Problemy z kontrolkami i zapalniczką |
Autor |
Wiadomość |
_Łukasz_
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 19-03-2011, 16:49 Problemy z kontrolkami i zapalniczką
Bolid: SX '00 |
|
|
Witam, mam taki problem:
Nie świeci mi kontrolka włączonych świateł. Na wyłączonym zapłonie (bez kluczyka) nie da sie włączyć świateł postojowych ani mrugnąć długimi. Nie działą również gdniazdo zapalniczki a bardzo mi na nim zależy. Bezpieczniki w skrzynce wszystkie ok, sprawdzane 3 razy.
Proszę o pomoc! |
|
|
|
 |
Verchi
Nałogowiec

Pomógł: 30 razy Wiek: 37 Dołączył: 26 Lut 2009 Posty: 524 Skąd: LBN
|
Wysłany: 19-03-2011, 17:02
Bolid: SCS 1.4 16V |
|
|
Panie było już. pierwsza sprawa - wymień kostki żarówek H4 na nowe. Pewno masz zwarcie jakieś.
A oprócz gniazda zapalniczki działa wsio? Nawiew działa? |
_________________ Borki 2010 #100
Sypniewo 2011 #100
Najszybszy sej w mieście |
|
|
|
 |
mlodysc
nówka sztuka ;)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 43 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 19-03-2011, 17:05
Bolid: seicento 0,9 |
|
|
1.wymień żaróweczke w liczniku od tej kontrolki bo pewnie jest spalona
2. aby włączyć postojówki bez uruchamiania silnika trzeba włożyć kluczyk wcisnąć czarny dzyndzelek i przekręcić kluczyk w drugą stronę niż zapłon i można wtedy wyjąć kluczyk
3. sprawdź czy kostka z kabelkami jest podłączona do zapalniczki ( zapalniczka działa tylko po stacyjce) |
|
|
|
 |
automaniak126
Nałogowiec

Pomógł: 25 razy Dołączył: 29 Sty 2011 Posty: 285 Skąd: z rodziny Fiata
|
Wysłany: 19-03-2011, 19:10
Bolid: Seicento |
|
|
postojówki i światła mijania po wyłączniu zapłonu nie działają, no chyba że przekręca się kluczyk w drugą stronę jak to już napisał "mlodysc".:) Gniazdo zapalniczki również działa tylko po włączeniu zapłonu.
Co do tych świateł długich to stawiam, że przełącznik zespolony będzie do wymiany, czyli to to z czego wystaje ta rączka od świateł, bo innej opcji tu nie widzę. |
_________________ Kupujesz auto, ale nie do końca ogarniasz temat? Chętnie pomogę w mojej okolicy. Mogę dojechać. Info na pw. |
Ostatnio zmieniony przez automaniak126 19-03-2011, 19:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
automaniak126
Nałogowiec

|
Wysłany: 19-03-2011, 19:11
|
|
Verchi napisał/a: |
A oprócz gniazda zapalniczki działa wsio? Nawiew działa? |
jak może działac nawiew na wyłączonym zapłonie????? |
_________________ Kupujesz auto, ale nie do końca ogarniasz temat? Chętnie pomogę w mojej okolicy. Mogę dojechać. Info na pw. |
|
|
|
 |
NSKK2
Antypirat drogowy
Pomógł: 33 razy Wiek: 51 Dołączył: 15 Sty 2011 Posty: 104 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 19-03-2011, 19:28
Bolid: Seicento 0.9 1999r.+Merida Kalahari 510 |
|
|
Na wyłączonym zapłonie nie da się na pewno mrugnąć długimi. |
_________________ Jedź ostrożnie!!! |
|
|
|
 |
_Łukasz_
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 19-03-2011, 20:24
|
|
Przepraszam ale nie potrafiłem znaleźć podobnego tematu. Dziękuję za wskazówki.
Czyli z tymi postojówkami i długimi jest ok. Tzn długie nie mrugają tylko przy wyłączonym zapłonie całkowicie ale nie przeszkadza mi to.
Zapalniczke próbowałem na włączonym silniku i na samym zapłonie (pierwsza pozycja kluczyka) i nie działa. jeśli ma to jakieś znaczenie to próbowałem na zapalniczce z Punto I bo ja nie mam u siebie. Ta kostka jest gdzieś pod zapalniczką? czy jest może gdzieś jeszcze jakiś bezpiecznik od niej? bo w skrzynce są ok wszystkie.
edit: tak, nawiew i wszystko inne jest sprawne, jedynie ta nieszczęsna zapalałka |
|
|
|
 |
automaniak126
Nałogowiec

|
Wysłany: 19-03-2011, 20:35
|
|
_Łukasz_ napisał/a: | Przepraszam ale nie potrafiłem znaleźć podobnego tematu. Dziękuję za wskazówki.
Czyli z tymi postojówkami i długimi jest ok. Tzn długie nie mrugają tylko przy wyłączonym zapłonie całkowicie ale nie przeszkadza mi to.
Zapalniczke próbowałem na włączonym silniku i na samym zapłonie (pierwsza pozycja kluczyka) i nie działa. jeśli ma to jakieś znaczenie to próbowałem na zapalniczce z Punto I bo ja nie mam u siebie. Ta kostka jest gdzieś pod zapalniczką? czy jest może gdzieś jeszcze jakiś bezpiecznik od niej? bo w skrzynce są ok wszystkie.
edit: tak, nawiew i wszystko inne jest sprawne, jedynie ta nieszczęsna zapalałka |
może po prostu gdzieś się kabelek odłączył, albo nie łączy, jak będziesz miał chwilę czadu to odkręc ten cały panel środkowy (ten cały plastyk) i tam pod spodem będziesz miał cały "mechanizm" zapalniczki - posprawdzaj styki i przewody czy nie są odłączone. |
|
|
|
 |
mlodysc
nówka sztuka ;)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 43 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 19-03-2011, 20:40
Bolid: seicento 0,9 |
|
|
jak zdejmiesz ten plastikowy tunel środkowy sprawdź czy masz podłączoną zapalniczke ja miałem odłączoną a kostkę zawiniętą pod wykładzine |
|
|
|
 |
_Łukasz_
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 20-03-2011, 13:35
|
|
okazało sie ze zapalniczka była odłączona a kabel zawinięty pod wykładzinę postojówki działają tak jak pisaliście. dziękuję bardzo, temat do zamknięcia |
|
|
|
 |
|