|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Zgubiłem dowód co robić? |
Autor |
Wiadomość |
MaciejK
Bywalec
|
Wysłany: 20-02-2025, 14:07 Zgubiłem dowód co robić?
Bolid: seicento |
|
|
Cześć, mam problem, bo zgubiłem gdzieś dowód osobisty i kompletnie nie wiem, co teraz robić. Nie mam pojęcia, czy go zgubiłem w domu, na mieście czy może ktoś mi go ukradł. Strasznie się stresuję, bo podobno jak ktoś znajdzie, to może wziąć kredyt na moje dane. Jak najszybciej mogę się zabezpieczyć? Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
Myszowór
Bywalec
|
Wysłany: 21-02-2025, 09:15
Bolid: fiat seicento |
|
|
Najważniejsze to nie panikować, ale działać szybko. Pierwsza rzecz – musisz natychmiast zastrzec dokumenty, żeby nikt nie mógł użyć ich do wzięcia kredytu czy podpisania jakiejś umowy na Ciebie. Możesz to zrobić na stronie https://zastrzegam.pl/, tam masz wszystkie informacje i sposoby, jak to zrobić. Dodatkowo warto zgłosić sprawę na policję, zwłaszcza jeśli podejrzewasz kradzież. No i idź do urzędu, żeby wyrobić nowy dowód. Lepiej nie czekać, bo jak ktoś już ma Twoje dane, to im szybciej to zablokujesz, tym lepiej dla Ciebie. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|