FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
seicento 900 gotuje się płyn
Autor Wiadomość
kinek17415 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 22-03-2015, 21:32   seicento 900 gotuje się płyn
   Bolid: seicento 900

Witam. Gotuje mi sie płyn w sejku. Miesiac temu wymienialem termostat ( stary sie nie otwierał ) . Dzis mi sie znowu zagotował lecz termostat obstawiam na sprawny poniewaz wąż górny jest cieply dolny tak samo chlodnica równiez. Obstawiam pompe wody tylko nurtuje mnie jedno pytanie . Po zalaniu go swiezym płynem i próbie odpowietrzenie przez wężyk obok lampy nie poleciało prawie nic płynu czy to swiadczy o tym ze pompa wody nie daje obiegu ? Dodam że wentylator sie załacza . Wykreciłem pompe i na "oko" wydaje sie dobra ma wyczywalny malutki luz . Dodam ze pompka nie wymieniana przez okolo 70 tys km . Prosze o opinie z góry dzieki

Uncrossed 
Nałogowiec

Wysłany: 22-03-2015, 22:09   
   Bolid: Seicento 1.4 16V

ile weszło ci płynu ?

Mój białas:)

mieszko1 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 22-03-2015, 22:13   
   Bolid: Seito 0,9

Witaj,
jeżeli wentylator się załącza jak napisałeś, a termostat nowy - to już część roboty jest zrobiona.
Moim zdaniem pompa do wymiany. Odpowietrzenie przy lampie może być zwyczajnie przytkane - czasem różne syfy lubią się osadzać w takich miejscach. Przy wymianie pompy przedmuchaj, zalej, odpowietrz i powinno być dobrze.
A kontrolka temperatury zapaliła się? Ile wlałeś mniej więcej płynu do układu?

macher 
Moderator

Wysłany: 23-03-2015, 14:50   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Nie zapowietrza się układ chłodzenia? Jeśli zagotowałeś silnik na zamkniętym termostacie może teraz wychodzi następstwo przegrzania- UPG - nie straszę ale prawdopodobne. U mnie po pęknięciu trójnika LPG płyn uciekł nawet kontrolka nie zareagowała a uszczelka dostała.

kinek17415 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 23-03-2015, 23:28   
   Bolid: seicento 900

A wiec tak kupilem dzis pompe załozyłem odpowietrzyłem. Płynu weszło hmm ja wiem z 3-4 litry nie wiem dokladnie bo zlewałem z 3 róznych baniek :D . Przy wlewaniu płynu odkreciłem odpowietrznik przy lampie i przy nagrzewnicy. Przez okolo 5 min nie leciało nic aż pozniej cos tam powoli zaczeło sie sączyc w dodatku zauwazylem ze przy odkreconym korku i gazowaniu nie leci praktycznie nic a gdy zakrece korek od zbiorniczka przegazuje i odkrece odpowietrznik wtedy ładnie leci pod cisnieniem zrobilem tak pare razy i chyba wyleciało całe powietrze. Jesli cos zle robilem to prosze mnie naprostowa moze chodzi o inna technike ? . Autko chodzi ciszej po załozeniu nowej pompy tama strasznie wyła a nowa ciuchutko :D . Zagrzałem go przez 15 min na wolnych obrotach i narazie chyba jest dobrze. Jutro zobacze jak pojade do pracy czy sejek da rade . Hmm uszczelke pod głowica wymienialem rok temu . W sumie nie potrzebnie bo okazało sie ze to byl termostat.

mieszko1 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 24-03-2015, 14:37   
   Bolid: Seito 0,9

Do 900-tki powinno wejść 4,8l płynu - dlatego o to pytaliśmy. Jeżeli chodzi o technikę - moim zdaniem prawidłowo, ale mechanikiem nie jestem. Ważne, że odpowietrzyłeś i pracuje bez problemu. Zobacz czy nie ma jakiś wycieków, czy przypadkiem płynu w zbiorniczku wyrównawczym nie ubywa i jak wszystko jest OK to problem masz z głowy!

Rollo1323 
spamer team

Wysłany: 05-04-2015, 22:38   
   Bolid: Seicento Young

Najprościej to chyba zalać zbiorniczek do pełna, po odpaleniu to i tak zassie do układu, później dolać, zaczekać aż się zagrzeje, odpowietrzyć nagrzewnicę (ale na obrotach lekkich) i później koło lampy.

Odpowiedz do tematu