przeróbka osobówki na VANA |
Autor |
Wiadomość |
ARCZ
Inżynier Fiata

Wiek: 35 Dołączył: 21 Lut 2006 Posty: 324 Skąd: 52°39'N 17°57'E
|
Wysłany: 08-12-2007, 18:25 przeróbka osobówki na VANA
Bolid: Fiat Panda 1.1 8V MPI 54KM |
|
|
witajcie.
a jesli chciałbym przerobić swoją osobową 900 na VANA to co musiałbym zrobic?
wiadomo, wywalić siedzenia pasy, boczki a wstawic kratę i podłogę.
a czy trzeba zmianiać coś w dowodzie pojazdu ? |
_________________ klik!
 |
|
|
|
 |
erni
Transporty pralek i nietylko :]

Wiek: 38 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 352 Skąd: Granowo city
|
Wysłany: 19-12-2007, 12:12
Bolid: białe Maleństwo :) |
|
|
witam
na moje bez przerejestrowania na ciężarówke to sie nieobędzie,przynajmniej żeby z vana osobówke zrobi to tak musiałem kąbinowac(jakbyś kratke i podłoge potrzebował to się chętnie pozbęde)pozdro |
_________________ http://www.polskajazda.pl.../Seicento/25509
 |
|
|
|
 |
ARCZ
Inżynier Fiata

Wiek: 35 Dołączył: 21 Lut 2006 Posty: 324 Skąd: 52°39'N 17°57'E
|
Wysłany: 23-12-2007, 21:43
Bolid: Fiat Panda 1.1 8V MPI 54KM |
|
|
VAN osobówka
potrzebne jest wbicie w dowód adnotacji, która "umożliwi" przewóz wiecej niż 2 osób.
osobówka VAN
a towaru moge wozić ile chcę?
przecież kanapy są składane, więc mogę je wywalić i zamontować kratkę żeby towar na łeb nie leciał. |
_________________ klik!
 |
|
|
|
 |
denis
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 23-12-2007, 22:45
Bolid: sc 1,1 mpi van |
|
|
ja tez mam komplet do przeróbki osobówki na vana:) |
|
|
|
 |
mariusz-wawer [Usunięty]
|
Wysłany: 24-12-2007, 08:19
|
|
|
możesz śmiało przerabiać i nic Ci nie zrobią. żadnych wpisów Ci nie trzeba do dowodu. ja tak zmieniłem w 5 sejkach i jest ok.
mało tego: jak wracałem z bratem z hurtowni wieźliśmy 13 worków cementu po 50kg i zatrzymała nas policja. chcieli mandat wlepić że przeciążone auto ale nie mogli tego udowodnić (powiedziałem żeby sobie pan policjant okulary sprawił bo słabo widzi) ... i musieli puścić... |
|
|
|
 |
ArturS
coś innego

|
Wysłany: 24-12-2007, 15:32
Bolid: SC 1,1SPI VAN, Pug Partner |
|
|
mariusz-wawer napisał/a: | możesz śmiało przerabiać i nic Ci nie zrobią. żadnych wpisów Ci nie trzeba do dowodu. ja tak zmieniłem w 5 sejkach i jest ok. |
Wszystko zależy od tego w jakim celu ta przeróbka. Jeśli ktoś ma firmę, to dzięki autom ciężarowym może odliczać VAT od paliwa (w osobówce kwota paliwa pomniejsza tylko podatek dochodowy). Jeśli więc to ma być na firmę to należy udać się do stacji kontroli pojazdów celem wykonania przeglądu homologacyjnego (70zł brutto). Następnie z papierkiem należy udać się wydz. komunikacji celem wbicia w dowód i kartę pojazdu adnotacji VAT-1, a następnie (tego nie zrobiłem, ale ponoć nic za to nie grozi jeśli ma się VANa fabrycznego) udać się do skarbówki celem złożenia pisma z załączonym drukiem homologacyjnym.
Tak jeszcze mi się namyślało, że standardowy sej niema urządzania zwanego regulatorem siły hamowania - jest przymocowany do wahacza. Naklejki w sejku VAN mówią, że ładowność to 600kg , więc standardowy regulator siły hamowania (ten przy pompie) może dawać za słabe ciśnienie na tylny układ. |
_________________ P. Partner 2.0HDi, SC 1.1SPi VAN
reklama |
|
|
|
 |
daniel_moto
nówka sztuka ;)
Wiek: 35 Dołączył: 25 Lip 2008 Posty: 8 Skąd: Otwock k.Warszawy
|
Wysłany: 28-11-2008, 13:03 Przeróbka z Vana na osobowy?
Bolid: Seicento 1.1 |
|
|
Witam. Mam seicento van i chciałbym je przerobic na osobowe. Znajomy ma cinquecento i moje pytanie do was brzmi czy siedzenia z cienkiego pasują do seicento ?Pozdrawiam |
|
|
|
 |
lukaszmar14
nówka sztuka ;)

Wiek: 38 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 40 Skąd: Szczecin/PołczynZdr
|
Wysłany: 28-11-2008, 13:21 Re: Przeróbka z Vana na osobowy?
Bolid: przeróbka Vana 1.1 Spi 2000r. |
|
|
daniel_moto napisał/a: | Witam. Mam seicento van i chciałbym je przerobic na osobowe. Znajomy ma cinquecento i moje pytanie do was brzmi czy siedzenia z cienkiego pasują do seicento ?Pozdrawiam |
Siedzisko jest takie same, dolne mocowanie oparcia też. Problem tkwi w górnym mocowaniu oparcia- inne są te zatrzaski, musiałbyś je też założyć od cienkiego a to wiąże się z wierceniem dodatkowych otworów.. |
_________________ фиат сеиченто |
|
|
|
 |
RobDan
nówka sztuka ;)
Wiek: 114 Dołączył: 22 Lut 2008 Posty: 20 Skąd: III Swiat
|
Wysłany: 28-11-2008, 18:04
Bolid: Bolid Kubicy |
|
|
A u nas cement mają po 25 kg w worku,...
[ Dodano: 28-11-2008, 18:08 ]
Lepiej dowiedz się na stacji diagnostycznej co i jak .Po co potem mieć jakieś problemy z prawem,jak to w życiu różnie bywa.Każdy rodzaj pojazdu powinien spełniac jakieś wymagania. |
|
|
|
 |
erni
Transporty pralek i nietylko :]

Wiek: 38 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 352 Skąd: Granowo city
|
Wysłany: 28-11-2008, 19:06
Bolid: białe Maleństwo :) |
|
|
większych problemów z przerejestrowaniem nie ma,montujesz kanape(ale z zagłówkami) i pasy,jedziesz na stacje,robisz przegląd,wystawiają kwitek ze wsio ok.i przerejestrowujesz |
_________________ http://www.polskajazda.pl.../Seicento/25509
 |
|
|
|
 |
lukaszmar14
nówka sztuka ;)

Wiek: 38 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 40 Skąd: Szczecin/PołczynZdr
|
Wysłany: 29-11-2008, 19:47
Bolid: przeróbka Vana 1.1 Spi 2000r. |
|
|
erni napisał/a: | większych problemów z przerejestrowaniem nie ma,montujesz kanape(ale z zagłówkami) i pasy,jedziesz na stacje,robisz przegląd,wystawiają kwitek ze wsio ok.i przerejestrowujesz |
100% sie zgadzam. Sam przez to przechodziłem. |
_________________ фиат сеиченто |
|
|
|
 |
Sonic
Bywalec

|
Wysłany: 26-03-2009, 14:20 przeróbka z Van na osobówke czy ktoś robił?
Bolid: Renaul Megane Coupe Cabrio 1.6 |
|
|
czy ktokolwiek robił przeróbke seja z wersji van na osobówke?? co potrzeba z czesci ? ile czasu to zajmuje?? no i jaka biurokracja?? z góry dzieki za odpowiedzi |
|
|
|
 |
PIETREK86
Nałogowiec

Wiek: 39 Dołączył: 22 Sty 2009 Posty: 134 Skąd: Grójec ( okolice )
|
Wysłany: 26-03-2009, 15:04
Bolid: seicento |
|
|
z biurokracją to nie pamiętam ale na pewno najpierw trzeba jechać jechać na stację diagnostyczną po włożeniu siedzeń i pasów bezpieczeństwa.
Znając życie będziesz potrzebował pasów bezpieczeństwa na tył siedzenia rzecz jasna dwa boczki plastikowe pod półkę z tyłu no i półkę znając życie pod głośniki.
Z czego pamiętam to na stację diagnostyczną na sprawdzenie i po świstek a później do urzędu żeby w dowód wbili 5 miejsc |
_________________ http://www.polskajazda.pl.../Seicento/55783
http://centomania.waw.pl/
 |
|
|
|
 |
ArturS
coś innego

|
Wysłany: 27-03-2009, 07:57
Bolid: SC 1,1SPI VAN, Pug Partner |
|
|
Jak już się tu zamotałem w tych postach, ale ostatnio na jakimś forum prawnym był taki temat poruszony i:
1. VAN->Osobówka - nie ma większych problemów
2. Osobóka->VAN - można zapomnieć, jeśli chodzi o VANa w świetle prawa, od którego można odliczyć VAT od paliwa itp. Takie auto musi mieć od początku jakieś homologacje itp. |
_________________ P. Partner 2.0HDi, SC 1.1SPi VAN
reklama |
|
|
|
 |
|