FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nietypowy swap
Autor Wiadomość
piotrekhon 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 05-03-2015, 18:27   Nietypowy swap
   Bolid: seicento 1.1 2005r

Witam wszystkich. Próbuję ratować żywot pewnego po firmowego sc i tak trafiłem na to forum. Seiczek miał trafić za parę dni na żyletki ze wzgląd na zajechany motor ale pojawiło się światełko w tunelu. Znajomy rozbił swoje uno i teraz oba czekają na złomiarza. Uno też nie nadaje się do naprawy ale silnik odpala. I stąd mój nietypowy pomysł by przełożyć silnik. Wiele czyta się o swapach ale nic o wkładaniu 900 zamiast 1.1mpi. Nie wiem czy wszystko będzie pasowało plug&play i na jakie problemy natrafię. Z tego co czyta się na forach jest to operacja do zrealizowania ale wolę się upewnić zanim zacznę rozbierać auta i wyciągać silniki. Za wszelaką pomoc z góry dziękuję. Sc jest z 2005 uno z 2001

krzycho506 
Nałogowiec
Krzycho

Wysłany: 05-03-2015, 19:19   
   Bolid: VAN MPI we GAZIE

osobiście polecam zakup silnika 1.1mpi z innego rozbitego seja wyhaczysz za ok 400zł bez osprzętu
i pasuje plug & play :))

Więcej...
>> http://www.motostat.pl/me.../stats/id/72905 <<

barkor 
spamer team

Wysłany: 05-03-2015, 20:26   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

Sprawa nieopłacalna, roboty od groma bo trzeba praktycznie wszystko przełożyć i sporo rzeczy będzie trzeba dokupić. Tak jak wspomniał kolega wyżej, najlepiej i najrozsądniej kupić słupek z 1.1mpi i podmienić.

ir3n3usz 
Nałogowiec

Wysłany: 05-03-2015, 21:16   
   Bolid: SC 1.2 16V LPG

Skrzynia biegów i przeniesienie napędu nie pasuje z Uno do SC. Można wrzucić silnik bez problemu jak będziesz miał skrzynię. Największy problem będzie z elektryką, praktycznie całą z MPI trzeba wywalić, bo nic nie pasuje.
Silnik 1.1 można kupić za grosze i za grosze przerzucić. Taniej wyjdzie niż zakup całego przeniesienia napędu do SC pod 900, nawet biorąc pod uwagę że masz silnik za free.

piotrekhon 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 06-03-2015, 06:07   

Rozumiem że będzie kiepsko z tym pomysłem. Tu właśnie chodzi o to że ten sej jest już spisany na straty przez jego właściciela a graty z uno były by za free. Właścicielem auta jest mój szef i nie chce już wkładać w niego kasy ze wzgląd na stan agonalny wszystkiego oprócz budy. Ja po prostu nie lubię jak autka trafiają na złom :sad: i chciałem ratować chociaż jeden z trzech. Elektryka dla mnie to pikuś ale jeśli części mechaniczne nie pasują mówi się trudno. Dzięki wszystkim za porady.

Michal91 
Nałogowiec

Wysłany: 06-03-2015, 15:31   
   Bolid: 2X SC sporting

auto lata w pizzeri? :D sprzedać silnik 900 kupic 1.1

piotrekhon 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 06-03-2015, 20:10   

Nie lata w pizzerii :lol: wozi naszego przedstawiciela handlowego i w sumie on jeździ nim za kare :)) Doprowadził go do tego stanu w celu uproszenia szefa o bardziej prestiżowy samochód. Ja utrudniałem mu te zadanie notorycznie dokonując napraw ale teraz koszty przewyższają wartość auta. Szef chce kupić jednak tę skrzynie i będziemy wymieniać na tę 900. Jednostka z una kolegi jest po kapitalce a auto miał od nowości, tak że chyba warto dokupić skrzynie i się pobawić z przekładką niż kupować 1.1 z nieznanego źródła co i tak by sprawy nie załatwiło bo komp też jest uwalony jak i większość osprzętu. Ja osobiście jako że uwielbiam drażnić kierowce tego sc najchętniej wsadziłbym mu tam 650 z małego fiata :)) zresztą kiedyś już prawie namówiłem szefa by kupił mu cienkiego 700 :))

Michal91 
Nałogowiec

Wysłany: 07-03-2015, 17:15   
   Bolid: 2X SC sporting

piotrekhon napisał/a:
tak że chyba warto dokupić skrzynie i się pobawić z przekładką niż kupować 1.1

nie

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2015, 17:29   

Mam znajomego który nie szanował swojego przedstawiciela w branży ochroniarskiej i poszedł do konkurencji wyrywając przy okazji ponad 200 obiektów z monitoringiem i konserwacją :))

ps. widzę że masz charakterek psa ogrodnika :wink:

krzycho506 
Nałogowiec
Krzycho

Wysłany: 07-03-2015, 18:23   
   Bolid: VAN MPI we GAZIE

piotrekhon napisał/a:
Nie lata w pizzerii :lol: wozi naszego przedstawiciela handlowego i w sumie on jeździ nim za kare :)) Doprowadził go do tego stanu w celu uproszenia szefa o bardziej prestiżowy samochód. Ja utrudniałem mu te zadanie notorycznie dokonując napraw ale teraz koszty przewyższają wartość auta. Szef chce kupić jednak tę skrzynie i będziemy wymieniać na tę 900. Jednostka z una kolegi jest po kapitalce a auto miał od nowości, tak że chyba warto dokupić skrzynie i się pobawić z przekładką niż kupować 1.1 z nieznanego źródła co i tak by sprawy nie załatwiło bo komp też jest uwalony jak i większość osprzętu. Ja osobiście jako że uwielbiam drażnić kierowce tego sc najchętniej wsadziłbym mu tam 650 z małego fiata :)) zresztą kiedyś już prawie namówiłem szefa by kupił mu cienkiego 700 :))

strasznie kombinujecie z tym autem dla ph...
uwierz Mi są inne formy pilnowania stylu jazdy ph jak dawanie mu słabego auta... on spędza tam 3/4 czasu pracy...
ad.2. na pewno każdy z was widział samochód przedstawiciela z coca-coli jest to najnowsza toyota i jak zauważyłeś żaden przedstawiciel tym samochodem nie szaleje...
ad.3 Auta bardzo mocno kontrolowane za pomocą GPS a dokładniej przez MobilEye,system zapamiętuje ostatni znak,np ograniczenie do 50km/h jak przekroczysz zapiszczy,jeżeli zbyt szybko zbliżysz się do pojazdu przed tobą zapiszczy,tak samo jeżeli ktoś za tobą za szybko się zbliża,jeżeli zmienisz pas ruchu bez kierunkowskazu-zapiszczy,jeżeli skręcisz bez kierunkowskazu-co zrobi? Zapiszczy :D

Więcej...
>> http://www.motostat.pl/me.../stats/id/72905 <<

MichałFIAT 
Nałogowiec

Wysłany: 07-03-2015, 19:17   
   Bolid: seicento 1,1 2002r i 2003r

Chyba że kolega robi to dla zabawy , wtedy koszt i czas nie grają roli :wesoly:
Ps. przedstawiciel handlowy w podrasowanym sejaczku panowie laski szaleją
tylko trudno w nim seks uprawiać :))

piotrekhon 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 07-03-2015, 19:42   

Nikt by nie kombinował gdyby delikwent nie rzucał się że musi jeździć sejczkiem :)) Ja na jego miejscu cieszyłbym się że mogę za friko jeździć autkiem szczególnie że własnego nie posiada. Na nowe auto trzeba sobie zasłużyć. Pracujemy w małej firmie i nie mamy floty aut wymienianych co dwa lata na nowe. Nie ukrywam też że chce to zrobić trochę dla jaj:)

koziol660 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 08-03-2015, 02:41   
   Bolid: sej

Po co uprzykrzać sobie życie nawzajem, jak chce nowy to niech ma, przynajmniej jednego szrot mniej na drodze :) Ty się pośmiejesz a ludzie w robocie będą mieć cię za wrednego h*ja.
Cytat:
Na nowe auto trzeba sobie zasłużyć.
gadasz tak jak to by była twoja firma i z twojej kieszeni by to leciało. :grin:
Ogólnie to nie moja sprawa, nie znam ludzi, sytuacji i ogólna wyjebka ale rotax24 ma trochę racji
Cytat:
ps. widzę że masz charakterek psa ogrodnika

Ludzie nie bądźcie dla siebie ujami bo to i tak z reguły obraca się przeciwko nam, znam to z własnego doświadczenia ;)

piotrekhon 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 08-03-2015, 17:55   

Dobrze Panowie. Powiedzmy odpuszczam swapa i zakupimy 1.1 to i tak zostaje problem dziwnego zachowania inst. elektrycznej. Czy ktoś miał już przypadek że po kilku sekundach opadała mu wskazówka poziomu paliwa a kontrolka rezerwy migała? Oczywiście auto przy tym nie pali

koziol660 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 08-03-2015, 19:58   
   Bolid: sej

sprawdź stan połączenia kostki przy pompie paliwowej jeżeli to nic nie da to sama pompa możne być uszkodzona, słyszysz pracę pompy po przekręceniu kluczyka?

Odpowiedz do tematu