Wentylator włącza się co chwilę, pomocy...... |
Autor |
Wiadomość |
Piotr_t
nówka sztuka ;)

Wiek: 41 Dołączył: 19 Kwi 2008 Posty: 38 Skąd: Gliwice/Gryfice
|
Wysłany: 19-04-2008, 20:54 Wentylator włącza się co chwilę, pomocy......
Bolid: Seicento 1.1 SPI |
|
|
Witam posiadam Seicento 1.1 SPI, gdy silnik się rozgrzeje, co chwilę włącza mi się wentylator...Wymieniłem płyn na nowy, nic to nie dało...Kontrolka od przegrzania silnika się nie zapala. Ale wentylator w mieście co chwilę się załącza...Proszę pomóżcie...Niedługo zamierzam się nim wybrać w dłuższą trasę i chcialbym to naprawić przed wyjazdem...Mam zamiar wymienić jeszcze pompę wodną ale czy to pomoże???Pozdrawiam i proszę o radę |
_________________ Piotr
 |
|
|
|
 |
barthez
Nałogowiec professional audio

Pomógł: 74 razy Dołączył: 19 Sty 2008 Posty: 382 Skąd: stolica Wlkp
|
Wysłany: 19-04-2008, 20:58
Bolid: Fiat CC 0.7 R2 4V (170A.046) |
|
|
Czy w mieście gdy wentylator chodzi jest cykl jazdy rusz i stój lub postój jeśli tak to normalny objaw, że się załącza bo na postoju nie ma chłodzenia wystarczającego. W trasie nie masz czego sie obawiać, bo pęd powietrza szybciej wychłodzi niż sto wiatraków . |
_________________ Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen. |
|
|
|
 |
Piotr_t
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 20-04-2008, 08:37
|
|
tak jest taki cykl, ale nawet gdy auto stoi i odpalam je z rana aby chwilę pochodziło po chwili włącza się wentylator a gdy włączam nadmuch na ciepło (max) leci gorące powietrze i zapach jakby przegotowła się woda, ledwo idzie dotknąc kratkę (taka gorąca) skąd wylatuje gorące powietrze
[ Dodano: 20-04-2008, 08:41 ]
Ale czy tak powinno być aby w mieście włączał się praktycznie co kilk minut? myślałem aby podłączyć wskaźnik temperatury i nawet podłączyłem tak prowizorycznie ale nie wiem gdzie dokładnie podpiąć czujnik, ponieważ tezar nie pokazuje rzeczywistej temperatury
[ Dodano: 20-04-2008, 08:53 ]
czytałem też, że to może być zanieczyszczony układ chłodniczy? |
_________________ Piotr
 |
|
|
|
 |
bzyku26
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 45 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 20-04-2008, 11:01
Bolid: seicento 1.1spi |
|
|
witam tez mam 1.1 spi i u mnie tez tak sie dzieje ale to chyba normalne i nie masz czym sie przejmować,trochę to denerwujące ale nic złego sie nie dzieje. |
|
|
|
 |
Figi
nówka sztuka ;)

Pomógł: 5 razy Wiek: 43 Dołączył: 29 Sty 2007 Posty: 26 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 20-04-2008, 11:33
Bolid: Seicento 1.1 MPI '03 |
|
|
To nie jest normalne ,że po włączeniu silnika za chwile słychać wiatrak. Nie jest też normalne ,że z nawiewu po chwili leci gorące powietrze i czuć zapach gotującej się wody.Coś nie tak kolego z Twoim układem chłodzenia.Sprawdzałeś termostat?Może nie otwiera Ci na duży obieg , może faktycznie pompa.Nie masz wycieków płynu?Mi od zimy dopiero pierwszy raz się włączył jak stałem na parkingu na rozgrzanym silniku jakieś kilka minut (6-8 )i to tylko raz.Fakt ,że mój układ chłodzenia jest praktycznie nowy - nowa chłodnica ,nowy wiatrak, nowy płyn.Lepiej szybko zdiagnozuj przyczynę jak nie chcesz nabawić się poważnych kosztów. |
|
 |
Piotr_t
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 20-04-2008, 12:12
|
|
termostatu nie sprawdziłem ale w najbliższy dzień to zrobie, wycieku nie widać, był ale został zlikwidowany (wymieniłem czwórnik)...czekam na nową pompe ma przyjść pocztą...jutro jeszcze kupie termostat i też go wymienie...A czy przyczyną może być zanieczyszczony układ?? |
_________________ Piotr
 |
|
|
|
 |
Figi
nówka sztuka ;)

Pomógł: 5 razy Wiek: 43 Dołączył: 29 Sty 2007 Posty: 26 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 20-04-2008, 20:26
Bolid: Seicento 1.1 MPI '03 |
|
|
Piotr_t napisał/a: | termostatu nie sprawdziłem ale w najbliższy dzień to zrobie, wycieku nie widać, był ale został zlikwidowany (wymieniłem czwórnik)...czekam na nową pompe ma przyjść pocztą...jutro jeszcze kupie termostat i też go wymienie...A czy przyczyną może być zanieczyszczony układ?? |
Zanieczyszczony ?Tzn chodzi Ci o jakieś szlamy itp podobne rzeczy ?Teoretycznie tak, aczkolwiek ja się nie spotkałem,żeby układ chłodzenia przy normalnym uzytkowaniu i uzupełnianiu go płynem chłodniczym uległ zanieczyszeniu. Sprawdz jak wyglada twoja chłodnica.Co do termostatu jak się zagrzeje silnik dotknij ostroznie węży dochodzących do chłodnicy i samą chłodnicę.Jak sa ciepłe - gorące termostat jest otwarty. Sprawdz też stan napięcia paska - może się ślizga i pompa wody słabo ciągnie? |
|
 |
Piotr_t
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 20-04-2008, 20:50
|
|
dokładnie. chodzi mi o szlamy...sprawdziłem sprawdziłem i chłodnica po włączeniu silnika od razu nabiera temperatury tak samo węże...Co masz na myśli sprawdzić chłodnice??jeśli o stan napięcia paska jak go sprawdzić...pompę jak już pisałem chcę wymienić, ponieważ zauważyłem że przy pasku rozrządu cieknie olej z zimeringu dlatego przy okazji go wymienie...a czy że jeżdże na gazie też może mieć jakieś znaczenie?? |
_________________ Piotr
 |
|
|
|
 |
cienki94
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 20-04-2008, 22:27
Bolid: SC 1.1 Mpi 2003,Honda Jazz 2003 |
|
|
Witam też mam 1.1spi i tak jak mówi bzyku26 często włącza się wentylator jeżdząc po mieście. Wystarczy postój na 2 ,3 skrzyżowaniach choć kontrolka się nie zapala.Myśle ze to troche szybko,podejrzewam ze być może termostat póżno puszcza a może faktycznie pompa i słabo naciągnięty pasek |
|
|
|
 |
Piotr_t
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 21-04-2008, 10:24
|
|
byłem u mechanika on stwierdził, że to normalne, że wentylator sie włącza tak często i że termostat jest ok bo inaczej by się woda gotowała i zapalała kontrolka od przegrzania silnika, a u mnie nie było takiego czegoś...Jednak moim zdaniem to za często aby wentylator w mieście przy takiej pogodzie jak jest teraz włączał się co 1-2min...Mechanik twierdzi, że jeśli byłby zanieczyszczony układ to by wentylator chodził non stop...Zauważyłem też, że wentylator się częściej włącza gdy jeźdźe na gazie...Kurcze na długi weekend chcę pojechać nim w trasę ale trochę się boje...Może jeszcze coś doradzicie?? Czy może być mimo wszystko wina termostatu?? |
_________________ Piotr
 |
|
|
|
 |
Yool
Bywalec

Pomógł: 40 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Sty 2008 Posty: 96 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 21-04-2008, 10:52
|
|
Gaz=wyższa temperatura spalania silnik się bardziej grzeje wentylator częściej się włącza. U mnie też wentylator się często włącza w korkach, wystarczy przejechać kawałek na 4 lub 5 biegu po trasie i i wszystko się szybciutko wychłodzi pędem powietrza.
Mam jeszcze pytanie czy wam też wentylator wyłącza się razem z wyłączeniem zapłonu? Bo np w Civicu wentylator chodzi nawet po wyłączeniu zapłony do momentu ochłodzenia układu a w sejczku cyk i gaśnie razem ze zgaszeniem silnika. |
|
|
|
 |
Piotr_t
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 21-04-2008, 10:54
|
|
u mnie wentylator również się wyłącza od razu po wyłączeniu zapłonu |
_________________ Piotr
 |
Ostatnio zmieniony przez Piotr_t 21-04-2008, 10:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
barthez
Nałogowiec professional audio

Pomógł: 74 razy Dołączył: 19 Sty 2008 Posty: 382 Skąd: stolica Wlkp
|
Wysłany: 21-04-2008, 12:22
Bolid: Fiat CC 0.7 R2 4V (170A.046) |
|
|
Potwierdzam, dlatego jak już się włączy to poczekać aż skończy i wtedy gasić . |
_________________ Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen. |
|
|
|
 |
McDżordż
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 21-04-2008, 14:28
Bolid: Seico 1,1 |
|
|
W moim Seico też wentylator się często włącza w korkach i postojach w mieście, wystarczy przejechać kawałek i po paru minutach zacyzna buczeć. Pobuczy i przestaje, po paru minutach to samo. Dzieje się mi tak tylko podczas jazdy miejskiej w trybie -jazda-światła-korek. Jak parkuję i się właczy buczek to poczekam aż sobie skończy buczeć i dopiero wyączam silnik.
Na trasie Seico chodzi OK i nic mu nie buczy.
Jeżdżę tylko na 95-ce, żadne kontrolki mi się nie zapalają. |
_________________ McDżordż |
|
|
|
 |
kmarcin76
nówka sztuka ;)
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Sie 2007 Posty: 7 Skąd: Paczków
|
Wysłany: 03-05-2008, 16:02
Bolid: SC900 |
|
|
Witam! U mnie bylo to samo. Wymienilem co sie dalo i na koncu zostala wymiana chlodnicy. I pomoglo. Byla bardzo zabrudzona, pogieta, itd. Przebieg i wiek zrobily swoje. |
|
|
|
 |
|