Seicento VAN a odlicznie VAT od paliwa w 2011 i 2012 |
Autor |
Wiadomość |
probe_82
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 03-01-2012, 21:49 Seicento VAN a odlicznie VAT od paliwa w 2011 i 2012
Bolid: SC |
|
|
Seicento VAN z wbitym VAT-1 w dowodzie wg mnie spelnia wymagania obowiazujacej ustawy, a zatem mozna od paliwa odliczyc VAT. Czy mam racje?
-----
W art. 7 ustawy nowelizującej zawarto definicję samochodu osobowego, która w okresie od 1 stycznia 2011 r. do 31 grudnia 2012 r. obowiązuje podatników podatku dochodowego od osób fizycznych oraz podatników podatku dochodowego od osób prawnych.
Zgodnie z tą definicją, samochód osobowy to pojazd samochodowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony, konstrukcyjnie przeznaczony do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą, z wyjątkiem:
1) pojazdu samochodowego mającego jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanego na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van;
[...]
------
Wiele jest watkow w powyzszym temacie na necie, ale jednoznacznego rozwiazania nie ma. |
|
|
|
 |
seicento90
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 04-01-2012, 00:34
Bolid: sc |
|
|
tak. tylko musisz zrobić dodatkowe badanie na SKP za 50zł. diagnosta musi sprawdzić czy jest wbite w dowód VAT-1 i czy ma kratkę ;> i za 1 minutę oglądania bierze 5 dyszek |
|
|
|
 |
BaToN_91
Nałogowiec
|
Wysłany: 04-01-2012, 07:22
Bolid: Seicento 1.1 MPi 2003r. |
|
|
Dziwne troszkę to panowie bo moja mam wzięła półtora miesiąca temu kia rio w leasingu i też odlicza sobie vat od paliwa a żadnej kratki i vat-1 nie ma. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak jest? |
_________________ Cento Bardziej Bokiem
http://www.youtube.com/wa...KAf6CxepkvkcKYQ |
|
|
|
 |
kaziu1985pn
Nałogowiec
|
Wysłany: 04-01-2012, 07:33
Bolid: Seicento 1,1mpi 4AF.M9 / Panda 1,2mpi 4AF.S2 |
|
|
z tego co kojarze to jest różnica odliczać sam vat a całkowity koszt benzyny |
_________________ Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen. |
|
|
|
 |
seicento90
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 04-01-2012, 09:22
Bolid: sc |
|
|
jakaś kijanka w leasingu a auto z homologacją i przestrzenią ładunkową większą niż przestrzeń osobowa oraz z ładownością powyżej 500kg (dla sc 505kg ) to spora różnica dla fiskusa
nie wiem jak to do końca jest z tymi przepisami ale lepiej dokładnie się wszystkiego dowiedzieć w skarbówce bo w razie kontroli- zwrot vatu + odsetki a w końcu niewiedza szkodzi i nie jest wytłumaczeniem |
|
|
|
 |
|