umowa sprzedaży auta |
Autor |
Wiadomość |
Zoya
Bywalec

|
Wysłany: 24-08-2012, 11:41 umowa sprzedaży auta
Bolid: seicento young '99 silnik 900 |
|
|
Swojego sejka kupiłam w komisie. Dostałam FV marża. Do zarejestrowania dealer dał mi też umowę kupna samochodu między nim a poprzednim właścicielem. Dealer twierdzi że po zarejestrowaniu powinnam oddać mu umowę, bo dla mnie ważna jest tylko FV. Czy to jest prawda? |
|
|
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 24-08-2012, 11:45
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
w wydziale komunikacji jest ważna i FV i umowa poprzednia.
Swojego Punciaka kupiłem w ten sam sposób (trochę to oszukańczo wygląda w papierach - jestem 4 właścicielem auta, a w karcie pojazdu 3 , no ale cóż).
Musiałem przedstawić i fakturę zakupu samochodu, jak i umowę między aktualnym sprzedawcą i poprzednim. Bo jakby to wyglądało? W dowodzie kto inny i na fakturze kto inny? Ciągłość być musi.
Sprzedawca nie żądał ode mnie zwrotu umowy, i nie sądzę, żeby należało ją oddawać. |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
DeVILBISS [Usunięty]
|
Wysłany: 24-08-2012, 11:48
|
|
|
Takiej umowy raczej nie trzeba oddawać, bo z jakiej racji mu to bedzie do czegos jeszcze potrzebne ? |
|
|
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 24-08-2012, 11:50
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
umowa będzie potrzebna, jeśli w dowodzie i karcie pojazdu widnieje poprzedni właściciel, a nie aktualny sprzedawca - jeśli to auto z komisu to prawdopodobnie tak będzie
dobra, zdążyłeś edytować |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
Zoya
Bywalec

|
Wysłany: 24-08-2012, 12:15
Bolid: seicento young '99 silnik 900 |
|
|
Dealer mówi że skoro umowa kupna jest między nim a poprzednim właścicielem to umowa jest jego. Twierdzi,że mnie powinna wystarczyć wystawiona przez niego faktura. |
|
 |
zygiboos
Nałogowiec

|
Wysłany: 24-08-2012, 14:44
Bolid: Mercedes ML 320 W163 3,2L AMG |
|
|
ogólnie do późniejszej odsprzedaży wystarczy faktura, urząd ma ciągłość więc będzie ich tylko interesowała nowa umowa, no i być może ta faktura. Natomiast żebyś ty teraz zarejestrowała musisz mieć też tą umowę (ale o tym już pewnie wiesz bo czytałem że się udało).
Natomiast dealer ma trochę racje, jemu ta umowa jest potrzebna. Powinien Ci zrobić kopie poświadczoną notarialnie. Ja tak 2 samochody kupiłem. Zawsze dostawałem kopię poświadczoną przez notariusza. Zostawała ona już dla mnie i mogłem dzięki niej zarejestrować auto. |
_________________ zygmunt.pro - Profesjonalne strony internetowe
 |
|
|
|
 |
|