Czyszczenie nagrzewnicy |
Autor |
Wiadomość |
gravelet
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 29-11-2008, 14:02 Czyszczenie nagrzewnicy
Bolid: Seicento 900 |
|
|
Witam
Ostatnio zrobiło się zimno a moje ogrzewanie w aucie strasznie słabo grzeje. Dopiero po dłuższym czasie czyli ok. 10km coś grzeje i tak muszę mieć puszczone na szybę bo zaparuje zaraz jak zmienię. Postanowiłem się za to zabrać i zacząć od najmniej kosztownej czynności czyli wyczyszczenia nagrzewnicy. Problem w tym że rozebrałem komorę według kolejności którą znalazłem na tym forum i utknąłem w jednym miejscu. Mam wyjęty aku, bezpieczniki wyjęte, ten kawałek materiału. I nie wiem co dalej. Ktoś pisał że wkładał gdzieś tam odkurzacz i że trochę pomogło. Zrobiłem zdjęcie momentu do którego doszedłem. Proszę o jakąś solucję, np. zaznaczenie na zdjęciu co dalej.
Drugą sprawą jaka mnie męczy to taka że zauważyłem 2 dziury na ODMIE, zakleiłem je szkotem. Może to tak być? Kiepsko u mnie z kasą i nie stać mnie na nową. Przynajmniej jakiś czas. Na zdjęciach widać (czerwony szkot).
Co myślicie o takich ogrzewaczach wnętrza które można kupić na allegro do podpinania do zapalniczki. Nie stać mnie na wymianę np. nagrzewnicy itp. To były trochę tańszy zamiennik.
Oto zdjęcia:
 |
|
|
|
 |
szymonek
ĄĄĘĘĘ

Pomógł: 80 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 2645 Skąd: 54° 05'N 22° 56'E
|
Wysłany: 29-11-2008, 14:11
Bolid: 1E 187 |
|
|
Odpowietrz układ chłodzenia oraz przeczyść termostat. Jak to nie pomoże to nagrzewnica (na allegro idzie dostac za około 80 pln).. Ja Ci mogę sprzedać nową, z gwarancja za 190 pozdro |
|
 |
gravelet
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 30-11-2008, 01:36
Bolid: Seicento 900 |
|
|
Samo czyszczenie nagrzewnicy nie wiele pomoże? Czy przy odkręcaniu termostatu muszę spuścić płyn chłodniczy? Mam nie dawno wymieniany i trochę mi szkoda znów wylewać. |
|
|
|
 |
Tom.K
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 30-11-2008, 10:15
Bolid: Seicento 900+LPG |
|
|
Witam. Jeśli nie wymieniałeś jeszcze termostatu to nie baw się w jego czyszczenie tylko go wymień. W ubiegłym roku to zrobiłem i grzał jak ta lala. No właśnie-grzał, ponieważ kupiłem Termot i po roku do wyrzucenia (jeszcze na gwarancji wiec go zareklamuję). Ostatnio wymieniłem na Vernet i osiąga temp 70C a wiec ogrzewanie bez rewelacji a termostat do reklamacji. Teraz zamierzam kupić oryginał (na allegro za ok 60 zyli) i zobaczymy jak się spisze. Przy wymianie termostatu trzeba spuścić przynajmniej część płynu. |
|
|
|
 |
szymonek
ĄĄĘĘĘ

Pomógł: 80 razy Wiek: 37 Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 2645 Skąd: 54° 05'N 22° 56'E
|
Wysłany: 30-11-2008, 12:41
Bolid: 1E 187 |
|
|
Tom.K napisał/a: | oryginał (na allegro za ok 60 zyli) |
nie wierzę, że to oryginał.. |
|
 |
MaTe
nówka sztuka ;)

Pomógł: 2 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Lut 2008 Posty: 33 Skąd: poznań
|
Wysłany: 30-11-2008, 13:05
Bolid: 900 |
|
|
szymonek napisał/a: | nie wierzę, że to oryginał.. |
moze byc oryginał.........
u nas w ASO było ostatnio promocja m. in. na termostaty do seja i kosztowały one 37 zł brutto |
_________________  |
|
|
|
 |
|