Benzyna w oleju |
Autor |
Wiadomość |
co17rey
Nałogowiec
Pomógł: 14 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2011 Posty: 150 Skąd: ERA / SC
|
Wysłany: 20-08-2014, 08:45 Benzyna w oleju
Bolid: Ford Focus MK2 |
|
|
Witam, problem jest taki, że stan oleju nieco mi się podniósł bez mojej ingerencji. Ubyło mi płynu chłodniczego i to tutaj myślałem, że jest przyczyna, ale ostatnio mechanior wymieniał rozrząd i odpowietrzał układ, dlatego ubyło. Potem posprawdzałem dokładnie i wyczułem zapach benzyny na bagnecie.
Ostatnio też zauważyłem, że po zapaleniu auta, nieco dłużej pali mi się kontrolka oleju. Nie wiedziałem, z czym to ma związek, bo poziom oleju był, a wymieniany był w październiku (Mobil 4000 5W40).
Kontrolkę zauważyłem właśnie od 2 miesięcy, kiedy autko przestało jeździć dłuższe trasy. Od tego czasu pokonuję tylko po 3-6 km na dzień i to raz na jakiś czas. W związku z tym auto też może nie przepalać całej benzyny i reszta idzie do miski.
Oleju miałem na połowę stanu miedzy min a max, przybyło około 0,5 cm na miarce.
Co radzicie zrobić teraz? |
_________________ Ford Focus MK2 |
|
|
|
 |
rotax24 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-08-2014, 10:17
|
|
|
co17rey napisał/a: | Kontrolkę zauważyłem właśnie od 2 miesięcy, kiedy autko przestało jeździć dłuższe trasy. Od tego czasu pokonuję tylko po 3-6 km na dzień i to raz na jakiś czas | - sytuacja zupełnie normalna i nie wymaga ingerencji przypuszczam że zostało z lepkości sae 5w40 jakieś 5w30 - jeżeli zrobisz trasę to benzyna naturalnie odparuje i wszystko wróci do normy a jeżeli jazda wokół komina stanie się standardem to bezpieczniej będzie wybrać sae 5w50 dla pozostawienia większego marginesu na utratę lepkości.
ps. Mobil 5w40 ma wyższą lepkość od Shell 5w40 w temperaturze roboczej więc teraz to może być bardziej wyczuwalne. |
|
|
|
 |
co17rey
Nałogowiec
|
Wysłany: 20-08-2014, 10:38
|
|
Jak zwykle fachowa odpowiedź Aktualnie nie jeżdżę na studia, dlatego robi trasy tylko wkoło komina. Mam jechać dziś około 10km od domu w jedną stronę i jutro około 25 km to jechać normalnie czy podeptać mu w gaz z lekksza? |
|
|
|
 |
marcinekwld
Nałogowiec
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 138 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20-08-2014, 11:03
Bolid: seicento 900 |
|
|
jedz normalnie za szybko nie bo ci fote zrobua bwdziesz mial pamiatke z 20 km starczy |
_________________ Cała Polska zna nasz kibicowski świat, cała Polska wie jak Kolejorz bawi się! |
|
|
|
 |
rotax24 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-08-2014, 11:30
|
|
|
co17rey napisał/a: | Mam jechać dziś około 10km od domu w jedną stronę i jutro około 25 km to jechać normalnie czy podeptać mu w gaz z lekksza? | - oczywiście przecież podczas jazdy ciśnienie jest prawidłowe
W miarę wzrostu zużycia silnika coraz ciężej jest układowi olejowemu utrzymać właściwe ciśnienie przy niskiej lepkości oleju - o ile jest to chwilowa dolegliwość przy samym rozruchu to nie ma powodów do obaw natomiast gorzej jeżeli po dłuższej jeździe na biegu jałowym zaczyna się zapalać kontrolka to jest ostatni dzwonek do przejścia przykładowo z sae 5w40 na 5w50 i skompensowanie spadku ciśnienia wyższą lepkością - w przypadku fabrycznych pasowań elementów i pełnej wydolności układu smarnego w 1,1 MPi bez problemu wystarczające ciśnienie można uzyskać przy sae 5w20 wiem bo sprawdzałem dlatego stosowanie 0w30 jest w pełni bezpieczne zarówno w lecie i w zimie ale wyłącznie pod warunkiem silnika w fabrycznej kondycji nie polecam takich manewrów po 150kkm na 15w40
ps. teraz dokładnie doczytałem i wynika że dalej jeździsz na Mobilu 5w40 - więc ta informacja z różnicą w lepkości w stosunku do Shella jest nieaktualna |
|
|
|
 |
co17rey
Nałogowiec
|
Wysłany: 22-08-2014, 08:45
|
|
Dzięki za rzeczowe odpowiedzi. Póki co zrobiłem trasę 20 km w obie strony. Dalej nie udało mi się pojechać, bo się plany zmieniły. Będę obserwował sytuację i jakby co to będę pisał |
|
|
|
 |
|