Czym się różni |
Autor |
Wiadomość |
FEMAR
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 02-12-2014, 18:31 Czym się różni
Bolid: FIAT SEICENTO 1,1 |
|
|
Witam.Jak pisałem wcześniej moje seicento 1,1 van jest przerobione na osobowy,i mam prośbę żeby mi ktoś opisał różnicę między vanem a osobowym, chodzi mi o silnik 187cxb a 187axb układ napędowy zawieszenie tył i przód itd. Z góry serdeczne dzięki. |
|
 |
barkor
spamer team

Pomógł: 90 razy Wiek: 37 Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 1046 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 02-12-2014, 18:51
Bolid: Seicento 900-->1.4 16V 6speed |
|
|
Silniki były identyczne jak w zwykłych seicentach, były wersje 1.1spi i 1.1mpi dokładnie takie jak w zwykłych odpowiednikach. Co do skrzyń biegów to też były takie jak w zwykłych wersjach, zarówno z podciąganym wstecznym tzw "S-kowe" jak i bez podciąganego wstecznego z mokrymi półosiami zaadoptowane z seicento 900. Różnica na pewno jest w zawieszeniu, mianowicie w sprężynach, tylne są na pewno wyższe i twardsze przystosowane do obciążania bagażnika ładunkiem, nie wiem jak z przednimi. Amortyzatory niby też na allegro można kupić dedykowane do wersji van czyli są prawdopodobnie nieco twardsze. Największą różnicę masz natomiast w hamulcach tylnych. Tam są korektory ze sprężynkami, które zwiększają moc tylnych hamulców wraz z obciążeniem samochodu. Jeśli zostawisz sprężyny tylne takie jakie są to nie jest to żaden problem i hamulce będą działać poprawnie, natomiast jeśli wymienić sprężyny na jakieś niższe to już korektory będą działać jakby samochód był z tyłu obciążony i tylne hamulce będą hamowały zbyt mocno. |
_________________ Nalepiamy.pl - Naklejki na samochód
śmieszne/tuningowe/fiat/abarth/hobby/sport
Również na zamówienie. Sprawdź!
 |
|
|
|
 |
DeZ
Nałogowiec

Pomógł: 17 razy Dołączył: 13 Lut 2010 Posty: 390 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 02-12-2014, 19:45
Bolid: kiedyś CC900 teraz SC1200 |
|
|
barkor jak znam życie i vany to te korektory dawno zardzewiały chyba, że to wyjątkowy egzemplarz
Skrzynia biegów na 100% jest inna. Strasznie długa i chyba nie występowała w "cywilach". Wiem, bo sprzedałem taką szybciutko po zakupie auta |
_________________ Na słońcu jest rzeczywiście znacznie mniej cienia - Król Julian
Pomogłem ? - kliknij w odpowiednim miejscu |
|
|
|
 |
barkor
spamer team

|
Wysłany: 02-12-2014, 20:18
|
|
No faktycznie z tymi korektorami to chyba standard, że się zapiekają i nie działają, u moich znajomych tak było w dwóch egzemplarzach Co do skrzyni to ona faktycznie jest bardzo długa, mój jeden znajomy mnie przewoził vanem to na trójce pocisnął do 140km/h, jednakże nigdzie nie znalazłem informacji czy te skrzynie różnią się przełożeniem od zwykłych, które też w końcu są dosyć "długie" |
 |
|
|
|
 |
1922
Nałogowiec

Pomógł: 16 razy Wiek: 30 Dołączył: 29 Wrz 2013 Posty: 526 Skąd: Racibórz
|
Wysłany: 02-12-2014, 20:56
Bolid: Seicento 1.1 Van |
|
|
Teraz mnie zmartwiłeś bo planuje glebe w swoim Vanie
ja na trójce mojego odciąłem przy 150km/h
czwórka 170 5tka juz za długa do tej mocy silnika |
_________________ Seicento VAN '99 Zapraszam |
|
|
|
 |
FEMAR
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 03-12-2014, 11:27 Czym się różni
|
|
Witam.To może mi kto wytłumaczy, w vanie jest silnik 187cxb/c a osobowym 187axb/a czym się one różnią i czy części pasują z jednego do drugiego. Pozdrawiam FEMAR |
|
 |
barkor
spamer team

|
Wysłany: 03-12-2014, 12:00
|
|
FEMAR, silniki są identyczne, jeśli jest jakaś różnica to jedynie w tych numerkach, które tu podałeś. |
 |
|
|
|
 |
FEMAR
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 03-12-2014, 16:15 Czym się różni
|
|
Witam.Dzięki za informację na temat silnika, a teraz proszę o informację czy przeguby półosi mokrych i suchych są takie same i pasują do obu typów, proszę wybaczyć moją ciekawość, ale dzięki waszej wiedzy dowiem się coś więcej o seicento.Pozdrawiam. |
|
 |
barkor
spamer team

|
Wysłany: 03-12-2014, 16:34
|
|
Tylko zewnętrzne przeguby są takie same. Wewnętrzne przeguby półosi mokrych pasują tylko do skrzyń z mokrymi półosiami, a te suche tylko do skrzyń z suchymi półosiami. |
 |
|
|
|
 |
FEMAR
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 04-12-2014, 10:49 Czym się różni
|
|
Witam.Mam pytanie i proszę o odpowiedz, czym się różnią silniki wersji 1,1spi a 1,1mpi.Pozdrawiam,i czekam na wiadomość. |
|
 |
Linduś
Włóczykij wróg publiczny nr 1

Pomógł: 141 razy Wiek: 38 Dołączył: 21 Lut 2008 Posty: 2834 Skąd: Miasto Włókniarzy
|
Wysłany: 04-12-2014, 11:03
Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650 |
|
|
Silniki w sumie niczym
różni się osprzęt. Jak sama nazwa mówi MPI jest na wielowtrysku, SPI na monowtrysku.
Inny jest ECU, wiązka, wentylator i jego sterowanie, kilka innych czujników, kolektory |
_________________ Niebo świeci pogodnie, od bruków coraz chłodniej,
Dobrze być tylko przechodniem, ulicą życia iść,
Była nam kiedyś dana Ziemia Obiecana,
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…
|
|
|
|
 |
barkor
spamer team

|
Wysłany: 04-12-2014, 11:04
|
|
No tutaj różnic już jest sporo. I jeśli chciałbyś zamienić np spi na mpi to zabawa i koszty są takie, że się nie opłaca. Nie będę tu o wszystkim pisał bo w google czy tu na forum jest już o tym sporo. Zasadnicza różnica to SPI - jednopunktowy wtrysk z jednym wtryskiwaczem MPI-wielopunktowy wtrysk z 4 wtryskiwaczami. Zupełnie inny komputer sterujący, zupełnie inna wiązka silnika, brak czujnika temperatury w głowicy MPI, czujnik położenia wałka rozrządu w MPI, czujnik spalania stukowego w bloku MPI, głowica z innym rozstawem szpilek kolektora ssącego i innym kształtem kanałów ssących. Zupełnie inny kolektor ssący i przepustnica, inny alternator, inny dolot powietrza, inna pompa paliwa, w MPI jest tylko jeden przewód paliwowy (brak powrotnego tak jak w SPI). Można tak jeszcze długo wymieniać, w każdym razie parametry moc/moment obrotowy są takie same w SPI jak w MPI. |
 |
|
|
|
 |
FEMAR
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 06-12-2014, 14:33 Czym się różni
|
|
Witam.Mam do was prośbę,poradżcie skąd zdobyć książkę o seicento van,np.sam naprawiam seicento van,lub inną o vanie.Może można coś ściągnąć z internetu.Bo chciałbym się dowiedzieć ja najwięcej o secento van 1,1 rocznik 2001.Jeśli może mi ktoś pomóc to bardzo proszę.Życzę zdrowia.FEMAR |
|
 |
barkor
spamer team

|
Wysłany: 06-12-2014, 15:46
|
|
FEMAR, raczej nie ma takich opracowań dotyczących vana, bo jak już tu napisano on w zasadzie niczym się pod względem rozwiązań konstrukcyjnych nie różni od zwykłych seicento, tylko te tylne hamulce się różnią. Zwykła książka "Sam naprawiam Fiat Seicento" powinna w zupełności wystarczyć. W tym temacie już napisano wszystkie różnice, więc co tak naprawdę jeszcze Cię gnębi?:)
Co do tego:
FEMAR napisał/a: | w vanie jest silnik 187cxb/c a osobowym 187axb/a czym się one różni |
To sprawdziłem co to za numery i tu nie chodzi w żadnym wypadku o silnik, bo to nie jest kod silnika tylko kod wersji nadwozia. Kod typu silnika to np. dla 1.1spi 176 B2.000 i z pewnością ten sam kod silnika jest w wersji VAN jak i zwykłej.
A co do wersji 1.1 MPI to kody silnika i kody nadwozia są następujące:
Jak widzisz, kody silnika są identyczne a więc i silniki są we wszystkich sejach identyczne, różnią się tylko kodami nadwozia. |
 |
|
|
|
 |
FEMAR
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 07-12-2014, 12:32 Czym się różni
|
|
Witam.Dziękuję ci barkor, bardzo bardzo mi pomagasz zdobywać wiedzę w temacie seja, i dzielisz się nią ze mną ,a z tematu wnika że masz duży zasób wiedzy. Mam jeszcze jedno pytanie podpowiedz mi wyczyścić szkła które są w przodzie przed lampami,są bardzo brudne i dają słabe światło na drogę.Pozdrawiam. |
|
 |
|