|
FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl
|
Sposób na podgrzewane fotele |
Autor |
Wiadomość |
mario91
Nałogowiec
|
Wysłany: 30-09-2018, 06:48 Sposób na podgrzewane fotele
Bolid: SC 1.1 MPI, Stilo 1.9 JTD |
|
|
Jako że idą chłodne dni, pomyślałem o zrobieniu podgrzewanego fotela kierowcy w Seju. Nowe auta mają to w standardzie, czemu by starsze miało nie mieć?
Jako, że nie chcę zakładać maty grzejnej pod tapicerkę fotela, bo nie dałbym sobie z tym rady, wymyśliłem inny sposób. Otóż nie mam obecnie żadnych pokrowców na fotele, gdybym kupił sobie choćby najtańszy pokrowiec i pod jego spód przyszył matę grzewczą, to miałbym ekstra podgrzewanie fotela i dodatkowo pokrowiec pod kolor.
Czy ktoś coś takiego robił i mógłby powiedzieć jak się to sprawowało? Nie wiem czy robić to tak jak opisałem, czy kupić gotowy mato-pokrowiec, jednak trudno mi znaleźć coś pod kolor, wszystkie są czarne. Fotele mam czerwono-czarne, gdyby pokrowiec był czerwony to prawdopodobnie nie rzucałby się w ogóle w oczy, bo wtopiłby się w środkową czerwoną część fotela. Co myślicie? |
|
|
|
 |
Blaviken
Bywalec
|
Wysłany: 30-09-2018, 16:23
Bolid: Focus ST mk2, Bravo 1.6 GT, Seicento 900 |
|
|
tanie pokrowce to badziew jakich mało, nic się na miejscu nie będzie trzymać i po miesiącu będzie w strzępach.
drogie pokrowce są fajnie dopasowane ale to dalej pokrowiec i w tej cenie można ogarnąć fotele z innego auta, zwłaszcza że mata też swoje kosztuje
Jak masz powyżej 170 wzrostu to w miarę bezboleśnie pasują fotele ze stilo - w pakiecie masz regulację wysokości, lędźwi, normalny zagłówek... |
|
|
|
 |
mario91
Nałogowiec
|
Wysłany: 30-09-2018, 22:48
|
|
Pokrowców tych najtańszych od lat używa mój ojciec. Autem jeździ codziennie do pracy i pokrowce wcale nie są ściachane ani porwane. Wymienia pokrowiec fotela kierowcy co dwa albo trzy lata na nowy, bo cena jest tak niska że można sobie na to pozwolić.
Ceny najtańszych mat, tych do montażu typowo pod tapicerkę, to około 40-60zł na alledrogo, więc głowy nie urywa. Foteli nie chcę wymieniać, bo są jeszcze naprawdę w dobrym stanie.
Można też kupić czarny mato-pokrowiec w cenie do 100zł, ale jakoś nie mam do tego do końca zaufania. Trudno powiedzieć, czy będzie się na czymś takim wygodnie siedziało, no i wygląda to trochę tandetnie.
Najchętniej wrzuciłbym sobie tą matę pod tapicerkę fotela, ale rozwalanie tego wszystkiego i zszywanie z powrotem przerasta mnie. |
|
|
|
 |
Blaviken
Bywalec
|
Wysłany: 30-09-2018, 23:41
|
|
Część obić we fiatach działa jako pokrowiec na gąbkę, jak będę miał w tym tygodniu trochę czasu to spróbuję rozebrać mój fotel i dam znać czy będzie łatwo ją tam wcisnąć.
Dziadek do Bravo I założył jakieś marketowe w oczogrzmotnym niebieskim kolorze, w pakiecie z pokrowcem na kierownicę. No większego g**na w życiu nie widziałem Oplowskie dedyki kosztowały kilka stówek a i tak na fotelu kierowcy co chwilę się ściąga. Chociaż nie ukrywam że jestem do pokrowców uprzedzony bo nigdy nie zrozumiem ich idei.
Jestem mega pozytywnie zaskoczony cenami tych mat, kiedyś szukałem to odpuściłem po pół godzinie. Coś czuje że ta rozmowa skończy się manualem ;D |
|
|
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 01-10-2018, 10:31
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
mario91 napisał/a: |
Można też kupić czarny mato-pokrowiec w cenie do 100zł, ale jakoś nie mam do tego do końca zaufania. Trudno powiedzieć, czy będzie się na czymś takim wygodnie siedziało, no i wygląda to trochę tandetnie.
. |
Powiem ja Ci - dostałem kiedyś takie cudo, założyłem... no za pięknie to nie wyglądało ale naprawdę fajnie dupsko i plecy grzało... aż pod koniec zimy się wzięło i spsuło |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
wojtek12321
Nałogowiec
|
Wysłany: 01-10-2018, 15:15
Bolid: Fiat seicento 900 SX |
|
|
Jeżeli to typowe fotele Seicento to np. tapicerkę (pokrowce foteli) z przednich foteli zdejmuje się bardzo łatwo, a i założyć z powrotem to niewielka trudność. Wiem bo spawałem popękany stelaż fotela i rozbierałem "na czynniki pierwsze", nic nie trzeba szyć ani pruć wszystko jest "demontowalne", no może tylko kwestia odpowiedniego zaczepienia, zapięcia tych wszystkich mocowań. |
|
|
|
 |
Blaviken
Bywalec
|
Wysłany: 15-10-2018, 11:35
|
|
nie miałem jeszcze czasu na zdjęcie tapicerki, ale mam już zamówione maty grzewcze zasilane z USB, bo boje się jednak takie coś podpinać pod aku... przyjdą za jakieś 3 tygodnie, na zimę z rekomendacją chyba zdążę |
|
|
|
 |
mario91
Nałogowiec
|
Wysłany: 15-10-2018, 19:42
|
|
To nie pod aku się podpina, tylko co najwyżej do gniazdka zapalniczki. Albo jak chcesz zrobić własną instalację, do podpinasz pod któryś z bezpieczników i jest git. Mata zasilana z USB będzie raczej nic nie warta, ile ona pociągnie prądu, góra 2 ampery, co przy napięciu 5V daje 10W mocy. Nie sądzę, żeby ciepło było w ogóle wyczuwalne, a nawet jeśli będzie, to po bardzo długim czasie. |
|
|
|
 |
Blaviken
Bywalec
|
Wysłany: 17-10-2018, 11:30
|
|
maja bardzo fajną zaletę do testów - kosztowały 3 dolary;p ten fotel póki co nawet nie jest w aucie, zasilanie będzie z powerbanka.
Mam też zasilacz na 5V z regulowanym prądem - będzie wiadomo ile mata przyjmie prądu zanim zacznie się dymić ^^
Docelowo osobna instalacja, za dużo już mam rzeczy pod zapalniczką, te kable mają 17 lat ;D |
|
|
|
 |
Blaviken
Bywalec
|
Wysłany: 27-11-2018, 10:26
|
|
update:
maty przyszły. I nawet toto działa, gorzej że wielkościowo nadają się na wkładki do butów ;D
temat wstrzymuję co czasu znalezienia większych |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|