FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Filtr paliwa
Autor Wiadomość
Marchosias 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-04-2013, 16:50   Filtr paliwa
   Bolid: Seicento S 1.1 ( 99r.)

Witam, mam pewien problem.
Postanowiłem sobie dzisiaj wymienić filtr paliwa, lecz najwyrażniej akcja zakończyła się niepowodzeniem.
Pomiędzy filtrem paliwa, a przewodem od strony silnika (ten przewód z wtyczką w kształcie fajki) wycieka paliwo, ale tylko gdy silnik jest wyłączony. Czy montuje się także jakieś uszczelki ?? Bo z tego co widziałem w starym nic takiego nie było podłaczone.
Dzieki za pomoc, Miłosz.

macher 
Moderator

Wysłany: 11-04-2013, 16:59   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Tam są szybkozłączki i jeśli uszkodziłeś to kawałek gumowego przewodu paliwowego ale do instalacji wtryskowej nie igielit, dwie opaski zaciskowe i połącz przewód paliwowy z filtrem .

Marchosias 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-04-2013, 17:04   

Ok, dzięki za szybką i pomysłową odpowiedź. Ide szybko na zakupy:)

macher 
Moderator

Wysłany: 11-04-2013, 17:17   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Nie spiesz się jesli jesteś pewien ze nie uszkodziłeś szybkozłączki to spróbuj ją wcisnać do końca. Ale wiem z autopsji że trudno wymienić filtr po kilku latach nie uszkadzajac połączenia. Jako przewód mam kawałek wężyka gumowego do pompowania kół (na 10 atm) - kupowany w sklepie na metry. Potrzeba z 10 cm
Napisałeś że paliwo cieknie jak silnik wyłączony. Nie na odwrót?Kiedy pompa (silnik) pracuje tam jest ciśnienie ponad 2 atm- jeśli pompa oryginalna.

Marchosias 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 11-04-2013, 19:46   

Cieknie jedynie, gdy silnik jest wyłączony i to dopiero po paru minutach od momentu gdy silnik zgaśnie. Może gdy silnik pracuje ciśnienie dociska przewód do filtra, ale to tylko moje takie luźne zgadywanki :P
Wydaje mi sie ze dobrze zdiagnozowałeś problem nawet nie widząc go :) bo filtr w tej jednej złączce po prostu się ruszał, do tego z jednej strony tej złączki był urwany plasticzek do naciskania i musiałem odblokować mechanizm śrubokrętem, żeby wyjąć stary filtr. Po drugiej stronie jest fajniejszy mechanizm zaciskania przewodu na filtrze i on trzyma ściśle.

Jezeli juz bym się zdecydował na ingerencje w fabryczną instalację auta ( czytaj uciął jedną złączke) to czy nie bedzie problemu jeżeli na pewnym odcinku bedzie delikatnie większy przekrój przewodu ?

saper94 
spamer team
motórzysta

Wysłany: 11-04-2013, 20:17   
   Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0

Wszystko będzie okej jak tak zrobisz ;) macher, u mnie po prawie 11 latach nie ruszane od nowego i wszystko sprawnie poszło ;) Po prostu trzeba to robić z czuciem i nie na mrozie, wydłubać syf najpierw i psiknąć benzyny lub W40.

A skoro był wyłamany jeden plastik, to znaczy że do wymiany się nadaje złączka na jakiś kawałek przewodu.

Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911

Magikrealista 
Nałogowiec

Wysłany: 02-06-2015, 23:30   
   Bolid: Ceed 1.4 DOHC

Ciezka sprawa z wymiana tego filtra, dwie godziny sie mordowalem i udalo sie. Faktycznie laczenie od strony silnika ciezko zdjac,troche je zmasakrowalem ale nowy filtr siedzi pewnie. U mnie stary jezdzil chyba z 10 lat :)

Odpowiedz do tematu