FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak iskry na 1/2 & 3/4 garze.
Autor Wiadomość
mlody^^ 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 08-08-2011, 13:14   Brak iskry na 1/2 & 3/4 garze.
   Bolid: Zipp Vapor

Witam. Jestem tu nowy, więc jeżeli był już taki temat, to z góry przepraszam.

Mam problem, z Seicento 900 MPI. Od pewnego czasu robi mi żarty. Z początku zaczęło się niewinnie - silnik odpalał na 2 garach, jednak kilka przegazówek i wszystkie gary powracały do świata żywych. W ciągu ostatniego tygodnia stała się katastofa. Z miejskiego pomykacza stałem się prawdziwą zawalidrogą, ponieważ teraz mam silnik dwucylindrowy o pojemności 450cmm i 19,5KM. :lol:

Z początku mój pomysł - padła sonda lambda, jednak to raczej nie to, ponieważ nie mam iskry na 2 garach.

Dodam, że świece i kable WN były wymieniane w poprzednie wakacje, więc raczej one są dobre. Czy w SC występuje kopułka/aparat zapłonowy jak w 126p, co mogłoby odpowiadać za brak iskry ?

Czy może to cewka ?

Czekam na propozycje i pozdrawiam :)

gandw 
Nałogowiec

Wysłany: 08-08-2011, 14:26   
   Bolid: Seicento 1.1MPI Brush, Scenic II 1.9DCI

Nie ma kopułki i aparatu, tylko jest cewka zapłonowa sterowana a sygnał do iskry daje czujnik położenia wału. Może to być uszkodzona cewka zapłonowa, albo przewody do niej uszkodzone. Są dwie cewki, każda odpowiada że dwa cylindry.

Seicento 0.9i SX [*]

mlody^^ 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 08-08-2011, 14:30   
   Bolid: Zipp Vapor

Czyli albo padła cewka, albo jedna z cewek nie ma zasilania ? To już jakiś trop :))

Z tego co pamiętam iskra jest na 1 i 3 garze patrząc od strony akumulatora.

Wieczorkiem będę działał, ale czekam na inne propozycje :grin:

gandw, pomógł się należy :wesoly:

macher 
Moderator

Wysłany: 08-08-2011, 16:01   Re: Brak iskry na 1/2 & 3/4 garze.
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

mlody^^ napisał/a:

Mam problem, z Seicento 900 MPI.
No niestety ja mam tylko SPI gdzie kupiłeś swojego?Na szczęście to ten sam układ zapłonowy ;) do rzeczy... nie mamy silnika z wielopunktowym wtryskiem ale to szczegół. Co do cewek zapłonowych jak napisano powyżej są dwie. Jedna zasila cylindry zewnętrzne czyli 1i4 druga cylindry wewnętrzne czyli 2i3. Sprawdź która to cewka szwankuje wykręcając świece i patrząc na stan elektrod. Tam gdzie wypalone ładnie to cewka ok a gdzie okopcone(jak przerywa) to ta cewka szwankuje. Po przewodach dojdziesz. Gorzej jak to będzie np świeca 1i2 lub 3i4 .Wtedy możliwe wszystko od świec poprzez przewody zapłonowe i również cewki do przejrzenia. Jak chcesz cewki zmierzyć multimetrem to na uzwojeniu pierwotnym tam gdzie wchodzi zasilanie z centralki powinno być około 0.5-0.6 oma a na wyjściu na świece między dwoma biegunami wysokiego napięcia czyli na uzwojeniu wtórnym powinno byś około 7-8 tysięcy om. Pytanie zasadnicze na których cylindrach nie masz iskry?

gandw 
Nałogowiec

Wysłany: 08-08-2011, 19:21   
   Bolid: Seicento 1.1MPI Brush, Scenic II 1.9DCI

Trzeba popatrzeć po kablach od której cewki do których świec jest doprowadzane napięcie, będzie widać jakie pary cylindrów obsługuje dana cewka. I tak jak napisano wyżej można sprawdzić po świecy na których garnkach nie pali :wink:

Seicento 0.9i SX [*]

TOMASZ 27 
Smakosz ... z dziurk? ...

Wysłany: 08-08-2011, 23:49   
   Bolid: sc 1.1 MPi Safety Car

Sprawdź i ewentualnie wyczyść wymyj czujnik położenia wału korbowego (takie małe coś kształtu pręta średnicy ok 15mm długości ok 30 mm z długim kabelkiem) dodatkowo i tak polecam wymiane świec i kabli wn a jeśli nie wyrzuciłeś fabrycznych kabli wn to załóż je na próbe

Odpowiedz do tematu