FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy jest jakaś rada na płowienie lakieru ?
Autor Wiadomość
Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 17-07-2012, 09:50   Czy jest jakaś rada na płowienie lakieru ?
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

Mam pytanie do bardziej obeznanych w temacie. Mam lakier w moim seicento

199 A TIZIANO ROSSO

Według katalogów Fiata jest to lakier Solid czyli nie-metalik. Z tego co poczytałem o lakierach jest to lakier akrylowy 2-warstwowy, tzn baza + klar ( nigdy nie widziałem czerwonej szmatki ani gąbki ).

Moje pytanie brzmi, czy jest jakaś rada na płowienie koloru spowodowane upływem lat \ chmurką \ itp ?

Problemu nie ma, ale zaczynam coraz bardziej dostrzegać różnice między wnętrzem auta ( albo wiecznie zasłoniętymi elementami np progi ) a zewnętrznym lakierem. Wrzucam poglądowe fotki, ale auto jest brudne po 2000 km więc oczywiście po umyciu i nawoskowaniu takiej różnicy kolosalnej nie ma - ale co będzie za 4-6 lat ?

tutaj widzimy bagażnik i błotnik tylny ( on akurat jest bardzo brudny aktualnie )

tutaj widzimy rant w który zamykają się drzwi

generalnie autko prezentuje się rewelacyjnie, żona puka mi w czoło jak jej takie rzeczy mówie, ale czy można z tym coś zrobić ? myślałem o profesjonalnej polerce, ale czy nawet zdjęcie mikrona-dwóch klaru coś da ? dodam, że lakier jest w bardzo dobrej kondycji, jest co półtorej miesiąca woskowany dobrymi środkami, regularnie ubywa Swirlx-ów również bo od 2 lat nie jeżdzę na myjnie automatyczne, które katują lakier

woski koloryzujące są dobre ale na 2-3 tygodnie.

boję się, żeby nie mieć "malinki" za 4-5 lat, bo tyle chce tym super autkiem jeszcze pojeździć

za wszystkie rady z góry dziękuje

janosik789 
Nałogowiec

Wysłany: 17-07-2012, 10:03   
   Bolid: Seat Toledo 5P

masz czerwony kolor jak i ja ten sam dokładnie ;) i niestety ale kolor blaknie strasznie. rozmawiałem z lakiernikiem po zakupie auta ( oddawałem do polerowania) mówił ze czerwony kolor akrylowy to jeden z gorszych lakierów nakładanych na pojazdy. często tak jak mówisz robi się malinowy :| Możesz tylko regularnie nakładać różnego typu woski, pasty. Ja używam Tripple Auto Finesse i jestem baardzo zadowoloy ;) tutaj masz link jak to wygląda ( jakieś forum lakierników ) :arrow: http://forum.kosmetykaaut...ic.php?p=134946
a tutaj link do sklepu ( niestety tylko można kupić to w internecie) :arrow: http://www.crystaldetail....ish-250-ml.html

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 17-07-2012, 10:11   

kosmetykiem zainteresuje się na pewno, ale to auto z linku ma kolor faktycznie - czerwony akryl ale na moje oko jedno warstwowy. jest to ogromna różnica, bo nie ma klaru tylko jak się zrobi "malinka" albo nalot to poprostu ładnie się ściera ta warstwa i mamy znowu "baze" - a gąbkę czerwoną.

tutaj mamy chyba bazę i klar i obawiam się że to baza płowieje i klarem można jedynie pomóc ale nie pozbyć się problemu.

generalnie nigdy już czerwonego autka nie kupie, choć wygląda pięknie, bo jest to lakier najciężej w utrzymaniu i szybko płowiejący

zastanawiam się co by dała profesjonalna polerka, ale u mnie zaśpiewali 450 zł a to mi się nie uśmiecha :|

janosik789 
Nałogowiec

Wysłany: 17-07-2012, 10:14   

co TY gadasz 450 zł?? ode mnie lakiernik wział 150 zł za calutkie autko :grin:

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 17-07-2012, 10:30   

musiałbym poszukać, bo akurat pytałem chyba jak dobrze pamiętam tam, a tam polerują Ferrari, Porsche itp

http://www.car-spa.pl/

dała Ci coś ta polerka ? bo to że odświeży lakier to wiem, ale czy zniweluje tą "malinkę" ?

Lisek 
spamer team

Wysłany: 17-07-2012, 10:34   
   Bolid: Sc

no 450zł za seja to ładna cena... :O jak pytałem parę miesięcy temu to w dobrym zakładzie lakierniczym wołali 200-220zł za całego z lakierowanymi zderzakami.

Łukasz napisał/a:
musiałbym poszukać, bo akurat pytałem chyba jak dobrze pamiętam tam, a tam polerują Ferrari, Porsche itp

to oni w ogóle wiedzieli co do seicento :p ?

janosik789 
Nałogowiec

Wysłany: 17-07-2012, 10:43   

no stary powiem Ci ze po tym to lakier był czerwony i to tak ze głowa boli :D świecił sie jak psu dzwonki :D

Lisek 
spamer team

Wysłany: 17-07-2012, 10:48   

a ile temu polerowali ci auto?

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 17-07-2012, 10:51   

to może poszukam poprostu dobrego lakiernika, który przecież faktycznie polerować musi umieć - niż takie car - spa które biorą jak za ferrari.

narazie będę go pielęgnował jak do tej pory to robiłem, ostatnio nabyłem nowy wosk - bardzo polecany w necie, zobaczymy jak się sprawdzi

http://allegro.pl/turtle-...2427230588.html

do tego twarda politura i powinno być dobrze

dzięki Panowie za komentarze

ps.

co do polerki, to zilustruje to obrazowo na podstawie pięknej srebrnej monety i plastikowego pudełka na ową monetę

jeśli mamy piękną monetę ( nasza baza ) i porysowane pudełko, to pudełko można spolerować i jest git ( nasz klar )

jeśli jednak mamy piekne pudełko idealne ale monete pokrytą patyną, to możemy polerować pudełko ile wlezie - jeśli nie dostaniemy się do naszej monety ( nasza baza ) i nią się nie zajmiemy, to wiele nie osiągniemy

i to jest chyba nasza malinka :(

AdaMs 
Nałogowiec
Przyjaciel klubu

Wysłany: 17-07-2012, 11:14   
   Bolid: Czarny Misiek

Czerwony niestety jest słabym lakierem... Ja od pewnego czasu już z tym walczę ;) Schodził mi już klar ze zderzaka tylnego, z lusterek... Oba elementy już pomalowane na nowo ;)

Blog Fiat Panda lub forum Fiat 500X

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 17-07-2012, 11:24   

a dałeś rade to pomalować tak, żeby nie było różnicy w zderzaku a np dachem albo boczkami tylnimi ( okolice klapki wlewu ) ? jak tak to szacun

Lisek 
spamer team

Wysłany: 17-07-2012, 11:26   

u mnie to samo :/ błotniki i dach też gubią klar :/

AdaMs 
Nałogowiec
Przyjaciel klubu

Wysłany: 17-07-2012, 12:08   

Łukasz, różnica zawsze będzie, ale naprawdę jest bardzo mała. Ale jednak wole mieć małą różnice, niż schodzący klar.

Nawet lakiernicy nie zrobią idealnie, musiałbyś całe auto malować. A mój sej ma 13 lat i nie kosztuje fortuny. Wiec myślę że jak na te warunki to wyszło fantastycznie :)

Lisek, u mnie na dachu też zaczyna schodzić klar powoli... Też po zimie dach do malowania.

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 17-07-2012, 12:11   

AdaMs, jestem tego samego zdania, bardzo ciężko nawet najlepszemu lakiernikowi dobrać nowy lakier pod płowiejący zwłaszcza czerwony 10-12 letni

poza tym, zderzaki są plastikowe i nawet zauważyłem w nowych ( fabrycznie nowych ) autach że odcień auta różni się od odcienia zderzaków ( lakierowany gdzie indziej, tu plastik tu metal, tu lakieruje maszyna tu lakiernik, kąt lakierowania itp )

AdaMs 
Nałogowiec
Przyjaciel klubu

Wysłany: 17-07-2012, 12:25   

Czyli jakie wnioski Łukasz? :)

Odpowiedz do tematu