FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak odłączyć pompę paliwa ?
Autor Wiadomość
dre123 
Nałogowiec

Wysłany: 01-04-2016, 21:18   Jak odłączyć pompę paliwa ?
   Bolid: Seicento 900 LPG

Znam tylko jeden sposób - wyciągając wtyczkę pod deklem spod kanapy. Potrzebuje jednak szybszy sposób.

W baku nie ma paliwa puki co a nie chce zatrzeć jej więc chciałbym ją odłączyć. Dziś już było ja słychać dość głośno, ale jeszcze działa, bo po przekręceniu kluczyka słychać ją normalnie. Muszę zrobić bez benzyny jeszcze parę km.

barkor 
spamer team

Wysłany: 01-04-2016, 21:50   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

Pod maską nad komputerem są dwa przekaźniki (czerwony i czarny), któryś z nich jest od pompy paliwa z tego co pamiętam, ale nie wiem który, chyba ten czarny. Jak go wyciągniesz to pompa powinna przestać działać.
Druga opcja jaka przychodzi mi do głowy to wyłącznik bezwładnościowy pod kokpitem za radiem, on rozłącza pompę paliwa po wypadku. Można wypiąć wtyczkę lub go stuknąć tak żeby wyskoczył przycisk.

dre123 
Nałogowiec

Wysłany: 02-04-2016, 08:11   

Potrzebowałem tego myku, żeby szybko rano odłączyć pompę tak by się nei spaliła w czasie jazdy bez benzyny. Słychać ją już było raz więc pewnie długo by nie pociągnęła na sucho..

Wyjęcie przekaźnika czerwonego gasi silnik i nie da się go uruchomić bez niego. Po wyjęciu czarnego silnik inaczej pracuje. Bałem się że coś się stanie i włożyłem go z powrotem.

Stukanie w przełącznik bezwłasnościowy nic nie dało, a waliłem solidnie. Do wtyczki od niego nie mogłem się dostać, bo jest za metalową osłoną na śruby.

Jeśli miałem kręcić śruby to już wolałem odkręcić dekiel pod kanapą i wyjąć wtyczkę.

Dzięki za pomoc. Warto coś wiedzieć więcej..

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 02-04-2016, 08:25   
   Bolid: sey 1.2 16v [był] / punto 1.4T GT / saab 2.0T

barkor napisał/a:
Pod maską nad komputerem są dwa przekaźniki (czerwony i czarny), któryś z nich jest od pompy paliwa z tego co pamiętam, ale nie wiem który, chyba ten czarny. Jak go wyciągniesz to pompa powinna przestać działać.

Przecież pod maską jeden przekaźnik zasila kompa a drugi jest od urządzeń wykonawczych. Nie wylączy się samej pompy tylko całe zasilanie wiązki silnika. Tam jest pompa, grzałka sondy, cewki i wtrysk/wtryski.
Wyjmiesz czarny to czerwony w ogóle nie będzie zasilany. Wyjmiesz czerwony to silnik będzie bez zapłonu. To jak to ma działać?

barkor 
spamer team

Wysłany: 02-04-2016, 10:31   
   Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed

Ok czyli z przekaźnikiem to był kiepski trop. Ciekawe, że ten czujnik bezwladnosciowy nie wypadł, może trzeba stuknąć w tą blachę do której jest przykręcony a nie bezpośrednio w niego. A najlepiej na przyszłość zrobić sobie osobny wyłącznik na przewodzie od tego czujnika. Będzie wtedy możliwość szybkiego wyłączenia pompy co też będzie dobrym zabezpieczeniem przed kradzieżą oczywiście jeśli nie ma się LPG na którym jest możliwość odpalenia samochodu.

X-raT 
Nałogowiec

Wysłany: 02-04-2016, 18:29   
   Bolid: sey 1.2 16v [był] / punto 1.4T GT / saab 2.0T

Bezwładnościowy wypada jak się mocno dźwignie przód auta :) Od samego stukania nie chciał się wyłączyć. Może trzeba go konkretnie młotkiem zdzielić :P
Ale żeby pompę wyłączyć to wystarczy przekaźnik wstawić w układ przełączający na lpg. Z automatu się wyłączy i nie trzeba żadnego dodatkowego pstryczka robić., a potem o nim ciągle pamiętać.

Paweł1984 
spamer team
Jasper84

Wysłany: 02-04-2016, 20:35   
   Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance

Zrób sobie 2 w 1 odcinkę pompy na przewodzie zasilającym poprzez wyłącznik ukryty tylko taki z 10-15A...ale pewnie i na gazie jak ktoś chce to zachechła już w tych temp. :mg:

dre123 
Nałogowiec

Wysłany: 02-04-2016, 20:36   

Nalałem 4 litry beny, ale chyba za mało, bo pompa jest zupełnie zapowietrzona.

Trzeba czasu, nalania więcej litrów czy jakoś ją odpowietrzyć zassać benę przez przewody czy jak ?

Paweł1984 
spamer team
Jasper84

Wysłany: 02-04-2016, 20:53   
   Bolid: Seicento sporting+,Hundai I30N performance

dre123 napisał/a:
Nalałem 4 litry beny, ale chyba za mało, bo pompa jest zupełnie zapowietrzona.

Trzeba czasu, nalania więcej litrów czy jakoś ją odpowietrzyć zassać benę przez przewody czy jak ?

Jak coś to układ...a słuchać ją jak wogóle pompuje- jak słychać to dolelej jeszcze i przekręć z 5 na zapłon, za 6-8 powinien zapalić......

Odpowiedz do tematu