Problem z radiem. |
Autor |
Wiadomość |
SkyLimit
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-10-2013, 17:23 Problem z radiem.
Bolid: BMW X6 3.5D ,Seat Ibiza Cupra 1.9tdi |
|
|
Witam. W ostatnich dniach mam spory problem z radiem. Problem polega na tym iż radio samo wyłącza się/ bądź od nowa czyta pendriva przy głośnym słuchaniu ( przy zgaszonym silniku), natomiast gdy odpale auto wszystko jest w porządku i mogę słuchać radia tak głośno jak tylko chce. Radio jest nowe LG max220ub. Zastanawiam się czy to nie wina akumulatora ale to tylko taka wstępna teza. Prosiłbym o pomoc ponieważ od niedawna mam ten samochód i nie jestem w stanie sam zdiagnozować problemu. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
KurczaK
KurczaK ma... malutki ... zapierdalacz

Pomógł: 75 razy Wiek: 42 Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 2950 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 02-10-2013, 17:26
Bolid: Alfa Romeo Brera 210+ |
|
|
SkyLimit, jest tak , jak przypuszczasz - radio ma zabezpieczenie - poniżej pewnego napięcia nie będzie pracować.
Jest też inna teza - radio się grzeje , ale stawiałbym na akumulator. Spróbuj go doładować.
Poza tym nie polecam głośnego słuchania muzyki na wyłączonym silniku - mniejsze napięcie , to mniejsza moc końcówki mocy w radiu ... prędzej czy później coś zdechnie - albo końcówka mocy albo głośniki. |
_________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
Walter Rohl
 |
|
|
|
 |
SkyLimit
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-10-2013, 17:51
Bolid: BMW X6 3.5D ,Seat Ibiza Cupra 1.9tdi |
|
|
Dziękuje za pomoc Uważasz że podładowanie akumulatora coś pomoże? Czy jest on już na tyle słąby że warto kupić nowy? |
|
|
|
 |
KurczaK

|
Wysłany: 02-10-2013, 23:49
|
|
SkyLimit, nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem , ze słaby akumulator powodował wyłączenie się radia. Musiał by być trupem, a rozumiem , że auto jeszcze na nim odpala.
Sprawdź połączenia zasilania radia. Może na kości Iso coś słabo łączy. Sprawdź bezpiecznik czy dobrze siedzi. Dla zasady odepnij klemy , oczyść i dokręć jak trzeba żeby dobrze przylegały |
_________________ "Twój samochód jest wtedy wystarczająco szybki, gdy stojąc rankiem przed nim boisz się go otworzyć"
Walter Rohl
 |
|
|
|
 |
TOMU?
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 06-10-2013, 21:26
Bolid: active |
|
|
Po wył silnika masz za małe napięcie . W instrukcji obsługi pisze że przy napięciu 14.4V masz 4x22W , a przy 13.8V masz 4x20W, a przy jeszcze mniejszym masz jeszcze mniej mocy. Słuchanie głośnej muzyki na wył. silniku niszczy radio (końcówkę mocy), głośniki, a przede wszystkim własny słuch, którego Ci nikt nie wróci.
Radio przy zbyt małym zasilaniu to może się wyłączać lub się resetować - to jest normalne.
Nowy aku tu niewiele pomoże, bo napięcie i tak będzie mniejsze. |
|
|
|
 |
KurczaK

|
Wysłany: 06-10-2013, 22:09
|
|
TOMUŚ, możesz mieć nawet 15V, a bez dobrej masy wszystko się i tak w cholerę wyłączy.
Przez to pisałem , by sprawdzić instalację i podłączenie aku. |
Walter Rohl
 |
|
|
|
 |
|