|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
problem z podłączeniem klaksonu |
Autor |
Wiadomość |
hołek
Nałogowiec

Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sie 2012 Posty: 563 Skąd: ?wiebodzin
|
Wysłany: 08-05-2013, 17:31 problem z podłączeniem klaksonu
Bolid: samochód krzak |
|
|
Siema,
dorwałem fajne fanfary z tipo,, magnat marelli. zrobiłem blaszkę mocującą oba do kupy, połączyłem je ze sobą, podłączyłem + bezpośrednio do klaksonu, a - do masy, pod śrubkę mocującą klaskon do blaszki.
niestety idzie zwara i wywala mi bezpiecznik.
jakieś rady? przecież minus nie powinien walić zwarą na masie. jak podłączam klakson nie przykręcając do masy, to działa elegancko, inaczej pali bezpiecznik.... |
_________________ http://www.seicento.pl/vi...der=asc&start=0
 |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 08-05-2013, 18:45
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Masz seicento? Z poduszką czy nie? Bo to rózne schematy są. Bez poduszki:
Plus stały- przewód fioletowoczarny, masa załączana przyciskiem klaksonu - przewód czarny. Nie pod śrubkę. |
|
|
|
 |
hołek
Nałogowiec

Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sie 2012 Posty: 563 Skąd: ?wiebodzin
|
Wysłany: 08-05-2013, 21:31
Bolid: samochód krzak |
|
|
tak no sejo, jakzeby inaczej
bez poduszki, i chodzi generalne o to, że w nowych klaksonach nie mam wejścia na masę, tylko brana ona była ze śruby mocującej. nie tak, jak w starym, orygialnym klaksonie.
w sumie to dziś podołałem, ale nieco hałturniczo- zrobiłem mocowanie fanfar nie z metalu,a z grubego plastyku, tak, że nic nie dotyka masy na samochodzie, a resztę dobrze poizolowałem. tylko nie do końca jestem zadowolony z takiego rozwiązania. |
_________________ http://www.seicento.pl/vi...der=asc&start=0
 |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 09-05-2013, 08:55
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Załóż przekaźnik i zrób stałą masę a dołączany przekaźnikiem plus.Wtedy klaksony pozostaną na masie samochodu cały czas. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|