Jak długo wytrzymjuą amortyzatory ? |
Autor |
Wiadomość |
dre123
Nałogowiec
|
Wysłany: 02-01-2015, 22:50 Jak długo wytrzymjuą amortyzatory ?
Bolid: Seicento 900 LPG |
|
|
Mam bardzo zużyte amortyzatory z przodu, w ogóle nie dają oporu po naciśnięciu błotnika. Auto buja się lekko. Podczas jazdy słychać cały czas jak tłuką. Luzów na drążkach, końcówkach, maglownicy i wahaczach nie ma.
Jak długo można tak jeździć ? Nie urwie się tam nic, nic nie wypadnie ? jakie jest ostatnie stadium zużycia amortyzatora i czym to grozi - pomijam bezpieczeństwo jazdy - przyczepność i hamowanie.
Kiedyś widziałem w aucie jak amortyzator rozłączył się gdzieś na dziurze i nie wpasował się jeden element w drugi - auto stało wysoko na tym kole i zupełnie sztywno.
Dodam, że auto ma dość duże drgania na kierownicy lewo prawo i w ogóle. Czasem ustępują a czasem wyraźnie kierownica chodzi na boki. Może to być wina tego amortyzatora ? Tarcze hamulcowe są proste.. Przy hamowaniu nie ma różnicy, albo w ogóle ustępują te drgania.. |
|
|
|
 |
dawiddawidowski
Moderator Cento Nowy Sącz

Pomógł: 47 razy Wiek: 32 Dołączył: 06 Mar 2013 Posty: 3642 Skąd: NS
|
Wysłany: 02-01-2015, 23:00
Bolid: SC Abarth 1.4 16v 6speed |
|
|
Jeżeli chcesz kompletne gotowe zawieszenie przód to mam na sprzedaż amory gazowe KYG exel-g, sprężyny -40 mts, górne poduszki... obniżenia nie ma żdanego, wynosi tyle ile seryjne ale prowadzenie na zakrętach, bajka Jak coś PW |
_________________ Polska Jazda SC
ROSSO BAROCCO by dawid |
|
|
|
 |
ir3n3usz
Nałogowiec
Pomógł: 64 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 867 Skąd: Radom
|
Wysłany: 03-01-2015, 01:35
Bolid: SC 1.2 16V LPG |
|
|
dre123 napisał/a: | Jak długo można tak jeździć ? |
nie można, wymieć to jak nie chcesz się zabić w tym samochodzie. Podczas jazdy ze zużytymi amortyzatorami koła będą odrywać się od nawierzchni na nierównościach. Odbijają się jak piłka rzucona o ziemię. W takiej sytuacji nie ma hamowania, samochodów jedzie gdzie chce. Buja się, przechyla, nie trzyma drogi. Jazda z tym grozi poważnymi konsekwencjami a nawet odmową wypłaty odszkodowania w razie szkody, jesli ktoś to zauważy. To jest tzw. rażące zaniedbanie. |
_________________ Moje Seicento |
|
|
|
 |
barkor
spamer team

Pomógł: 90 razy Wiek: 37 Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 1046 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 03-01-2015, 10:23
Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed |
|