FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kontrolka temp wody w chłodnicy
Autor Wiadomość
pawel85 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 29-07-2014, 23:41   kontrolka temp wody w chłodnicy
   Bolid: Seicento 1.1 Sporting

Witam,
czy w Seicento 1.1 SPI Sporting, rocznik 99 występuje kontrolka temperatury silnika? Nie mam wskaźnika temp wody. Czy w przypadku przegrzania silnika coś się zaświeci?
pozdro

adik93 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 29-07-2014, 23:59   
   Bolid: SC 0.9 young LPG

z tego co wim to nawet w 900spi jest kontrolka taka;];] tyle ze w przypadku 900 może dać już baaardzo dużo do myślenia :))

pawel85 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 30-07-2014, 00:13   kontrolka temp wody w chłodnicy
   Bolid: Seicento 1.1 Sporting

Byłem w garażu. Przyświeciłem latarką w listwę z kontrolkami i widziałem że jest taki symbol. Skoro już wiem że taka kontrolka występuje w 1.1 SPI, to pytanie czy po przekręceniu kluczykiem w fazie testu kontrolek i osprzętu powinna się zaświecić kontrolka temp silnika? Oczywiście kontrolki ciśnienia oleju i ładowania świecą się, i gasną po uruchomieniu silnika, rzecz jasna.

wojtek12321 
Nałogowiec

Wysłany: 30-07-2014, 09:05   
   Bolid: Fiat seicento 900 SX

Kontrolka temperatury zaświeca się tylko podczas awarii, przy uruchamianiu nie.

Uncrossed 
Nałogowiec

Wysłany: 30-07-2014, 22:45   
   Bolid: Seicento 1.4 16V

aby sprawdzić żarówkę wystarczy wypiąć wsuwkę z czujnika przegrzania - stojąc przodem do samochodu znajduje się od tyłu silnika z jego lewej strony, do niego jest tylko wsuwka którą wystarczy zewrzeć do jakiejkolwiek masy i spojrzeć czy świeci się kontrolka - jeśli tak to wszystko ok jeśli nie to żarówka lub problem z instalacją

Mój białas:)

macher 
Moderator

Wysłany: 31-07-2014, 14:22   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Uncrossed napisał/a:
aby sprawdzić żarówkę wystarczy wypiąć wsuwkę z czujnika przegrzania - stojąc przodem do samochodu znajduje się od tyłu silnika z jego lewej strony, do niego jest tylko wsuwka którą wystarczy zewrzeć do jakiejkolwiek masy i spojrzeć czy świeci się kontrolka - jeśli tak to wszystko ok jeśli nie to żarówka lub problem z instalacją

Jeszcze warunek - kluczyk w poz MAR.Swego czasu jak nie miałem wskaźnika temperatury miałem diodę wpiętą w odwód czujnika ciśnienia oleju i temperatury silnika. Efektem było to kiedy przekręcałem kluczyk zapalały się dwie kontrolki - oleju i temperatury. Gasły razem po odpaleniu silnika jednakże jeżeli wystąpiłoby przegrzanie silnika to zapalałaby się tylko ta od przegrzania. Ot taki układ do kontroli czy żarówka w kontrolce świeci.

Odpowiedz do tematu