Naprawa reflektora |
Autor |
Wiadomość |
NSKK2
Antypirat drogowy
Pomógł: 33 razy Wiek: 51 Dołączył: 15 Sty 2011 Posty: 104 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 22-08-2011, 19:53 Naprawa reflektora
Bolid: Seicento 0.9 1999r.+Merida Kalahari 510 |
|
|
Witam!Wczoraj zauważyłem że w prawym reflektorze jest luźny odbłyśnik.Wygląda to tak jakby z lewej strony był umocowany a z prawej nie.Przy poruszaniu nim od strony żarówki prawa strona przesuwa się ok.2cm.Koledzy napiszcie czy jest możliwość naprawy tego czy trzeba będzie reflektor wymienić.W wyszukiwarce znalazłem tylko sposób rozmontowania reflektora.Może ktoś z Was to robił?Pozdro. |
_________________ Jedź ostrożnie!!! |
|
|
|
 |
boonsaw
Nałogowiec
Pomógł: 15 razy Wiek: 34 Dołączył: 28 Mar 2010 Posty: 128 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 22-08-2011, 20:27
Bolid: była Czerwona strzała 899ccm:( jest O2 FL |
|
|
Niewiem czy da sie to jakos naprawic ja miałem to samo i usztywnilem odbłyśnik ustawiajac go metoda prob i błedow i smigam juz tak 3 lata na przegladzie sprawdzaja swiatła i wszystko jest ok ,a regulacja z kabiny oczywiscie niedziala wiec jeden kij ;D |
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 22-08-2011, 22:30
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Na pewno masz połamane mocowania odbłyśnika. Takie białe gwiazdki łatwe do połamania i trudne do dostania. Może na szrocie dostaniesz za darmo z jakiegoś rozbitego reflektora i wymienisz. Musiałbyś rozkleić szkło reflektora.Po wymontowaniu reflektora rozepnij trzy blaszki co spinają szkło i do piekarnika na ok.50-60 stopni na kilka minut aż klej zmięknie. Wtedy zejdzie szkło i odbłyśnik Twój. Delikatnie małymi szczypczykami ściśniesz od spodu mocowania i wyjdą . Wymienisz na całe rozgrzejesz lampę i szkło reflektora i skleisz na nowo |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
 |
NSKK2
Antypirat drogowy
Pomógł: 33 razy Wiek: 51 Dołączył: 15 Sty 2011 Posty: 104 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 23-08-2011, 20:47
Bolid: Seicento 0.9 1999r.+Merida Kalahari 510 |
|
|
boonsaw dzięki za poradę.Było dokładnie tak samo jak napisałeś.Trzymając za oprawkę żarówki ruszając odbłyśnikiem udało mi się trafić w mocowanie która na szczęście nie było pęknięte.Odbłyśnik musiał wyskoczyć na jakimś wstrząsie.Macher też dzięki za poradę.Może się przydać bo jakby dalej wyskakiwał to będę musiał jednak reflektor rozebrać.Mógłbyś mi jeszcze napisać jak odłączyć reflektor od hydraulicznej regulacji przy jego wymontowaniu?Dzięki. |
_________________ Jedź ostrożnie!!! |
|
|
|
 |
macher
Moderator
Pomógł: 448 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2149 Skąd: wioska wilków wlkp
|
Wysłany: 23-08-2011, 21:09
Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100 |
|
|
Jak odbłyśnik wyskoczył to już masz chyba połamane te koszyczki. Składają się z kilku (chyba z sześciu takich nacięć). Ja miałem kilka ułamanych i było je widać (te kawałki) na dole reflektora.I już miałem tak że przy zakładaniu żarówki i kostki na nią odbłyśnik wyskakiwał z kulki i koszyczka.Jak wyjąć korektor przed wymontowaniem reflektora? Przekręcasz go w jedną stronę by wypustki na korektorze zgrały się z wycięciami reflektora i mocnym ruchem wyciągasz korektor tak by kulka korektora wyskoczyła z tego gniazda w czarnej płytce. |
_________________ Hac не дoгoнят ... |
|
|
|
 |
|