FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie chodzi dolna cewka
Autor Wiadomość
tytus0805 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 17-01-2012, 07:30   Nie chodzi dolna cewka
   Bolid: seicento 900

Witam od niedawna mam seja 900 i nie bardzo się znam na tym wynalazku:-) Wczoraj wymieniłem mu uszczelkę klawiatury i po złożeniu auto chodzi tylko na dwa gary (2 i 3)Podczas wymiany tej uszczelki rozpinałem cewki więc pomyślałem że to tam jest przyczyna, przeczyściłem styki i nic dalej dwa gary:-( Sprawdziłem napięcie na tych wtyczkach co idą do cewek i na tej górnej podczas kręcenia było napięcie ale na tej dolne bardzo malutkie? Sprawdziłem inaczej, we wtyczce dolnej cewki jest napięcie 12V ale tak jak by nie było masy? Co może być tego przyczyną? Czy to jakiś bezpiecznik?

macher 
Moderator

Wysłany: 17-01-2012, 08:48   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Masą na cewkach steruje komputer wtrysku . Plus dostają z przekaźnika czerwonego przy centralce wtrysku. Zdejm złącze przy centralce wtrysku i multimetrem sprawdź przewód we wtyczce centralki. Może być to wejście nr 1 lub 19 zależy która cewka ale to wejście pierwsze u góry lub na dole we wtyczce komputera od strony kabli. Sprawdź multimetrem rezystancję czy nie ma gdzieś przerwy.Oczywiście druga końcówka multimetru podłączona do wtyczki która zasila cewkę.Przewód koloru białozielony lub niebieskoczerwony.Możesz przełożyć cewki tzn kable wysokiego napięcia i złącza zasilające. Wtedy stwierdzisz sprawność cewki gdyby to ona miała winę

tytus0805 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 17-01-2012, 12:33   
   Bolid: seicento 900

Dzieki za podpowiedź dzisiaj wszystko posprawdzam i jak coś to się jeszcze odezwę :grin:

Odpowiedz do tematu