jbl gt4-10 widział gdzies to ktoś kiedyś ?? |
Autor |
Wiadomość |
Piotrhw
Nałogowiec
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 171 Skąd: Mazury
|
Wysłany: 05-04-2007, 12:23 jbl gt4-10 widział gdzies to ktoś kiedyś ??
Bolid: sej 900 Brusch |
|
|
czy spotkał sie ktoś z wasz z takim głosnikiem http://www.allegro.pl/ite..._subwoofer.html ?? gra to jako tako ?? bo ja nie miałem okazji takiego wysłuchac
ps. możecie mi podac link do strony z programem do obliczania pojemnosci skrzyń , albo chociaz nazwe jakiegoś programu z góry więlkie dzięki |
_________________ Żyję by pić, piję by paść, padam by wstać, wstaję by pić, piję by żyć!
http://pl.youtube.com/watch?v=gdpMuO66EP8
|
Ostatnio zmieniony przez Piotrhw 05-04-2007, 12:25, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
freestylo
Nałogowiec
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Maj 2006 Posty: 239 Skąd: Podlaskie
|
|
|
|
|
Piotrhw
Nałogowiec
|
Wysłany: 05-04-2007, 14:56
|
|
a może macie jakieś pomysły na głosnik basowy do 300 zł (srednica 20 -25 cm ) |
_________________ Żyję by pić, piję by paść, padam by wstać, wstaję by pić, piję by żyć!
|
|
|
|
|
KurczaK
KurczaK ma... malutki ... zapierdalacz
Pomógł: 75 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 2950 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 05-04-2007, 15:24
Bolid: Alfa Romeo Brera 210+ |
|
|
JBL rulZZ
... nie żebym tu jakąś promocję robił.
Za 320 zł masz JBL GTO 1002D ... to w zupełności Ci wystarczy
ja go miałem i powiem Ci szczerze , że potrafi zatrząść zewnętrznymi lusterkami A jeżeli szukasz jakośći , to przy odpowiednim piecu i dobrym strojeniu będziesz ją miał
Piotrhw napisał/a: | możecie mi podac link do strony z programem do obliczania pojemnosci skrzyń |
A po co ? Robisz skrzynię proponowaną przez producenta i jest git
jeżeli jednak uparcie chcesz liczyć , to polecam " WinISD " a do obliczania strojenia portu B-R program "BassTrap" |
_________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
Walter Rohl
|
|
|
|
|
Piotrhw
Nałogowiec
|
Wysłany: 05-04-2007, 15:39
|
|
nie tyle co skrzynie a raczej kombinuje z zabudowo bagażnika na dwa głośniki a co sądzisz o Hertach es 200 i es 250 ??
i jeszcze jedno to żeby napędzic tego JBL a to by było trzeba z 300 rms ?? |
|
Ostatnio zmieniony przez Piotrhw 05-04-2007, 15:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Piotrhw
Nałogowiec
|
Wysłany: 05-04-2007, 17:05
|
|
sorki ale nie mogłem juz edytowac:/ nie mogę znaleźć jaka pojemnośm ma mieć skrzynia
może ktos sie orientuje???? |
|
|
|
|
|
kerimek
Nałogowiec
Pomógł: 11 razy Wiek: 39 Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 133 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 05-04-2007, 19:32
Bolid: Seicento 0.9 |
|
|
zeby wykorzystac cale pasmo jest taka teoria coby miec ok 1/3 mocy w zapasie (na glosniku) niz zapodaje wzmacniacz czyli u ciebie jesli glosnk ma 250 rms 200tka dala by rade. |
|
|
|
|
devill
Bywalec
Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 54 Skąd: Szamotuły k/Poznania
|
|
|
|
|
KurczaK
|
Wysłany: 06-04-2007, 06:47
|
|
Piotrhw napisał/a: | nie mogę znaleźć jaka pojemnośm ma mieć skrzynia
może ktos sie orientuje |
Jeżeli chodzi o JBL GTO 1002D... to polecam stronę producenta.
Dane głośnika w formacie PDF
żeby go napędzić (nie przesadzając z podbiaciami częstotliwości poniżej 50Hz) wystarczy Ci 200 W RMS. Nie zapominaj jednak , że jest to głośnik o dwóch cewkach, po 2 ohm-y każda. Czyli kupuj piec 2-kanałowy o mocy RMS 100 - 150W na kanale przy obciążeniu 2 ohm
Jeżeli idzie o Hertze , to ja nie mam na ten temat zdania - nie słuchałem ich jeszcze w moim aucie.
Wspominasz coś o zabudowie na 2 głośniki ... a w czym problem ? JBL GTO 1002D ma skrzynię zamkniętą ok 18 dm3 ... nawet 4 takie bym upchał w bagażniku i jeszcze by miejsce zostało na małe zaqpy |
_________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
Walter Rohl
|
|
|
|
|
snoopi_lubin
Nałogowiec
Pomógł: 34 razy Dołączył: 09 Wrz 2006 Posty: 265 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 06-04-2007, 11:00
Bolid: SC |
|
|
sorki ze sie podlanczam ale nie cem zasmiecac i mam pytanie do KuraczaK-a. kiedys mowiles ze przy 2 Ohm-ach trzeba zmienic jakos kabel sygnalowy o co w tym chodzi ? |
_________________ Sprzedam:
Gwint FK Konigsport - 2500
puszke filtra powietrza MPI - 60 |
|
|
|
|
KurczaK
|
Wysłany: 06-04-2007, 11:24
|
|
już piszę ... usiądźcie wygodnie ,bo to trochę zajmie.
Nie chodzi o to, że przy 2ohm-ach trzeba zmieniać sygnałówki. Chodzi o to, że gdy w głośniku masz 2 cewki , to musisz dawać na nie identyczny sygnał.
Zagłębię się w temat i wyjaśnię po krótce zasadę diałania głośnika. Więc masz cewkę w polu magnetycznym ( nie obchodzi nas narazie membrana itd. ) Przez cewkę płynie prąd i w/g wszelkich prawideł fizyki powinno się pojawić wokół zwojów cewki pole magnetyczne.
Jeżeli będzie ono miało przeciwną biegunowość do pola magnesu , to ta nasza cewka będzie chciała się przesunąć.... do czego zmierzam - jeżeli masz dwie cewki nawinięte na jeden karkas ( to takie coś do czego przyklejona jest dolna część membrany ) i na te cewki podasz sygnał o odwrotnej polaryzacji, to powstaną dwa różne pola magnetyczne ... czyli będzie podobna sytuacja jak wcześniej - coś będzie się chciało przesunąć ...
Tu dochodzę do sedna sprawy - wszystko by było ok ... ale pamiętaj że te cewki są ze sobą sklejone ... chyba nie muszę tłumaczyć co się stanie dalej ...
Właśnie dlatego stosuje się rozgałęziacz sygnału - taki przewodzik - po jednaj stronie 2xCHINCH po drugiej 4XCHINCH (to dla opcji gdy masz 4-kanałowy piec). Oczywiście możesz też kupić rozgałęźnik dla wzmaka 2-kanałowego.
A to wszystko po to , by zapobiec powstawaniu różnic w sygnałach na cewkach głośnika.
pamiętaj jednak , że nawet rozgałęźnik nie uchroni głośnika, gdy Ty sam źle go podepniesz pod wzmacniacz
Miałem już do czynienia z takim przypadkiem - koleś miał głośnik Pioneer 5000 SPL i co ? i koledzy mu go podłączyli po wzmacniacz pracujący w trybie stereo ( każda cewka głośnika zasilana z innego kanału ) bez rozgałęziacza... owszem , głośnik robił kupę hałasu jednak po pewnym czasie umarł. Powód - odklejenie się cewek. i to nie od temperatury ....
Nie umiem tego prościej wytłumaczyć pisząc. To by trzeba pokazać "na żywo"
Mam nadzieję, że to wyjaśni Ci chociaż trochę ten temat |
Walter Rohl
|
|
|
|
|
Piotrhw
Nałogowiec
|
Wysłany: 06-04-2007, 11:31
|
|
wracając do mojego głośnika i do mojej zabudowy zaczynam sie zastanawiać bo chłopaki mi wyliczyli że na skrzynie bas reflex będzie potrzeba 35.40 litrówa a jak mówisz ze zamknięta potrzebuje z 18 litrów ...... a wiec teraz pytanie która skrzynia jest lepsza zamknięta czy BR ?? |
|
|
|
|
|
KurczaK
|
Wysłany: 06-04-2007, 11:40
|
|
już kilka razy pisałem ... to zależy czego oczekujesz.
Jeżeli chcesz żeby było głośniej to wybierz skrzynię B-R. Koszt to bardziej rozciągnięty bass.
Jeżeli chcesz precyzji ( no za 300zł już jej trochę jest ) to wybierz obudowę zamkniętą.
Tu masz foto mojego JBL 1002D ... skrzynia miała chyba 34 dm3
nie pamiętam jakie miała wymiary skrzynka. Ale jak spotkam kumpla , to zmierzę ją |
Walter Rohl
|
|
|
|
|
Piotrhw
Nałogowiec
|
Wysłany: 06-04-2007, 11:51
|
|
no myślałem coś w tym stylu lecz po dwóch stronach i troszke inaczej i myśle że chyba sie zdecyduję na zamknięto, bo nie mi sie bardziej rozchodzi o jakośc no i duży plus ze miej miejsca zajmnie |
|
|
|
|
|
KurczaK
|
Wysłany: 06-04-2007, 11:53
|
|
no Twój wybór
Miło że mogłem się przydać |
Walter Rohl
|
|
|
|
|
|