Nietypowy swap |
Autor |
Wiadomość |
piotrekhon
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 05-03-2015, 18:27 Nietypowy swap
Bolid: seicento 1.1 2005r |
|
|
Witam wszystkich. Próbuję ratować żywot pewnego po firmowego sc i tak trafiłem na to forum. Seiczek miał trafić za parę dni na żyletki ze wzgląd na zajechany motor ale pojawiło się światełko w tunelu. Znajomy rozbił swoje uno i teraz oba czekają na złomiarza. Uno też nie nadaje się do naprawy ale silnik odpala. I stąd mój nietypowy pomysł by przełożyć silnik. Wiele czyta się o swapach ale nic o wkładaniu 900 zamiast 1.1mpi. Nie wiem czy wszystko będzie pasowało plug&play i na jakie problemy natrafię. Z tego co czyta się na forach jest to operacja do zrealizowania ale wolę się upewnić zanim zacznę rozbierać auta i wyciągać silniki. Za wszelaką pomoc z góry dziękuję. Sc jest z 2005 uno z 2001 |
|
|
|
 |
krzycho506
Nałogowiec Krzycho

Pomógł: 4 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 620 Skąd: Wadowice
|
Wysłany: 05-03-2015, 19:19
Bolid: VAN MPI we GAZIE |
|
|
osobiście polecam zakup silnika 1.1mpi z innego rozbitego seja wyhaczysz za ok 400zł bez osprzętu
i pasuje plug & play |
_________________ A mój roboczo-wóz spala tylko
Więcej...
>> http://www.motostat.pl/me.../stats/id/72905 << |
|
|
|
 |
barkor
spamer team

Pomógł: 90 razy Wiek: 37 Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 1046 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 05-03-2015, 20:26
Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed |
|
|
Sprawa nieopłacalna, roboty od groma bo trzeba praktycznie wszystko przełożyć i sporo rzeczy będzie trzeba dokupić. Tak jak wspomniał kolega wyżej, najlepiej i najrozsądniej kupić słupek z 1.1mpi i podmienić. |
_________________ Nalepiamy.pl - Naklejki na samochód
śmieszne/tuningowe/fiat/abarth/hobby/sport
Również na zamówienie. Sprawdź!
 |
|
|
|
 |
ir3n3usz
Nałogowiec
Pomógł: 64 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 867 Skąd: Radom
|
Wysłany: 05-03-2015, 21:16
Bolid: SC 1.2 16V LPG |
|
|
Skrzynia biegów i przeniesienie napędu nie pasuje z Uno do SC. Można wrzucić silnik bez problemu jak będziesz miał skrzynię. Największy problem będzie z elektryką, praktycznie całą z MPI trzeba wywalić, bo nic nie pasuje.
Silnik 1.1 można kupić za grosze i za grosze przerzucić. Taniej wyjdzie niż zakup całego przeniesienia napędu do SC pod 900, nawet biorąc pod uwagę że masz silnik za free. |
_________________ Moje Seicento |
|
|
|
 |
piotrekhon
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 06-03-2015, 06:07
|
|
Rozumiem że będzie kiepsko z tym pomysłem. Tu właśnie chodzi o to że ten sej jest już spisany na straty przez jego właściciela a graty z uno były by za free. Właścicielem auta jest mój szef i nie chce już wkładać w niego kasy ze wzgląd na stan agonalny wszystkiego oprócz budy. Ja po prostu nie lubię jak autka trafiają na złom i chciałem ratować chociaż jeden z trzech. Elektryka dla mnie to pikuś ale jeśli części mechaniczne nie pasują mówi się trudno. Dzięki wszystkim za porady. |
|
|
|
 |
Michal91
Nałogowiec

|
Wysłany: 06-03-2015, 15:31
Bolid: 2X SC sporting |
|
|
auto lata w pizzeri? sprzedać silnik 900 kupic 1.1 |
|
|
|
 |
piotrekhon
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 06-03-2015, 20:10
|
|
Nie lata w pizzerii wozi naszego przedstawiciela handlowego i w sumie on jeździ nim za kare Doprowadził go do tego stanu w celu uproszenia szefa o bardziej prestiżowy samochód. Ja utrudniałem mu te zadanie notorycznie dokonując napraw ale teraz koszty przewyższają wartość auta. Szef chce kupić jednak tę skrzynie i będziemy wymieniać na tę 900. Jednostka z una kolegi jest po kapitalce a auto miał od nowości, tak że chyba warto dokupić skrzynie i się pobawić z przekładką niż kupować 1.1 z nieznanego źródła co i tak by sprawy nie załatwiło bo komp też jest uwalony jak i większość osprzętu. Ja osobiście jako że uwielbiam drażnić kierowce tego sc najchętniej wsadziłbym mu tam 650 z małego fiata zresztą kiedyś już prawie namówiłem szefa by kupił mu cienkiego 700 |
|
|
|
 |
Michal91
Nałogowiec

|
Wysłany: 07-03-2015, 17:15
Bolid: 2X SC sporting |
|
|
piotrekhon napisał/a: | tak że chyba warto dokupić skrzynie i się pobawić z przekładką niż kupować 1.1 |
nie |
|
|
|
 |
rotax24 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2015, 17:29
|
|
|
Mam znajomego który nie szanował swojego przedstawiciela w branży ochroniarskiej i poszedł do konkurencji wyrywając przy okazji ponad 200 obiektów z monitoringiem i konserwacją
ps. widzę że masz charakterek psa ogrodnika |
|
|
|
 |
krzycho506
Nałogowiec Krzycho

Pomógł: 4 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 620 Skąd: Wadowice
|
Wysłany: 07-03-2015, 18:23
Bolid: VAN MPI we GAZIE |
|
|
piotrekhon napisał/a: | Nie lata w pizzerii wozi naszego przedstawiciela handlowego i w sumie on jeździ nim za kare Doprowadził go do tego stanu w celu uproszenia szefa o bardziej prestiżowy samochód. Ja utrudniałem mu te zadanie notorycznie dokonując napraw ale teraz koszty przewyższają wartość auta. Szef chce kupić jednak tę skrzynie i będziemy wymieniać na tę 900. Jednostka z una kolegi jest po kapitalce a auto miał od nowości, tak że chyba warto dokupić skrzynie i się pobawić z przekładką niż kupować 1.1 z nieznanego źródła co i tak by sprawy nie załatwiło bo komp też jest uwalony jak i większość osprzętu. Ja osobiście jako że uwielbiam drażnić kierowce tego sc najchętniej wsadziłbym mu tam 650 z małego fiata zresztą kiedyś już prawie namówiłem szefa by kupił mu cienkiego 700 |
strasznie kombinujecie z tym autem dla ph...
uwierz Mi są inne formy pilnowania stylu jazdy ph jak dawanie mu słabego auta... on spędza tam 3/4 czasu pracy...
ad.2. na pewno każdy z was widział samochód przedstawiciela z coca-coli jest to najnowsza toyota i jak zauważyłeś żaden przedstawiciel tym samochodem nie szaleje...
ad.3 Auta bardzo mocno kontrolowane za pomocą GPS a dokładniej przez MobilEye,system zapamiętuje ostatni znak,np ograniczenie do 50km/h jak przekroczysz zapiszczy,jeżeli zbyt szybko zbliżysz się do pojazdu przed tobą zapiszczy,tak samo jeżeli ktoś za tobą za szybko się zbliża,jeżeli zmienisz pas ruchu bez kierunkowskazu-zapiszczy,jeżeli skręcisz bez kierunkowskazu-co zrobi? Zapiszczy |
_________________ A mój roboczo-wóz spala tylko
Więcej...
>> http://www.motostat.pl/me.../stats/id/72905 << |
|
|
|
 |
MichałFIAT
Nałogowiec
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Lut 2015 Posty: 165 Skąd: mazowsze
|
Wysłany: 07-03-2015, 19:17
Bolid: seicento 1,1 2002r i 2003r |
|
|
Chyba że kolega robi to dla zabawy , wtedy koszt i czas nie grają roli
Ps. przedstawiciel handlowy w podrasowanym sejaczku panowie laski szaleją
tylko trudno w nim seks uprawiać |
|
|
|
 |
piotrekhon
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 07-03-2015, 19:42
|
|
Nikt by nie kombinował gdyby delikwent nie rzucał się że musi jeździć sejczkiem Ja na jego miejscu cieszyłbym się że mogę za friko jeździć autkiem szczególnie że własnego nie posiada. Na nowe auto trzeba sobie zasłużyć. Pracujemy w małej firmie i nie mamy floty aut wymienianych co dwa lata na nowe. Nie ukrywam też że chce to zrobić trochę dla jaj:) |
|
|
|
 |
koziol660
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 08-03-2015, 02:41
Bolid: sej |
|
|
Po co uprzykrzać sobie życie nawzajem, jak chce nowy to niech ma, przynajmniej jednego szrot mniej na drodze Ty się pośmiejesz a ludzie w robocie będą mieć cię za wrednego h*ja.
Cytat: | Na nowe auto trzeba sobie zasłużyć. | gadasz tak jak to by była twoja firma i z twojej kieszeni by to leciało.
Ogólnie to nie moja sprawa, nie znam ludzi, sytuacji i ogólna wyjebka ale rotax24 ma trochę racji Cytat: | ps. widzę że masz charakterek psa ogrodnika |
Ludzie nie bądźcie dla siebie ujami bo to i tak z reguły obraca się przeciwko nam, znam to z własnego doświadczenia |
|
|
|
 |
piotrekhon
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 08-03-2015, 17:55
|
|
Dobrze Panowie. Powiedzmy odpuszczam swapa i zakupimy 1.1 to i tak zostaje problem dziwnego zachowania inst. elektrycznej. Czy ktoś miał już przypadek że po kilku sekundach opadała mu wskazówka poziomu paliwa a kontrolka rezerwy migała? Oczywiście auto przy tym nie pali |
|
|
|
 |
koziol660
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 08-03-2015, 19:58
Bolid: sej |
|
|
sprawdź stan połączenia kostki przy pompie paliwowej jeżeli to nic nie da to sama pompa możne być uszkodzona, słyszysz pracę pompy po przekręceniu kluczyka? |
|
|
|
 |
|