Które głośniki Mac Audio 6x9" |
Autor |
Wiadomość |
Maciej87
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 19-11-2013, 19:02 Które głośniki Mac Audio 6x9"
Bolid: Seicento Young |
|
|
Witam
Mam dylemat, chcę kupić któreś z głośników na tylną półkę w seicento.
Wybrałem rozmiar owalny.
Zależy mi na bardzo dobrym dźwięku i basie oraz żeby nie były za ciężkie do półki.
Z przodu mam Blaupunkty.
Mam do wyboru między:
1) MAC AUDIO MZX 69.3
2) MAC AUDIO Premium x 69.3
3) MAC AUDIO APM Fire 69.3
4) MAC AUDIO Revolution X 69.3
Które byście mi polecili?
Wyczytałem, że niektóre mają membranę z papieru, a inne lepsze z gumy (ale czy warto dopłacać).
Dziękuję |
|
|
|
 |
Maciej87
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 22-11-2013, 18:46
|
|
Zrezygnowałem z MAC AUDIO i wybrałem na półkę tylną:
Blaupunkt BGx 693 HP 240W RMS 45W
Natomiast z przodu mam
Blaupunkt BGx 402 HP 130W RMS 30W
Problem w tym, że te pierwsze są mocniejsze i większe, a grają ciszej i mają słabszy bas niż te z przodu. Nie wiem od czego to zależy, ale podejrzewam, że wina jest w radyjku, które nie ma siły Na radyjku nie ma oznaczeń. Jest tylko producent: TechnoStar
Nie widzę jak dodać załącznik, więc daje odnośniki:
Poradźcie gdzie leży problem i co wybrać fajnego jeśli to radyjko nie daje rady (czym się sugerować). |
|
|
|
 |
burza80
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Wiek: 30 Dołączył: 31 Sie 2013 Posty: 14 Skąd: Sadowa>Łomianki
|
Wysłany: 22-11-2013, 22:22
Bolid: Seicento 1.1 |
|
|
Radio masz raczej bardzo slabe. Ale twoj problem moga rozwiazac ustawienia radia. jesli masz wszystko dobrze podlaczone, i znajdziesz funkcje FADER to ustaw zeby tyl gral glosniej od przodu, zobaczysz jak lepiej bd ci grac. Ja u siebie mam radio JVC 4x50, Przod Pionner 13cm, tyl sony x plode 16,5cm, i skrzynia basowa magnat bs 30 ze wzmacniaczem blaupunkt 2 kanalowym. Gra dobrze |
|
|
|
 |
Maciej87
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 22-11-2013, 22:39
|
|
Dzięki za odpowiedź Burza.
To o czym piszesz, to próbowałem. Faderem ustawiłem właśnie, aby tył grał tylko i było po prostu słabiej niż przód.
Dokopałem się do oznaczenia i wyszło, że radyjko ma 4x 20W.
Jeśli dobrze kombinuję, to przednie głośniki (30W RMS) są w 66% wykorzystane, a tylne (45W RMS) tylko w 44% dlatego tak słabo wyszło. Ile w tym prawdy?
I jeśli będę szukał radyjka z mocą 4x 50W to wychodzi na to, że wykorzystam głośniki z zapasem - w skrócie, będą głośniej grać, czy mogą się spalić ? |
|
|
|
 |
burza80
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Wiek: 30 Dołączył: 31 Sie 2013 Posty: 14 Skąd: Sadowa>Łomianki
|
Wysłany: 22-11-2013, 23:15
Bolid: Seicento 1.1 |
|
|
Na 99% sie nie spala, moga zaczac ,,pierdziec" ale tez nie koniecznie. Za 200zl kupisz juz jakas firmowke z usb, aux itp. Np JVC, czy Pionner widzialem ostatnio takie w saturnie. Nie kupuj nigdy chinoli bo to co jest napisane nie przypomina tego w rzeczywistosci. Tak wiec na dobrym radiu glosniki beda ci graly: Glosniej, z wiekszym basem i i czysciej. Dobierzesz sobie odpowiednie ustawienia i bedzie dobrze. |
|
|
|
 |
|