FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana silnika z spi na mpi
Autor Wiadomość
DRIPOL 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-10-2008, 18:19   wymiana silnika z spi na mpi
   Bolid: seicento

jak w temacie czy wraz z wymianą musze wymienić komputer i czy te wszystkie czujniki będą pasować do starych przewodów

barthez 
Nałogowiec
professional audio

Wysłany: 11-10-2008, 18:26   
   Bolid: Fiat CC 0.7 R2 4V (170A.046)

A po co wymieniać silnik skoro wystarczy wymienić tylko całkowicie zasilanie benzyną wraz z sterownikiem+drobne modyfikacje :?: . Motor w przypadku 1.1 jest zawsze ten sam-równie dobrze można by wykonać operację wstawienia gaźnika z całkowitą rezygnacją z sterowników wtrysku. W przypadku 0.9 istniał takowy w pierwszych cieniasach (z ręcznym ssaniem).
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen.

irekg 
Nałogowiec

Wysłany: 11-10-2008, 21:36   
   Bolid: sc A0

zamiana z spi na mpi ma swoje plusy ale jeden zasadniczy minusoplus :) zależy na jaki komputer sie zdecydujesz...

ja polecam 4aw bo można go modować ...59f przez niektórych uważany za kultowy (ja) ma minus w postaci permanentnego braku modowalności lecz wręcz ponadnaturalna siłę wykrywania złych zachowań silnika :) - to ten plus :)

generalnie pozostałbym przy silniku spi + mody które w przypadku tego typu zasilania są proste i raczej trudno cos popsuć..
pali troszkę więcej, troszkę mniej elastyczny ale spokojnie 65koni na modach :)

pozostań przy spi..ewentualnie jak mpi to nie 1.1 a 1.2 z punto na szerokim komputerze..
OPROG./PRODUKCJA HAMOWNI INERCYJNYCH, DOLOTY/ROZPORKI (SC/CC/PANDA/ASTRA/MEGANE FL/YARIS2/KAZDY NA WARSZTACIE)/AKCESORIA DO SPORTU WG FIA/KOLEKTORY SSACE 2P/ ELEMENTY WYCZYNOWE WYDECHOWE/GIĘTARKA/DIAGNOSTYKA EURO-3

elmo 
Nałogowiec
maruda

Wysłany: 11-10-2008, 23:47   
   Bolid: mobil: 00' S 1.1śpi na gazie

a może kolega chce mieć normalne zwykłe sc tylko silnik mu padł i wymienia na nowsze mpi? :)) a tu zaraz wywody o modowalnościach mocach przyśpieszeniach :))

irekg 
Nałogowiec

Wysłany: 12-10-2008, 11:15   
   Bolid: sc A0

kurcze no niepomyślałem hehe

ale emlus sam rozumiesz :)
jakiś sens wymiana musi mieć :)

3mając sie tematu :) niestety musisz wymienić komputer i dojdzie kilka czujników :/
OPROG./PRODUKCJA HAMOWNI INERCYJNYCH, DOLOTY/ROZPORKI (SC/CC/PANDA/ASTRA/MEGANE FL/YARIS2/KAZDY NA WARSZTACIE)/AKCESORIA DO SPORTU WG FIA/KOLEKTORY SSACE 2P/ ELEMENTY WYCZYNOWE WYDECHOWE/GIĘTARKA/DIAGNOSTYKA EURO-3

DRIPOL 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 15-10-2008, 18:37   
   Bolid: seicento

irekg napisał/a:
kurcze no niepomyślałem hehe

ale emlus sam rozumiesz :)
jakiś sens wymiana musi mieć :)

3mając sie tematu :) niestety musisz wymienić komputer i dojdzie kilka czujników :/

Widze że będe miał troche problemów a co byście panowie powiedzieli na silnik 1.2 z 8v z punta . Jeśli chodzi o mój silnki to przejechał 470 tyś i padł i chce go wymienić na inny i dalej śmigać . Pozdrawiam

barthez 
Nałogowiec
professional audio

Wysłany: 15-10-2008, 19:38   
   Bolid: Fiat CC 0.7 R2 4V (170A.046)

Pełen respekt dla tego silnika i jego użytkownika, skoro tak długo wytrwał. W takim razie wymień od razu może na mocniejszego 1.4 :?: .
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen.

Odpowiedz do tematu