SŁABE CISNIENIE OLEJU- KONTROLKA NIE GASNIE PODCZAS JAZDY |
Autor |
Wiadomość |
haSi
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 10-04-2011, 10:44 SŁABE CISNIENIE OLEJU- KONTROLKA NIE GASNIE PODCZAS JAZDY
Bolid: Fiat Seicento 0.9 |
|
|
Witam ! Mam problem - w moim seicento nie gaśnie kontrolka od smarowania . W instrukcji obsługi przeczytałem ze zapala się bo jest słabe ciśnienie . Poziom oleju jest prawie max.
Jaka jest przyczyna tego słabego ciśnienia?
Jest uszkodzona jakaś pompa ?
Przez najbliższe 2 ,3 dni będę potrzebował auto. Bede jeździł krótkie odcinki do 20km po mieście - czy nie grozi to poważniejsza awaria ?? -jakie mogą byc konsekwencje takiej jazdy ? - bo mam nadzieje auto mi nie stanie na ulicy i nie beda szły z niego kłęby dymu |
|
 |
madebyzosiek
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 10-04-2011, 11:02
Bolid: Seicento Brush 900 |
|
|
No raczej musisz dojść do tego czemu kontrolka świeci i nie powinieneś w tym czasie jeździć, przyczyn może być kilka. Jeśli mówisz że stan oleju jest ok i się nie zmienia, to może po prostu padł czujnik ciśnienia w misce olejowej, musiałbyś spuścić olej i założyć nowy lub inny czujnik, to sprawdzisz. Jeśli nie to trochę zgaduj zgadula, u mnie był nieszczelny filtr oleju, ale w efekcie olej się wypompował z silnika i kontrolka się zapaliła jak było go mało. Nie masz silnika obrzyganego olejem? Może Ci któraś uszczelka skończyła żywot. Dolewasz tego oleju? Więcej szczegółów podaj, z aktualnego opisu czujnik ciśnienia oleju.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
barthez
Nałogowiec professional audio

Pomógł: 74 razy Dołączył: 19 Sty 2008 Posty: 382 Skąd: stolica Wlkp
|
Wysłany: 10-04-2011, 11:35
Bolid: Fiat CC 0.7 R2 4V (170A.046) |
|
|
Manometr w miejsce czujnika i dopiero wtedy się dowiesz co jest. NIE WOLNO jeździć przy słabym ciśnieniu, chyba że chcesz po parunastu metrach wymienić cały silnik-wał już się nie będzie nadawał do szlifu. Panewki szybko zrobią się żółciutkie, a takie to tylko do kosza lub przetopu.
Przyczynę słabego ciśnienia należy szukać w panewkach(mają luz), zaślepce wału, zapchanej magistrali olejowej. Oczywiście nie wykluczam awarii czujnika, ale wątpię by było tak różowo.
Czy po gwałtownym dodaniu gazu "żyd" olejowy chociaż trochę przygasa? Z głowicy nie wydobywają się jakieś stuki?. |
_________________ Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. ?więta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy/diesla amen. |
|
|
|
 |
brutal123
Nałogowiec
Pomógł: 3 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Lis 2008 Posty: 103 Skąd: Wieruszów
|
Wysłany: 10-04-2011, 13:03
Bolid: cc sporting |
|
|
Mógł się gdzieś kabel od czujnika zewrzeć do masy . |
|
|
|
 |
haSi
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 10-04-2011, 14:43
|
|
dzieki za odpowiedzi. faktycznie widzę ze przyczyn możne być sporo .
oleju nie dolewam robię to rzadko naprawdę, z pod uszczelki widać jak by delikatnie zaciekało. Poza tym cieknie mi olej z zimeringu , ale to olej ze skrzyni biegow chyba jest z tego co mi kolega mowil.
a gdzie szukac tego kabla od czujnika oleju |
|
 |
Pawelec
Piaseczno SC Team

Pomógł: 9 razy Wiek: 43 Dołączył: 28 Wrz 2007 Posty: 277 Skąd: WPI-....
|
Wysłany: 10-04-2011, 14:47
Bolid: czerwony:) |
|
|
haSi napisał/a: | a gdzie szukac tego kabla od czujnika oleju |
jak sie nie myle to w okolicach alternatora gdzies w tych okolicach |
_________________ http://www.polskajazda.pl.../Seicento/27071
 |
|
|
|
 |
haSi
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 10-04-2011, 15:15
|
|
ok mam. u Zembowicza jest ładnie to opisane. olej + filtr oleju wymieniałem w polowe października , sprawdze ten filtr tez czy nie puszcza . co do wycieków to widać na uszczelce od głowicy ze delikatnie zacieka ten olej , a poza tym mam wyciek z " zimeringa " to wiem na pewno bo mi mechanior mówił.. a tak w ogóle to ten wyciek z tego zimeringa to przypadkiem nie jest olej ze skrzyni biegów ?? możne teraz jakoś was naprowadzę. oleju nigdy nie dolewałem często naprawdę rzadko to robiłem bo nie było potrzeby, nie miałem nigdy jakiś ubytków |
|
 |
|