FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Swiatła awaryjne...?!
Autor Wiadomość
Luka85 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 09-06-2011, 23:00   Swiatła awaryjne...?!
   Bolid: Fiat Seicento

Witam

Jestem to nowy...zakupilem sobie wlasnie ekonomiczne wechikul :) seicento 900 98r i mam w sumie problem a moze i nie mianowicie opisze go troche mam nadzieje ze kazdy mnie zrozumie:)

kiedy samochud jest nie odpalony i ma nie przekrecona stacyjke to jest wszystko ok...ale "problem" zaczyna sie kiedy juz ja przekrece ale nie odpale ale wtedy tez, po otworzeniu drzwi czy bagażnika to zapalaja sie swiatla awaryje nawet dzisiaj zobaczylem ze nawet kiedy wszystko jest zamkniete to nawet jak zapale oswietlenie nad lusterkiem wstecznym to również sie zapalaja swiatla awaryjne i teraz moje pytanie jak myslicie czy to jest normalne czy to dla bezpieczenstwa czy moze moj alarm taka funkcje dodaje o ile hest to mozliwe...czy poprostu cos sie ppopsulo... jak beda jakies propozycje to z mila checia poczytam:)

Ps. przepraszam za bledy...

Torrence 
Nałogowiec

Wysłany: 09-06-2011, 23:04   
   Bolid: ?koda Fabia

Alarmy mają taką funkcję. Że przy włączonym zapłonie i otwartych drzwiach świecą się awaryjne. Może to można jakoś wyłączyć, ale ja nie wiem za bardzo. :)

urban787 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 10-06-2011, 08:02   Re: Swiatła awaryjne...?!
   Bolid: seicento0,9

[quote="Luka85"]Witam

Jestem to nowy...zakupilem sobie wlasnie ekonomiczne wechikul :) seicento 900 98r i mam w sumie problem a moze i nie mianowicie opisze go troche mam nadzieje ze kazdy mnie zrozumie:)

kiedy samochud jest nie odpalony i ma nie przekrecona stacyjke to jest wszystko ok...ale "problem" zaczyna sie kiedy juz ja przekrece ale nie odpale ale wtedy tez, po otworzeniu drzwi czy bagażnika to zapalaja sie swiatla awaryje nawet dzisiaj zobaczylem ze nawet kiedy wszystko jest zamkniete to nawet jak zapale oswietlenie nad lusterkiem wstecznym to również sie zapalaja swiatla awaryjne i teraz moje pytanie jak myslicie czy to jest normalne czy to dla bezpieczenstwa czy moze moj alarm taka funkcje dodaje o ile hest to mozliwe...czy poprostu cos sie ppopsulo... jak beda jakies propozycje to z mila checia poczytam:) Czy alarm działa normalnie,tzn jak otworzysz drzwi to wyje syrena i migają światła?
Ostatnio zmieniony przez urban787 10-06-2011, 08:34, w całości zmieniany 1 raz  

macher 
Moderator

Wysłany: 10-06-2011, 08:14   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Znajdż centralkę alarmu jej nazwę i poczytaj w instrukcji w googlach . Tam powinno być co i jaka funkcja. Ale widuję często samochody jak się zatrzymują i jak drzwi się otwierają to kierunkowskazy migają awaryjne. Chodzi tu nie tyle o uzbrojenie alarmu ile o bezpieczeństwo bo jadące auta z tyłu widzą że coś nie tak i uważają bardziej

urban787 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 10-06-2011, 08:33   
   Bolid: seicento0,9

macher napisał/a:
Znajdż centralkę alarmu jej nazwę i poczytaj w instrukcji w googlach . Tam powinno być co i jaka funkcja. Ale widuję często samochody jak się zatrzymują i jak drzwi się otwierają to kierunkowskazy migają awaryjne. Chodzi tu nie tyle o uzbrojenie alarmu ile o bezpieczeństwo bo jadące auta z tyłu widzą że coś nie tak i uważają bardziej
Chodziło mi o to,że może alarm się załącza,tylko ktoś syrenę wyłączył kluczykiem.Jak zostawiłem włączone światło wewnątrz samochodu,to po uzbrojeniu alarmu zaczał mi wyc alarm.

molo_cx 
Bywalec

Wysłany: 10-06-2011, 09:18   
   Bolid: Fiat Seicento 1.1 MPI

Na pewno jest coś nie tak, nikt nie odpala alarmu światełkiem w kabinie. Ktoś nieumiejętnie wykorzystał instalacje oświetleniową (a konkretnie czujniki otwarcia drzwi), dołączył do tego czujniki otwarcia bagażnika i maski, to po pierwsze. Po drugie jak nie uzbroisz alarmu to nie miga i nie wyje syrena więc gdzieś poczytaj co to za model i dlaczego sygnalizuje otwarcie drzwi. Po trzecie, syrena jest dobra skoro po uzbrojeniu daje o sobie znać.

macher 
Moderator

Wysłany: 10-06-2011, 09:49   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Myślę że masz tak poprowadzoną instalację po macoszemu. Pewno nie chciało się ciągnąć instalacji od każdych drzwi z osobna więc na łatwiznę wzięli wspólne połączenie z lampki podsufitowej. A tu chyba jakieś diody trzeba powstawiać . Bynajmniej ja wstawiałem pod każdy wyłącznik drzwiowy taką zwykłą diodę krzemową nie wiem ale chyba BYP 4007 czy jakoś tak. Syrenkę alarmową owszem odłącza się kluczykiem ale nie po to by nie dawała sygnału wogóle ale przed odpięciem akumulatora samochodowego bo jak ma swe zasilanie wewnętrzne to wtedy wykrywa odcięcie zasilania akumulatora i zaczyna wyć na swoim zasilaniu. Chyba że nie ma odrębnego zasilania jak alarm niefabryczny i brak bezpiecznika (spalony) na zasilaniu centralka-syrenka

Odpowiedz do tematu