FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Immobilizer?
Autor Wiadomość
forsa91 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-12-2011, 18:22   Immobilizer?
   Bolid: Seicento S

Witam
Mam problem z autkiem. Co jakis czas zapalala mi sie kontrolka od immobilizera (zolty kluczyk) podczas jazdy. Gasilem samochod, odpalalem od nowa i juz jej nie bylo. 2 dni temu, jednak juz nie odpalil... Nawet nie pokazala sie ta kontrolka przed odpalaniem. Pomyslalem, ze to jakis blad w kompie. Wylaczylem aku na jakies 10minut i odpalil normalnie. Wrocilem do domu. Pod blokiem probowalem znow odpalic, ale juz nie dalo rady. Ponownie wylaczylem aku i podlaczylem jednak bez skutku... Gdy probuje go odpalic zaczynac cos zgrzytac w kompie i mryga kontrolka od immo. Probowalem z drugim kluczykiem, awaryjne odpalanie, jednak dalej nie odpala. Znalazlem na forum, ze to byc moze problem ze stykami, odkrecilem kompa, ale styki wszystkiem byly czyste i zadne nie byl poluzowany, odlaczony.
Co moge teraz zrobic z takim fantem? Czy to komp? Byc moze jakies zwarcie? Moze jakies jakies pomysly gdzie moge szukac przyczyny? Bardzo nie chcialbym kupowac kompa- braki w kasie:P
Pozdro

mlodysc 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-12-2011, 18:54   
   Bolid: seicento 0,9

miałem ten sam problem i żadna diagnoza na forum nie pomogła, jedyna opcja to wypiąć kostke od immo i wysłać kompa na wyczyszczenie wpisu immo lub kupienie drugiego kompa bez immo

forsa91 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-12-2011, 19:09   

jak odepne ta kostke to bede mogl normalnie go odpalac? Gdzie ta kostka jest?

macher 
Moderator

Wysłany: 20-12-2011, 19:59   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Nie będziesz mógł odpalać jak wypniesz kostkę od centralki fiata code. Ten Twój komputer działa tylko i wyłącznie z tą centralką fiata code co masz w samochodzie.Musiałbyś założyć czysty komputer bez kodu immo (po odpięciu centralki fiata code) lub dać swój komputer samochodu do zdjęcia kodu immobilisera. Jednak nie mógłbyś podłączać żadnej centralki fiata code pod ten komputer bo przy pierwszym odpaleniu wczyta na nowo kod tego Fiata code i cała robota na nic.Tak dla wiadomości centralka fiata code jest za skrzynką z bezpiecznikami.

NSKK2 
Antypirat drogowy

Wysłany: 20-12-2011, 20:51   
   Bolid: Seicento 0.9 1999r.+Merida Kalahari 510

forsa91 zobacz jeszcze czy dobrze kontaktują wtyki z immo.Odepnij je,wtryśnij WD-40 lub coś podobnego,nałóż i trochę poruszaj nimi.Jak nie pomoże to już tylko jak pisze macher wywal całkowicie immo a centralkę daj do wyczyszczenia.

forsa91 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-12-2011, 21:00   

Dzieki wielkie za pomoc i informacje:)
Juz probowalem z stykami, niestety to nie to.
Jeszcze mam 3 pytania:
Jak dokladnie wyglada ta centralka? Wszedlem tam, ale ciezko mi bylo cokolwiek zobaczyc przy moich gabarytach i wielkosci tego auta lol
Ile kosztuje takie wyczyszczenie kompa? I do kogo mam sie zwrocic z Tym?

mlodysc 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 20-12-2011, 21:49   
   Bolid: seicento 0,9

centralka wyglada tak w linku puszka może być czarna lub szara http://allegro.onet.pl/pe...2004867265.html

pogadaj z kolegą huba301 on sie takimi rzeczami zajmuje

forsa91 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 21-12-2011, 13:51   

ok, dzieki. Udalo mi sie go jakos odpalic. Okazalo sie, ze niedaleko mam mechanika, ktory zajmuje sie immobilizerami. Pojechalem do niego. Narazie autko jest naprawiane. Zobaczymy co powie naprawiacz...
@edit
Dobra, okazalo sie, ze to nie immobilizer ani komp! To wszystko wina pognitego kabla od masy i kabla od alternatora, ktory ledwo co sie trzymal i powodowal jakies spiecie! Dodatkowo, szczotki w rozruszniku byly juz zniszczone.

Odpowiedz do tematu