy jest może gdzieś jeszcze jakiś bezpiecznik od niej? bo w skrzynce są ok wszystkie.
edit: tak, nawiew i wszystko inne jest sprawne, jedynie ta nieszczęsna zapalałka

automaniak126 
Nałogowiec

Wysłany: 19-03-2011, 20:35   

_Łukasz_ napisał/a:
Przepraszam ale nie potrafiłem znaleźć podobnego tematu. Dziękuję za wskazówki.
Czyli z tymi postojówkami i długimi jest ok. Tzn długie nie mrugają tylko przy wyłączonym zapłonie całkowicie ale nie przeszkadza mi to.
Zapalniczke próbowałem na włączonym silniku i na samym zapłonie (pierwsza pozycja kluczyka) i nie działa. jeśli ma to jakieś znaczenie to próbowałem na zapalniczce z Punto I bo ja nie mam u siebie. Ta kostka jest gdzieś pod zapalniczką? czy jest może gdzieś jeszcze jakiś bezpiecznik od niej? bo w skrzynce są ok wszystkie.
edit: tak, nawiew i wszystko inne jest sprawne, jedynie ta nieszczęsna zapalałka

może po prostu gdzieś się kabelek odłączył, albo nie łączy, jak będziesz miał chwilę czadu to odkręc ten cały panel środkowy (ten cały plastyk) i tam pod spodem będziesz miał cały "mechanizm" zapalniczki - posprawdzaj styki i przewody czy nie są odłączone.

mlodysc 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 19-03-2011, 20:40   
   Bolid: seicento 0,9

jak zdejmiesz ten plastikowy tunel środkowy sprawdź czy masz podłączoną zapalniczke ja miałem odłączoną a kostkę zawiniętą pod wykładzine

_Łukasz_ 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-03-2011, 13:35   

okazało sie ze zapalniczka była odłączona a kabel zawinięty pod wykładzinę :/ postojówki działają tak jak pisaliście. dziękuję bardzo, temat do zamknięcia :)

Odpowiedz do tematu