klakson |
Autor |
Wiadomość |
kamyk86
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 10-03-2009, 18:33 klakson
Bolid: seicento |
|
|
moze dla nie ktorych cos latwego ale ja nie wiem dlatego pytam klakson mi nie dziala jaki bezpecznik??czy moze jakas kostka albo czym moze to byc spowodowane musze naprawic bo zbliza mi przeglad prosze o pomoc... |
|
|
|
|
Łukasz87 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-03-2009, 19:20
|
|
|
jeśli dobrze pamiętam bezpiecznik nr 17 ( jak ściągniesz klapkę/osłonę bezpieczników to jest oznaczony na niej jako taka trąbka) bardzo możliwe że to tez wina samego klaksonu który znajduje się w okolicach środka przedniego zderzaka. jeżeli bezpiecznik będzie ok. wypnij klakson -jest on na kostkę i spróbuj go uruchomić na krótko poprzez kable do akumulatora czy zadziała |
|
|
|
|
Albin
Nałogowiec
Pomógł: 9 razy Dołączył: 21 Lip 2008 Posty: 136 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 10-03-2009, 19:31
Bolid: Seicento 0.9 |
|
|
Mi 2 razy nie działał
Za pierwszym razem jak kupiłem seja - poprzedni właściciel tak jeździł, nie przeszkadzało mu to zmieniłem klakson i działał.
Za drugim razem całkiem niedawno przez przypadek zauważyłem, że znów nie działa. Podłączyłem na krótko do akumulatora i było ok. Sprawdziłem bezpieczniki i też w porządku. Po prostu jeden kabelek się przerwał. Nie mam pojęcia jak to się stało, ale tak po prostu był urwany. Połączyłem i było ok.
kamyk86, weź 2 kawałki kabla, podłącz je do akumulatora a z drugiej do klaksonu. Jak zadziała to szukaj winy gdzie indziej. Jak nie zadziała to kup drugi i po sprawie W sklepie za nówkę płaciłem mniej niż 20zł... |
|
|
shooter
nówka sztuka ;)
Pomógł: 8 razy Wiek: 39 Dołączył: 31 Sty 2008 Posty: 29 Skąd: Kobyłka
|
Wysłany: 10-03-2009, 20:36
Bolid: był Seicento 1.1 `99r. Jest Hyundai Coupe 1,6 |
|
|
jeśłi bezpiecznik jest dobry to
jak masz do pomiaru pradu urządzenie sprawdź czy dochodiz napięice do klaksonu.
wyjmij kostkę z klaksonu , podepnij pod kostke (nie pamietma woltomierz, amperomierz) i niech ktos ci wcisnie klakson. powinien byc skok napięcia.
Jak i tutaj prąd jest to wina klaksonu - do wymiany. koszt około 40 złotych
Ciekawostka
Ja u siebie sprawdzałem napiecie na kablu poprzez neonik (pod 12V), podpiałem sobie kabelki a brat wciskał klakson. słabe światło ale jednak dawało. Potrzeba matka wynalazków |
_________________ Sprzedaż części samochodowych do osobówek- nowe, gwarancja |
|
|
|
|
korba85
nówka sztuka ;)
Pomógł: 4 razy Wiek: 39 Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 26 Skąd: Poland
|
Wysłany: 10-03-2009, 23:43
Bolid: seicento 1.1 SPI |
|
|
albo językiem, też poczujesz |
|
|
|
|
Michal86
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 27 Lut 2009 Posty: 14 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 26-03-2009, 12:17
Bolid: Seicento 1.1 |
|
|
nie chcialem zakladac nowego tematu wiec pisze tutaj.
Klakson dziala przy zgaszonym aucie, przy jezdzie juz nie
jakies pomysly?:) |
|
|
|
|
Łukasz87 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2009, 16:46
|
|
|