Własna firma a praca u kogoś na etacie?? |
Autor |
Wiadomość |
Luke16
Nałogowiec
|
Wysłany: 26-05-2013, 10:03 Własna firma a praca u kogoś na etacie??
Bolid: Seicento 1.1 + LPG Van |
|
|
Prowadzę własną firmę od delikatnie ponad roku ... Dostałem ofertę pracy w firmie zajmującej się tym samym co ja... Mi jest to akurat bardzo na rękę bo zaopatruje się u nich w towar i znam się bardzo dobrze z właścicielem od dobrych 7 lat, a za razem mógłbym wykonywać jeszcze więcej zleceń tzw. legalnie bo niestety moje wykształcenie co niektóre rzeczy ogranicza ... Nie wiemy jak to dokładnie rozwiązać .... Mianowicie czy spisać umowę-zlecenie czy 1/6 etatu ... Bo nie ukrywam że chciałbym zachować swoją firmę jak na razie z racji niższego ZUSu .... Bo oferta pracy na całym etacie też padła ale to dopiero planuje za ok. rok kiedy ten ZUS się zwiększy bo nie ukrywam nie zamierzam po ponad 1000zł płacić nie wiem za co... Co proponujecie?? Żeby było zgodnie prawnie i miało najlepsze korzyści w szczególności jeżeli rozchodzi się o ZUS...
P.S. Firmę mam na ryczałcie...
Dla niektórych to pytanie to może jest banał ale za to ja jestem laik w przepisach |
_________________ Posiadane autka:
1. Fiat Seicento 1.1 8V Van LPG 2002r
2. Nissan Micra K12 1.5 DCi 2006r |
|
|
|
 |
Olonor
Nałogowiec

Wiek: 36 Dołączył: 01 Sty 2013 Posty: 210 Skąd: Łódź / Selkirk
|
Wysłany: 27-05-2013, 00:42
Bolid: One Point One MPI |
|
|
po pierwsze porównaj cash... jaki zarabiasz na rękę z firmy a to co dostawał byś z umowy...
dwa jaką umowę oferuje Ci ów firma ?
zlecenie - odpada
o pracę - na jaki czas? czy masz możliwość otrzymania umowy bez terminu
warunki pracy w przypadku kiedy kasa jest podobna...
bo jak np jest rygor to uja warte we własnej firmie robisz co chcesz mimo że 100 czy dwie taniej...
popyt... zobacz czy masz przyszłość dla firmy swojej bo możliwe ze tylko przetrwają firmy z własną produkcją a Ty jako pośrednik (bo tak rozumiem) padniesz
a jeśli widzisz ze masz co robić to nie ma się nad czym zastanawiać... czysta kalkulacja i wio!
a jeszcze jedna sprawa poczytaj na temat plusów rejestracji firmy na wyspach...
w koncu UE więc firma działa w PL podatek odprowadzasz duuuużo mniejszy w UK a i składki wszelakie są mniejsze
np możliwość odpisania od podatku WSZYSTKIEGO nawet guzika od koszuli, wiem siostra ma firmę (mieszkamy w uk)
no jeszcze jest opcja nr 4.
Wielka Brytania 4700zł na rękę na początek nawet na zmywaku a jak się na czymś konkretnie znasz i masz coś języka... to nie ma górnej granicy zarobków |
|
 |
jonas
Bywalec

|
Wysłany: 27-05-2013, 07:47
Bolid: 1.1 SPI (był) |
|
|
Dlaczego umowa-zlecenie odpada? Pytam z ciekawości, nie znam się na tym za bardzo i nie wiem, czy można jednocześnie prowadzić firmę i mieć jakieś umowy-zlecenia. Bo w sumie to byłoby najwygodniejsze, emerytur i tak nie będzie więc do diabła ze składkami.
Z tym UK to nie takie głupie, podatki mają niemal o połowę niższe niż tu, pierwsze 9400 funtów rocznie jest od podatku zwolnione w ogóle. |
_________________ 2.4 litra i 169 KM, już takich nie robią
 |
|
|
|
 |
saper94
spamer team motórzysta

|
Wysłany: 27-05-2013, 17:13
Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0 |
|
|
Z tego co się orientuję , możesz działać jako podwykonawca na umowę-zlecenie
Pracuję w rodzinnej firmie i sami tak mamy "po znajomości" umowę z kilkoma firmami że biorą nas jako podwykonawców. Z tego co gadałem z ojcem jest to opłacalne, w koszty się nie zagłębiam, ja tam robię za człowieka demolkę |
_________________ "Odważni nie żyją długo, lecz ostrożni nie żyją wcale."
Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911 |
|
|
|
 |
Luke16
Nałogowiec
|
Wysłany: 27-05-2013, 17:39
Bolid: Seicento 1.1 + LPG Van |
|
|
Ja w tej firmie bym nic nie zarabiał tylko bym miał większe pole manewru co do swojego działania... Jedyną rzeczą jaką musze spełniać to brać od nich towar który od dawien dawna i tak biorę i robię sporawy obrót... Olonor, wiesz ja nie zamierzam płacić złodziejom ponad 1000zł Teraz jestem na tym niskim Zusie ale to i tak jest paranoja bo na jakiś ciulów musze pracować ... Miesięcznie mam ok. 3 tysi z firmy ... niekiedy mniej niekiedy więcej ale taka średnia to 3 tysie ... UK?? Prawie wszyscy z mojej szkoły pouciekali ... Ja nie znam zbyt dobrze anglika ostatni raz używałem go chyba w Technikum ... No i nie mam rodziny która by mnie wkręciła ... Więc UK odpada... |
_________________ Posiadane autka:
1. Fiat Seicento 1.1 8V Van LPG 2002r
2. Nissan Micra K12 1.5 DCi 2006r |
|
|
|
 |
|