FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Samodzielna wymiana sprężyn. Kilka pytań.
Autor Wiadomość
zwara 
Bywalec

Wysłany: 12-12-2011, 11:17   Samodzielna wymiana sprężyn. Kilka pytań.
   Bolid: Seicento 1.1 s

Witam.

Zamierzam wymienić samemu sprężyny (pierwszy raz w życiu), bo autko stoi minimalnie krzywo, a przy większych prędkościach i wietrze lata po drodze jak szmaciana lalka. Mysle że warto nauczyć się tego samemu bo amortyzator, sprężyne czy gumy w zawieszeniu trzeba wymieniać dość często (dużo jeżdże). 4 amorki, oboje i wszystko co było wystukane wymieniałem w lipcu tego roku (w warsztacie), za radą forum na gazowe amorki Kayaba i jestem bardzo zadowolony. Auto nie podniosło się zauważalnie (czego się obawiałem), a tłumienie i prowadzenie znacznie sie poprawiło.

Do wymiany sprężyn z tego co wyczytałem potrzebne mi :
1. Ściągacze do sprężyn - juz kupiłem.
2. Sprężyny - chce zamówić niższe i twardsze -30 max -35 (by obniżyć środek ciężkości w ramach walki z wiatrem i zakrętami)

Jakbyście mogli odpowiedzieć mi na pare pytań, bardzo by mi to pomogło:

A. Czy Eibch pro kit to dobry wybór ? Czytałem że Jamex, FK czy MTS są gorsze i lepiej dołożyć te 200zł. Autem jeżdze głównie po autostradzie (nie ma dziur), no ale męcze je też po polach, lasach i parkingach co by potrenować czasem FWD i lewą noge, więc fajnie jakby nie był beton.

B. Czy musze wymieniać coś jeszcze przy okazji zmiany sprężyn ? Ogólnie cały zawias był robiony ale moze jeszcze posprawdzac przy okazji, jakieś gumy itd? Jak tak, to co i jak :) ?

C. Czy trzeba wiedzieć coś ponad instrukcją z tąd :
http://www.seicento.pl/vi...na+amortyzatora
np. Na jakąś śrube trzeba szczególnie uważać, a z czym sie można się szarpać. Może coś trzeba oznaczyć i ustawić dokładnie tak jak było?

D. Czy po zmianie na niższe twardsze sprężyny nalezy ustawić zbieżności/geometrie?

Z góry thx za pomoc. Ze swojej strony postaram się wrzucić fotki z tej amatorskiej wymiany :D może się komuś przyda.

Łukasz 
AntyToyotowy

Wysłany: 12-12-2011, 11:30   
   Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km

pamiętaj aby nakrętkę od mc persona polozuwać jak auto stoi na kołach ( ale nie odkręcać do końca ! ) i tak samo przy składaniu,dokręcamy na kołach

macher 
Moderator

Wysłany: 12-12-2011, 11:51   
   Bolid: były Seicento '99 900 + LPG, Panda 1100

Jak będziesz wymieniał przednie amortyzatory zaopatrz się w szczypce MORS z kawałkami gumowego węża na szczękach by sobie tłoczysko przytrzymać.Takie jest popaprane że się chowa zaraz po rozciągnięciu a trzeba chociaż lekko gwint złapać po montażu całości.A jak zobaczą ślady szczęk na tłoczysku to żegnaj gwarancja.Zresztą pewnie jak sam zmieniasz to gwarancja i tak nie podbita w zakładzie montażu zalecanym .Uważaj na ściskanie sprężyn. Kupiłem ściągacze tanie i już widać na nich że pracowały a tylko dwie sprężyny przekładałem.Mimo to warto było bo za taką usługę u mnie biorą około 200 zł za przednie amory . W tym ustawianie zbieżności ale byłem u znajomego i wyszło że jest ok bo amortyzatory lepsze nie chińskie i otwory pasowały idealnie

dedek 
za dużo się czepia do forum

Wysłany: 12-12-2011, 13:42   
   Bolid: Seicento 1.1 MPI

Jak wspomniał macher, musisz czymś go złapać bo się amor chowa:)
Uważaj przy ściąganiu sprężyn, żeby Ci żadna nie wypaliła w kosmos albo co gorsza w twarz bo można wylądować w szpitalu. Zmieniałem u siebie 2 lata temu i się nie rozleciał, a kosztował ok 30zł;) Ogólnie roboty na kilka godzin:)
Zbieżności raczej się nie ustawia bo nie dotykasz końcówek drążka kierowniczego..

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 12-12-2011, 14:08   
   Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650

na kilka godzin? No proszę Cię :) w kFiatuszku w wakacje zmieniałem komplet sprężyn + poduszkę pod skrzynią i zmieściłem się w okolicach 4h. Fakt, że najwięcej mi zajęły mcpersony
Chyba, że "kilka" to rozumiesz poprzez 2-4 a nie np 5-9 :)) to wtedy masz rację ;)
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…

dedek 

Wysłany: 12-12-2011, 14:21   

5-9h to już byłby cały dzień:)

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 12-12-2011, 14:31   

a to w takim razie przepraszam :))
chociaż czasem mogą wyjść hocki klocki jakieś. Jak na przykład u siebie w seju montaż rozpórki samej zajął koło 6 godzin bo musiałem rozbierać kolumny i latać po sklepach po nowe łożyska :rotfl:
Zbiornik paliwa też wymieniałem 2h dłużej niż zakładałem, bo trzeba było przewiercać śruby w belce :P

zwara 
Bywalec

Wysłany: 12-12-2011, 14:32   
   Bolid: Seicento 1.1 s

Dzięki, widze że faktycznie trzeba uważać na te ściągacze, zabezpiecze to moze jakimś pasem skórzanym po ściśnięciu a przed rozkręceniem.

Co do trzymania tego tłoczyska, to mówimy o przytrzymaniu przy składaniu dopiero? No bo chyba nie cały czas po wyjęciu... sorki za może głupie pytanie ale wole się upewnić.

Jeżeli chodzi o geometrie to fakt nie dotykam końcówek drążka. Ale z drugiej strony nie zmieniam sprężyn na takie same tylko na -35 więc może właśnie trza by tam coś inaczej ustawić. Jeszcze poczytam, może coś znajde na ten temat.

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 12-12-2011, 14:36   

już tak nie bójmy się tych sprężyn :)
owszem trzeba uważać, ale same ściągacze w zupełności wystarczą.
http://allegro.pl/sciagac...1977596139.html takie nawet najprostsze- przy pomocy tego typu ściągaczy wymieniałem springi i nic nie strzelało ani nie wyskakiwało- byleby dobrze złapać zwoje.

dedek 

Wysłany: 12-12-2011, 15:31   

zwara napisał/a:
Jeżeli chodzi o geometrie to fakt nie dotykam końcówek drążka. Ale z drugiej strony nie zmieniam sprężyn na takie same tylko na -35 więc może właśnie trza by tam coś inaczej ustawić. Jeszcze poczytam, może coś znajde na ten temat.

W przednim zawieszeniu w SC, nie ma możliwości regulacji czegokolwiek poza końcówkami drążka kierowniczego :cool:

Co do sprężyn, to po prostu nie kieruj ich sobie w twarz:) tak jak z pustym magazynkiem w pistolecie, niby pusty ale lepiej nie kusić losu i w nikogo nie celować :cool:
Pęknięcie takiego ściągacza to raczej skrajny przypadek.

BARTEK18LOL 
nówka sztuka ;)

Wysłany: 14-04-2013, 16:54   
   Bolid: Fiat Seicento 1.1 --->1.2 8v

Witam

Podepne sie pod temat , Ja mam pytanie takie czy w sportowym zawieszeniu chodzi mi o tylnie sprężyny czy jest jakas róznica jak je sie zakłada czy one moga byc obojetnie jak załozone czy tez nie ??

Uncrossed 
Nałogowiec

Wysłany: 14-04-2013, 16:58   
   Bolid: Seicento 1.4 16V

warsztat FAQ pytanie 34.

34. sprężyna obniżająca tylna - gęstym do góry czy dołu?
Ilu ludzi tyle będzie opinii - z praktyki i wpisów na forum wnioskując jest to obojętne, lub jeśli jesteś estetą montuj tak, aby napisy były "w dobrą stronę"

bo rozumiem ze o to ci chodzi. szukanie nie boli !

Mój białas:)

Odpowiedz do tematu