FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kompakt vs lustrzanka
Autor Wiadomość
banan_wlkp 
Chiquita
Banana :)

Wysłany: 14-04-2009, 13:19   Kompakt vs lustrzanka
   Bolid: Fiat Seicento FUN (899cm3) / VW Bora 1.9 TDI

Siema!

Zastanawiam sie nad kupnem aparatu fotograficznego. Od roku chodzi za mna kupienie lustrzanki cyfrowej... tylko teraz tak... za lustrzanke wydam 1500-2000zl a za kompakta ok 1000zl

Jakie są wasze odczucia w pracy z lustrzankami? czy zalujecie ze kupiliscie lustrzanke?

A jesli juz kupic lustrzanke to jaka (firma, model, obiektyw)

...Don't wanna be a hero
Just an everyday man
Trying to do the job the very best he can...

fender 
Nałogowiec

Wysłany: 14-04-2009, 13:42   
   Bolid: SC 1.1 MPI

Zadaj sobie najpierw pytanie do czego ma Ci ten aparat służyć.
Jeśli do pstrykania u cioci na imieninach to chyba nie warto pakować tyle kasy w sprzęt.
Jeśli poważnie interesujesz się fotografią, zamierzasz robić wielkoformatowe odbitki to można się zastanawiać nad lepszym sprzętem.
Jak wiadomo to nie sprzęt robi zdjęcia. Dobre zdjęcie da się zrobić najzwyklejszym kompaktem.

Aha, no i czy miałeś do czynienia wcześniej z lustrzankami? Na nich pracuje się nieco inaczej i trzeba się nauczyć od początku. Ja zaczynałem na analogowym canonie T50, potem też analogowy EOS300 ale to jeszcze kiedy sam wywoływałem filmy i kopiowałem odbitki.
Potem przesiadłem się na cyfrę EOS 300D i stwierdziłem, ze wszystkiego muszę uczyć się od początku. Teraz mam canona 400D (w poprzednim padła mi migawka i nie opłacało się już naprawiać) i muszę się go uczyć od nowa;/

Podsumowując - mz przeciętnemu użytkownikowi w zupełności wystarczy przyzwoitej klasy kompakt. Nie trzeba pakować się w drogi sprzęt bo bez wiedzy i tak nie wykorzysta się możliwości oferowanych przez lustrzankę.
Oczywiście zrobisz jak uważasz:)

A czy Ty masz już darmowe assistance?
Ostatnio zmieniony przez fender 14-04-2009, 13:50, w całości zmieniany 1 raz  

Czarek 
Nałogowiec

Wysłany: 14-04-2009, 13:45   
   Bolid: SC 1.1

a ja mam zwykla cyfrowke samsunga za 400zl i jestem bardzo zadowolony :wesoly: ale nie robie profesionalnie zdjec tylko sobie pstrykam :))

aglimen 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 14-04-2009, 14:42   
   Bolid: :)

Zgadzam się całkowicie z pierwszą odpowiedzią. Dodam jeszcze, że do codziennego użytku lustrzanka jest wręcz niepraktyczna. Robienie "zwykłych" zdjęć może być uciążliwe, nie można kręcić filmów i takie tam. Poza tym lustrzanka to skarbonka bez dna, bo najpierw kupujesz body+kitowy obiektyw, potem stwierdzasz, że ten obiektyw to za mało i kupujesz tele, potem kupujesz zewnętrzną lampe, a potem obiektyw do makro i tak bez końca, a każda część kosztuje 1000 i więcej.
Ale jeśli planujesz traktować fotografie jako hobby to polecam lustrzanki, dają niesamowite możliwości. Ja osobiście używam Canona 350D (raczej starszy model). Zasadniczo w przypadku wyboru lustrzanki istnieją 2 firmy Canon i Nikon, ewentualnie można się jeszcze zastanowić nad Sony (obiegowa opinia z firmą Sony mało miałem do czynienia).
Przy wyborze aparatu proponuję zastosować taką metodę. Idziesz do salonu i prosisz o aparaty tych firm w danej cenie i porównujesz który lepiej leży ci w ręce bo to najważniejsze, a zanim jeszcze to, zorientuj się w cenach obiektywów i lamp itd. Nie wiem jak teraz to wygląda, ale jeszcze do niedawna przy porównaniu dodatków Canon Nikon, było na korzyść Canona, może kryzys coś pozmieniał nie wiem.
A tak w ogóle to teraz nie jest najlepszy czas na zakup tego typu sprzętu bo ceny aparatów poszły w górę o 40-50%.
Się rozpisałem, ale mam nadzieję, że będzie to pomocne :)

SCdriver_poz 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 14-04-2009, 14:57   
   Bolid: SC 900

Do tego wszystkiego i ja pozwolę sobie dorzucić swoje 3 grosze - lustrzanka ma jeden niepodważalny atut - można się pięknie pobawić ostrością (w większości kompaktów tego nie ma) i jeszcze jedno... mówicie co chcecie - jakości zdjęć z lustrzanki nie przebije nic. Tyle ode mnie :) .

g0sc 
Największy Maruda w Mieście

Wysłany: 14-04-2009, 15:44   
   Bolid: SC

Kiedyś miałem podobny dylemat i kupiłem używaną lustrzankę w cenie nowego kompaktu. I powiem tak nie żałuję a zastanawiam się nad lepszą :D Nic nie przebije lustra nawet wiekowego, zdjęcia w nocy bez lampy coś pięknego.
Dodam że byłem kompletnym laikiem w robieniu foto.

Dodam że mam Canona 300D seria + szkło 55-200 cały zestaw wyszedł mnie około 700pln

solti 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 14-04-2009, 16:53   
   Bolid: Seicento 900 SX

Pozwolę sobie zabrać głos w tym temacie, gdyż fotografia to moje największe hobby :grin:

Zasadniczo zgadzam się z tym, co napisał fender. Ale nie do końca :smile:
No więc po kolei. Patrząc na sposób zadania przez Ciebie pytania banan_wlkp uważam, że nie potrzebujesz lustrzanki. Takiego sprzętu raczej nie kupuje się z przypadku, bo jeśli ktoś np. zacznie przygodę z fotografią od lustrzanki, to tylko może się do tematu zrazić. Prawda jest taka, że w trybie auto lepiej radzą sobie kompakty i dla przeciętnego śmiertelnika zdjęcia 'u cioci na imieninach' robione z marszu, przez osobę bez odpowiedniej wiedzy wyjdą lepiej z kompaktu. Jeśli ktoś decyduje się na zakup lustra, to powinien być świadomy wyboru i związanych z tym konsekwencji. Tak jak napisał aglimen z zakupem lustrzanki wiążą się późniejsze wydatki. To jest taki worek bez dna. Kupisz nowy obiektyw i już myślisz o następnym i tylko kasy ciągle brakuje :wink: Poza tym wybierając lustrzankę nie tyle wybiera się sam aparat, ile cały system. Przed zakupem wypadałoby zapoznać się z ofertą kompatybilnych obiektywów i przeanalizować to pod kątem własnych potrzeb. SCdriver_poz napisał o zabawie ostrością - to prawda, ale nie w podstawowych (kitowych) obiektywach. Żeby naprawdę bawić się GO potrzebne są jasne (czyt. drogie) obiektywy a to już naprawdę kwoty liczone w tysiącach złotych (no może z nielicznymi wyjątkami).
Fender ma rację, że praca z lustrzanką to coś zupełnie innego od robienia zdjęć kompaktem. Tego trzeba się uczyć faktycznie od nowa. To inna filozofia. Ale nie zgodzę się z tym, że zmieniając lustro na inne, jego też ponownie trzeba się uczyć. Trzeba od nowa opanować klawiszologię, ale problem jest tylko przy zmianie systemu (czyt. producenta), bo przykładowo zmieniając model na wyższy w obrębie jednego producenta, różnice w filozofii obsługi będą raczej tylko kosmetyczne.
Natomiast absolutnie zgodzę się z fenderem, że dobre zdjęcie można zrobić każdym sprzętem. To nie aparat robi zdjęcia, tylko fotograf :grin: Ja, jeśli komuś podobają się moje zdjęcia i pyta jakim sprzętem są robione odpowiadam, że sam nie dociekam jakich garnków używał kucharz, kiedy jem dobry obiad w restauracji :))
Banan_wlkp pytasz jaki obiektyw do tego kupić. Na to nie ma jednej odpowiedzi. A w tej chwili, na tak postawione pytanie po prostu nie da się nic doradzić. To zależy co chcesz fotografować i ile chcesz wydać :smile: Obiektyw w lustrzance dobiera się do potrzeb. Ale jeśli już musiałbym wymienić coś w miarę uniwersalnego na początek, to chyba jakiś spacer-zoom o ogniskowej powiedzmy 28-90 mm (ekwiwalent dla filmu 35 mm).

Podsumowując :grin: Myślę, że skoro zadajesz tak ogólne pytanie i nie jesteś zupełnie zdecydowany, to lepiej, jak na początek kupić porządny kompakt. Przy jego pomocy będziesz mógł zrobić wiele fajnych zdjęć i będziesz miał dobre warunki, żeby opanować podstawowe arkana fotografii (kadr, kompozycja, ekspozycja, itp.) Jeśli fotografia Cię wciągnie, to z czasem może zaczniesz poważniej myśleć o lustrzance a kompakt i tak się przyda (bo nie zawsze chce się taszczyć ze sobą lustro). Jeśli nie, to przynajmniej nie będziesz żałować wyrzuconych pieniędzy. Bo jeśli już w tej chwili masz wątpliwości a o fotografii wiesz niewiele, to wg mnie naprawdę szkoda ryzykować.

fender 
Nałogowiec

Wysłany: 14-04-2009, 17:16   
   Bolid: SC 1.1 MPI

solti napisał/a:
Ale nie zgodzę się z tym, że zmieniając lustro na inne, jego też ponownie trzeba się uczyć. Trzeba od nowa opanować klawiszologię, ale problem jest tylko przy zmianie systemu (czyt. producenta), bo przykładowo zmieniając model na wyższy w obrębie jednego producenta, różnice w filozofii obsługi będą raczej tylko kosmetyczne.

Mi chodziło o to, że sprzęt nawet tej samej firmy, ale różniący się modelem może robić zupełnie inne zdjęcia. Mój 300D lekko niedoświetlał zdjęć i trzeba było brać na to poprawkę, natomiast obecny 400D odrobinę prześwietla i kolory ciut przesyca. Mówiąc o uczeniu się od nowa miałem na myśli to, że muszę poznać nowy sprzęt, jego możliwości, wady i zalety tak aby efekt końcowy wyszedł taki jakiego oczekiwałem.

A czy Ty masz już darmowe assistance?

solti 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 14-04-2009, 17:59   
   Bolid: Seicento 900 SX

fender napisał/a:
Mi chodziło o to, że sprzęt nawet tej samej firmy, ale różniący się modelem może robić zupełnie inne zdjęcia. Mój 300D lekko niedoświetlał zdjęć i trzeba było brać na to poprawkę, natomiast obecny 400D odrobinę prześwietla i kolory ciut przesyca. Mówiąc o uczeniu się od nowa miałem na myśli to, że muszę poznać nowy sprzęt, jego możliwości, wady i zalety tak aby efekt końcowy wyszedł taki jakiego oczekiwałem.

Domyślałem się, że akurat w tym przypadku chodziło Ci głównie o to, niemniej ktoś nie będący w temacie mógł to odebrać zupełnie inaczej. Stąd moja wypowiedź o obsłudze poszczególnych modeli.
W przypadku twojej przesiadki 300D-->400D faktycznie zmiana technologiczna była dość duża. Canon trochę pomajstrował przy pomiarze światła przy okazji zmiany Digic I na Digic II. Jestem też ciekaw, czy przy okazji zmiany body nie zmieniłeś również obiektywu. Fabryczny kit Canona z niewytłumaczalnych przyczyn często wymaga lekkiej korekty ekspozycji na plus, przy czym te same body z innymi szkiełkami już tego nie potrzebują.
Co do nasycenia kolorów, to temat mnie w ogóle nie dotyczy, bo robię zdjęcia tylko w RAWach i saturację reguluję sobie wg potrzeb przy wywoływaniu do JPGów :smile:

banan_wlkp 
Chiquita
Banana :)

Wysłany: 15-04-2009, 02:44   
   Bolid: Fiat Seicento FUN (899cm3) / VW Bora 1.9 TDI

solti napisał/a:

Banan_wlkp pytasz jaki obiektyw do tego kupić. Na to nie ma jednej odpowiedzi..

pytalem o firme aparatu, a nie o obiektyw, aczkolwiek napisalem w taki sposob ze tak moglo zabrzmiec

Generalnie lustrzanka chodzi za mna coraz czesciej :D Jednak zawsze jakos temat sie rozmywal.
Interesuje sie fotografia, ale jednak jest to dla mnie troche czarna magia. nie robie tego nalogowo, ale coraz czesciej mam mysli typu: ale to by swietnie wygladalo na zdjeciu, a jesli juz mam aparat to przewaznie nie wychodzi do konca tak jakbym chcial, bo a to niedoswietlone, a to ostrosc ustawiona nie do tego przedmiotu co chcialem, a mozliwosc ustawiania ostrosci przez samego siebie to cos o czym zawsze marzylem w kompakcie.

...Don't wanna be a hero
Just an everyday man
Trying to do the job the very best he can...

Odpowiedz do tematu