FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Linduś
23-01-2014, 15:44
seicento na wode
Autor Wiadomość
adamsan 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-01-2014, 13:19   seicento na wode
   Bolid: seicento

witam wszystkich a szczegolnie WUNIEK za pomoc przy skaladaniu mojego sieja z silnika 1.1 na 1.2,wszystko mozna znalezc w moich opisach,a teraz nowe -hho.Moj siej niestety albo stety sluzy tylko do jazdy po miescie,a z podstawowa instalacja gazowa ,bo jezde praktycznie na gazie z uwagi na wiazke z 1.1 (co prawda zalozylem przedluzke do sondy lambda i nawet na benzynie z kompem 1.1 jezdzi niezle) spalanie gazu bez czarowania to okolo 12 litrow(chyba noga za ciezka).zainteresowalem sie przypadkiem hho i postanowilem sprobowac.Troche to trwalo i trwa dalej,ale powiem szczerze ze sa wyniki.Metoda prob i bledow,sporo czytajac na forum hho udalo mi sie skompletowac urzadzenie ktore dziala.Tankujac do sieja 28 litrow przejezdzalem ledwo 240km,ostatnie tankowanie -po 255km podjechalem na stacje i zaskoczenie -weszlo tylko 22,5 litra gazu.Podnioslo mnie to na duchu wiec walcze dalej,moze ktos juz mial w sieju takie urzadzenia?a jakie wyniki?moze warto sie pochwalic?a jakby ktos chcial pisac ze nie warto,ze za maly zysk to dzieki ,szkoda zachodu niech sobie daruje,juz wystarczajaco sie naslichalem,pozdro dla wszystkich.

Wuniek 
Nałogowiec
Dispatcher

Wysłany: 20-01-2014, 15:51   
   Bolid: SC 1.2MPi 6speed

Problem jest jeden w seju jest troszkę przy mało prądu na takie zabawy, ale efekty zauważalne ja do HHo wracam na wiosnę chwilowo cały prąd idzie na podgrzewacz .

Nie wiem jak podajesz HHo do silnika ja wykorzystywałem zawór od pochłaniacza par paliwa :)

Jaki generator masz u siebie? Ja kiedyś złożyłem coś takiego, foto poglądowe :

Scuderi Split Cycle Engine

adamsan 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 21-01-2014, 10:13   

Jesli chodzi o prad jakos nie mam z tym problemow,mimo jazdy po miescie i uzytkowania wozu przez zone ,wszystko ok moze dlatego ze mam swiatla jazdy dziennej,hho podaje bezposrednio nad przepustnice ,troche zabawy z filtrem powietrza,trzeba sie przebic ale nareszcie sa wyniki,co do zestawu -mam cos podobnego-jednoczesnie przestrzegam wszystkich chetnych przed kupnem na allegro badziewia w butelce czy podobnym sloiku,koszt czesci ok 40-50 zl gosc sprzedaje po 350 a sprzet nie pracuje.Ja popelnilem ten blad i juz zaplacilem za niego wy nie musicie,chcecie dzialac,przejrzyjcie fora internetowe,youtube,sporo znajdziecie danych i dopiero wtedy zaczynajcie,nie od kupna i zalozenia bo mozecie tylko stracic.Jak dopracuje sprzet wrzuce pare fotek

zieluny 
Nałogowiec

Wysłany: 21-01-2014, 10:16   
   Bolid: sc sporting

Bardzo ciekawy temat liczę na więcej info zdjęć i jakiś schematów :-)

nosferatu 
Nałogowiec

Wysłany: 21-01-2014, 11:35   
   Bolid: CC 1.2 16v

jak bedzie wiecej info w temacie mozna by go podpiąć bo rzeczywiście ciekawa sprawa.

Majk-l 
Nałogowiec
Przyjaciel SC.PL

Wysłany: 21-01-2014, 22:27   
   Bolid: Peugeot 406

pierwszy raz o tym sie dowiedziałem widząc ten temat. Poczytałem, pooglądałem pare filnów... Niby swietna sprawa, ale gdzie jakis haczyk?

proshotter 
Nałogowiec

Wysłany: 21-01-2014, 22:49   
   Bolid: seicento 1.4 16v StartJet

Nawet jak generator będzie pobierał tylko 10-15A to i tak sporo wzrośnie spalanie...
Raczej ciężko będzie zmniejszyć pobierane PB a zastąpić hho, musiał byś albo przestroić mape paliwa,
albo kupować sterowniki emulatory map sensora, sondy lambda. Żeby oszukać kompa i tym samym zmniejszyć dostarczane Pb do spalania a w zamian dodawać hho.
A no i porządny generator, który rzeczywiście działa swoje kosztuje :D

DEZET 
Nałogowiec

Wysłany: 21-01-2014, 23:30   
   Bolid: Seicento

A żeby tak kiedyś wynaleźli auto na powietrze :)) :roll:
Borki 2012 #104
Szczyrk 2013 #95
Szczyrk 2014 #xxx :D
>> CIEMNO NISKO I SZEROKO <<
>>/nuovabravoklub.pl<<

proshotter 
Nałogowiec

Wysłany: 22-01-2014, 11:05   
   Bolid: seicento 1.4 16v StartJet

Dobry generator nie jakiś git z allegro daje 2/min przy pobieranym prądzie ok 20A
Więc np w seju może by się sprawdziło może 30% by mniej palił :/
Co do skuterka to raczej kicha bo on nawet 5A Ci nie wytworzy :)
Po za tym silnik pracujący na benzynie dodatkowo trochę smaruje, na hho już nie.
Jak ktoś nie ma co robi lubi majsterkować czemu nie :) ale oszczędności z tego jakich mega nie będzie.

Majk-l 
Nałogowiec
Przyjaciel SC.PL

Wysłany: 22-01-2014, 22:09   
   Bolid: Peugeot 406

gdzies znalazłem ze montują to od 2000, jest po tym niby przyrost mocy i spada spalanie...
ciekawe ile silnik da rade na tym...?

niech taki z seicento da przejechac te 100000 i do wywalenia.
To i tak opłaca bardziej i to duzo bardziej niz lpg.

adamsan 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 23-01-2014, 10:14   

poniewaz moga sie pojawic dziwne sugestie,zaznaczam ze nie jestem producentem urzadzen ani czesci,nie mam zakladu ,nie zakladam i nie reklamuje,jestem zwyklym posiadaczem sieja ktory sprawia mi frajde wieksza niz inne moje samochody-moze dlastego ze wiele przy nim mozna

adamsan 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 23-01-2014, 10:45   

jesli kogos temat interesuje podpowiem kilka rzeczy-blachy-najlepiej kwasowki,poznac po tym ze do kazdej innej maly magnes neodymowy klei sie do kwasowki nie,mozna kupic na allegro ew poszukac zakladow ktore tna wyginaja blaszane elementy,ja taki znalazlem za 50 zl 12 blach wycieli mi z odpadow,wlacznik z bezpiecznikiem-za ok 16 zl zwykly wylacznik-bezpiecznik sieciowy w hurtowni elektrycznej,PWM mozna dostac na allegro,lub samemu zrobic-dla elektronikow,lub bez PWM na zasadzie regulacji iloscia KOH,woda demineralizowana,amperomierz najlepiej z bocznikiem ok 30A,moze byc z wyswietlaczem lub zwykly wskazowkowy,przewody -linka 6mm min,w dwoch kolorach,ilosc -trzeba sobie wymierzyc (po 3 m wystarczy),zawor jednokierunkowy tlumik plomienia,moze byc bubler (dobrze sie sprawdza zbiorniczek wyrownawczy z NUBIRY) NO I NAJWAZNIESZA SAM GENERATOR-trzeba sprawdzic gdzie mozna go umiescic,czy jest miejsce i podjac decyzje cela mokra czy sucha(mokra tansza latwiejsza do wykonania,ale podobno wyniki gorsze-jeszcze nie sprawdzilem)-milej zabawy

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 23-01-2014, 15:34   
   Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650

temat wyczyściłem - bardzo proszę odpuścić sobie osobiste wycieczki i skupić się na temacie :)
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…

adamsan 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 24-01-2014, 19:07   

dzieki ale obawiam sie ze w hyde park temat zginie

Odpowiedz do tematu