|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Nasilające się wycie wraz ze wzrostem prędkości 900. |
Autor |
Wiadomość |
saper94
spamer team motórzysta

Pomógł: 47 razy Wiek: 31 Dołączył: 10 Lip 2012 Posty: 1572 Skąd: Malbork
|
Wysłany: 10-09-2014, 07:26 Nasilające się wycie wraz ze wzrostem prędkości 900.
Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0 |
|
|
Siema. Otóż tak jak w temacie, od jakiegoś czasu w moim samochodzie podczas zwiększania prędkości, przy 50km/h pojawia się wycie, które wraz z przyspieszaniem robi się coraz bardziej intensywne. Próbowałem już jazdę na innym biegu, czy wciśnięcie sprzęgła, wrzucenie luzu i problem nie znika. Jest to typowe wycie łożyskowe. Ale następuje pytanie co to dokładniej może być? W samochodzie przez prawie 140k km nie było żadnych napraw i awarii, zdecydowana większość jest tak jak złożyła fabryka.
Podejrzewam ze może to być wina łożysk kół, ale doczytałem że może to być też mechanizm różnicowy, łożysko oporowe, czy łożyska skrzyni. I tu bym był wdzięczny jakby ktoś napisał jakim olejem skrzynkę zalać i ile go tam wejdzie, to dziś w pracy sobie wymienię, itak już tego wymaga.
Pomoże ktoś? Ewentualnie oczekuję konkretnej informacji jak i co sprawdzić, bo nie chcę wymieniać połowy samochodu w ciemno, a już mnie coś bierze jak musiałem 200km jechać z tak intensywnym hałasem w środku... Podobny temat był, ale umarł, a potrzebuję szybkiej i konkretnej pomocy. |
_________________ "Odważni nie żyją długo, lecz ostrożni nie żyją wcale."
Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911 |
|
|
|
 |
Manniek66
Nałogowiec

Pomógł: 3 razy Wiek: 29 Dołączył: 30 Kwi 2014 Posty: 208 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 10-09-2014, 07:44
Bolid: Seicento 900 S-class |
|
|
Do skrzyni możesz zalać shell'a spirax 75w90, do 900 wchodzi równe 2,4l |
|
|
|
 |
rotax24 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-09-2014, 07:46
|
|
|
Panie 140kkm jeszcze na fabrycznym oleju toż to ma prawo wyć i obawiam się że wymiana oleju może już zbytnio niczego nie zmienić ale spróbować można zatem polecam Shell Spirax S4 G 75w90 - http://galonoleje.pl/skle...g-75w90-1l.html
tutaj elegancka foto-relacja - http://www.seicento.pl/vi...p=519702#519702
ps. szkoda że nie wymieniłeś oleju w skrzynce jak pytałeś początkiem roku co i jak zanim się skrzynka odezwała
Manniek66 pisaliśmy jednocześnie |
|
|
|
 |
saper94
spamer team motórzysta

Pomógł: 47 razy Wiek: 31 Dołączył: 10 Lip 2012 Posty: 1572 Skąd: Malbork
|
Wysłany: 10-09-2014, 08:28
Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0 |
|
|
rotax24, tak to jest jak się pracuje, czasu kompletnie nie mam ostatnio, tyle co wieczorami po całym dniu w pracy... jeszcze się za budowę kolejnego garażu zabrałem
Odwiedziłem doslownie 10 minut temu przy okazji znajomego właściciela warsztatu, który kiedyś prowadził ASO Fiat, dałem mu samochód żeby sobie pojeździł i jaka diagnoza? Całe szczęście to nie skrzynka, w której dziś wymienię olej, lecz łożyska kół (one jak i olej w skrzyni też są fabryczne
Więc zaraz szukam w mojej ulubionej książce od CC jeszcze co i jak, a później kwestia znalezienia oryginałów
Dzięki za pomoc z olejem, będę go zaraz szukał |
_________________ "Odważni nie żyją długo, lecz ostrożni nie żyją wcale."
Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911 |
|
|
|
 |
Rollo1323
spamer team

Pomógł: 44 razy Wiek: 31 Dołączył: 12 Lip 2010 Posty: 1131 Skąd: B-B/Székesfehérvár
|
Wysłany: 14-09-2014, 13:05
Bolid: Seicento Young |
|
|
To sie troche wypłacisz, bo ori łożysko kosztuje w okolicach 90-100 zł za sztukę, ja kupiłem zamienniki renomowane przez fiata (70 zł) i hula jak na razie bardzo dobrze bez problemów |
_________________ Mój Żółw
 |
|
|
|
 |
ernest58
Nałogowiec
Pomógł: 4 razy Wiek: 30 Dołączył: 01 Kwi 2014 Posty: 241 Skąd: Płock
|
Wysłany: 14-09-2014, 14:29
Bolid: Seicento 0.9 SPI 39KM, 2002 |
|
|
Wreszcie się na coś przydam na tym forum . |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|