FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepala bezpiecznik.
Autor Wiadomość
PIXAR 
spamer team
CentoPomorze

Wysłany: 27-06-2012, 10:07   Przepala bezpiecznik.
   Bolid: Seicento 1242

Witam.

Oczywiście szukałem po forum, niestety nie znalazłem. Jak było to wymieniony bezpiecznik rozwiązywał problem.

Moja sytuacja jest następująca. Dwa dni temu wracając do domu, silnik nagle przestał pracować ,oczywiście kontrolka wtrysku się pojawiła. Pierwsze co mi przyszło na myśl czujnik położenia wału, po małej diagnozie okazało się ,że pompa paliwa w ogóle nie pracuje. Po sprawdzeniu bezpieczników na akumulatorem okazało się ,że bezpieczniak 20A EFI jest spalony. Podmieniłem odpalił i było w porządku. Wczoraj jechałem po dość sporych dziurach, oczywiście rozsądnie i powoli. Wyjechałem na prostą i nagle sytuacja się powtarza, kontrolka wtrysku i znowu bezpiecznik. Podmieniłem na 40A ,aby tylko dojechać do domu. Jakieś 15km ,dojechał bez problemu.

Moje pytanie do was, to gdzie szukać przyczyny. Gdyby było zwarcie cały czas, to by przepalał bezpiecznik od razu. A przepala się kiedy chce. Przez ostatni tydzień u mnie pada deszcz ,więc podejrzewam że ta wilgoć ma coś z tym wspólnego. Nie mam ochoty sprawdzać całej instalacji w poszukiwaniu zwarcia. Czy są jakieś miejsca szczególnie narażone na wodę ? Może to nie jest wina instalacji elektrycznej?

SC 899-->1108-->1242

kapitan chaos 
Nałogowiec
dyżurny psuja

Wysłany: 27-06-2012, 10:32   
   Bolid: FIAT Seicento MPI

Pieczar93, być może pompa gubi masę. Bezpiecznik przepala w czasie jazdy, a trochę prądu tam jednak idzie. Kiedy masa znowu się "pojawi" skok napięcia przepala bezpiecznik i jazda się kończy.

macher 
Moderator

Wysłany: 27-06-2012, 10:41   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Zobacz w złączu przy centralce- takie cylindryczne na przodzie centralki. Kolor kabla różowy-wchodzący w czerwony (od przekaźników)oraz zielonoczarny(od pompy paliwa) czy tam nie ma wody.Kolejny punkt do kontroli od pompy to po zdjęciu boczku przy słupku od stopy kierowcy w złączu żółtym na przewodzie zielonoczarnym - to też plus od pompy paliwowej . No i na każdym praktycznie ważnym elemencie układu- cewki zapołonowe, wtryskiwacz masz kolor zielonoczarny w kostkach. Też zobacz do tych złącz. Elektrozawór oparów paliwa jest zabezpieczony osobnym bezpiecznikiem 10A przy czerwonym przekaźniku wiec nie biorę go pod uwagę bo szybciej by tamten bezpiecznik zadziałał . Ale możesz do niego zajrzeć czy też nie poszedł. Nie piszę o przekaźnikach bo tam też idą kable ze złącza przy centralce bo bym pogmatwał za bardzo więc do kontroli wpierw to co napisałem.

PIXAR 
spamer team
CentoPomorze

Wysłany: 28-06-2012, 18:49   
   Bolid: Seicento 1242

Dzięki wielkie za pomoc. Okolice przekaźnika ,wszędzie woda i wilgoć. Wysuszone i puki co działa :)

SC 899-->1108-->1242

Odpowiedz do tematu