FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zabudowa tylnych boczków a skrzynia w bagażniku / VAN
Autor Wiadomość
Lisek 
spamer team

Wysłany: 08-04-2012, 22:35   Zabudowa tylnych boczków a skrzynia w bagażniku / VAN
   Bolid: Sc

Jak w temacie- myślę nad zabudową tylnych boczków pod jakieś głośniki ale w "przestrzeni bagażowej" mam skrzynkę. Mam vannę więc paka i tak jest otwarta jednak zastanawia mnie fakt czy skrzynia będzie wpływała jakoś na grę głośników.

W grę wchodzą 6x9 lub może jakieś 165 lub 200mm.

btw... a przerabiał ktoś już np. 250mm w tylnych boczkach? Np. zamiast skrzynki? Czy nie warto się bawić?

raVi 
spamer team

Wysłany: 08-04-2012, 22:39   
   Bolid: SC

Lisek napisał/a:
krzynia będzie wpływała jakoś na grę głośników.

nie będzie, jak już byś się tak bawił to w boczkach zrób sobie wytłumienie, aby te głośniki które tam włożysz miały ~4l przestrzeni

Lisek napisał/a:
Czy nie warto się bawić?

Nie warto, jednak skrzynia to skrzynia, lepiej zagra niż takie wynalazki w boczkach, które dadzą efekt kickbassu. Możesz też tak zrobić, wtedy będą one dopełnieniem suba w skrzyce

SC by raVi :papa: zapraszam
Ostatnio zmieniony przez raVi 08-04-2012, 22:42, w całości zmieniany 1 raz  

Lisek 
spamer team

Wysłany: 08-04-2012, 22:41   

no jak już to na pewno zrobiłbym im komorę żeby nie grało mi w całej budzie :p i wygłuszenie obowiązkowo :p

raVi napisał/a:
Nie warto, jednak skrzynia to skrzynia, lepiej zagra niż takie wynalazki w boczkach, które dadzą efekt kickbassu

nie nie :p te mniejsze pierdki to dodatkowo chciałęm wrzucić :p zamiast skrzyni to myślałem nad 2x25cm w boczkach. i tu mnie zastanawiało czy gra jest warta świeczki.

raVi 
spamer team

Wysłany: 08-04-2012, 22:45   

Jeżeli 25cm to nie warto, gdyż te głośniki nie zagrają w swej pełnej mocy i jakości. Jeżeli byś wrzucił 20cm no to się zgodzę.
Chodzi też o to by głośnik miał wolną przestrzeń za sobą, 25 jakby nie patrząc już ma spore wymiary, a miejsca za boczkiem jak wiadomo jest mało :))

Lisek 
spamer team

Wysłany: 08-04-2012, 23:01   

akurat mógłbym zrobić dystanse itd :p także to nie problem :p ogarnąć montaż to już chwila kombinacji i by było :p

chodzi mi raczej o kwestie techniczne, bo litraż to wiem że mógłby być mały dlatego też pytałem czy w ogóle warto :p ale od tego raczej odstępuję :p

także kwestia ma się nadal do 6x9 oraz 200mm (165 będzie jednak za mało :p )

raVi 
spamer team

Wysłany: 09-04-2012, 08:46   

Ewentualnie mógłbyś wrzucić takie 25-tki , ale nie wiem czy gra jest warta świeczki.
Możesz pomyśleć nad takimi 20-tkami pod jakimś dobrym wzmacniaczem, powinny przyjemnie zagrać + do tego oczywiście skrzynia obowiązkowa, chyba że w boczki wrzucisz subwoofery 20cm, niby są małe ale dają popalić :)) Wrzucić dwa Rockfordy albo REX-8 i mogą dać czadu :))

Możesz spróbować, nie orientuje się by ktoś wsadzał subwoofery w boczki :]

lerek 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 09-04-2012, 12:06   
   Bolid: sejek MPI

a ja bym zrobił na Twoim miejscu w boczki wygłuszenie i jakieś dobre 165-tki i kupił lepsza skrzynke przesuniętą do końca przy klapie tylnej zeby bas sie rozchodził lepiej. :grin:
wsadzając w boczki 200mm albo 250 nie zrobisz odpowiedniego litraża do tych głośniczków bo nie ma tam za duzo miejsca. Tyle ode mnie :)

raVi 
spamer team

Wysłany: 09-04-2012, 12:30   

Przy 20cm nie trzeba dużego litrażu, wystarczy 15l b-r lub 7-8 litrów w closed , tylko na równoległej ściance by musiał dać sporo wytłumienia, a w bok gąbkę akustyczną, wełną owczą itp, na przód podwójna ścianka, to jest do zrobienia :))

Ostatnio zmieniony przez raVi 09-04-2012, 12:43, w całości zmieniany 1 raz  

Lisek 
spamer team

Wysłany: 09-04-2012, 12:39   

lerek napisał/a:
a ja bym zrobił na Twoim miejscu w boczki wygłuszenie i jakieś dobre 165-tki i kupił lepsza skrzynke przesuniętą do końca przy klapie tylnej zeby bas sie rozchodził lepiej. :grin:

4x165mm + 2x100mm to ja z przodu mam :p więc nić poniżej 200mm już do auta nie wkładam :p a lepszej skrzynki nie potrzebuję bo sejem jeżdżę na codzień i przebiegi robię też niemałe :p także to ma być przyjemne dla ucha a nie że po wyjściu ledwo na nogach będę stał :p

raVi napisał/a:
Przy 20cm nie trzeba dużego litrażu, wystarczy 7-8 litrów w closed

dokładnie :ok: 200mm nie jest tak dużym głośnikiem i w zamkniętej obudowie litraż może być stosunkowo mały.

wygłuszenie to oczywista sprawa, się zrobi majster :p

raVi 
spamer team

Wysłany: 09-04-2012, 12:44   

A ile chcesz przeznaczyć na te głośniki?
Możesz sobie wziąść REXa 8 , nie naciągnie budżetu, a ten głośniczek fajnie daje :)

Lisek 
spamer team

Wysłany: 09-04-2012, 14:00   

akurat głośniki już zakupiłem :p szybka decyzja, szybki zakup :p w tym tygodniu pewnie przyjdą więc będę modził i zobaczymy jak to zagra :p jeśli będzie lipa to demontaż i może pójdą w drzwi jak będę zmieniał panele :p

subwooferów jednak raczej nie wcisnę w boczki. stwierdziłem że jak będę chciał więcej basu to chyba poskładam sobie na jakiś przyjemny głośniczek i zrobię coś większego :p i zapewne coś na rockfordzie lub czymś podobnym. ogólnie dzięki na sprowadzenie na dobrą drogę :beer: :p

Odpowiedz do tematu