Rondo Jazdy Polskiej Warszawa jak jezdzic |
Autor |
Wiadomość |
biznesik
Nałogowiec

|
Wysłany: 22-04-2014, 19:38 Rondo Jazdy Polskiej Warszawa jak jezdzic
Bolid: Fiat 600 2009 1.1 MPI, Opel Astra 2000 1.4 |
|
|
Drodzy koledzy moze ktos sie porusza czasem lub czesciej rondem jazdy polskiej to jest skrzyzowanie Armii Ludowej z Waryskiego. Kierowcy wyczyniaja ta rozne cuda Jadąc Warynskiego od strony mokotowa jak chce sie skrecic w lewo w armii ludowej to mozna to uczycic z dwuch pasów, jeden jest tylko do skretu w lewo a drugi do skretu w lewo i jazde na wprost. Pytanie moje brzmi czy mozna jadac tym pasem co jest na wprost i do skretu w lewo skrecic w lewo na srodkowy pas czy tylko na prawy?
Zdjecie ronda wlasnie od strony mokotowa warynskiego:
http://geekowo.blogspot.com/2008/10/jeba-sgh.html |
_________________ Fiat 600 2009 |
|
|
|
 |
maczo
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 22-04-2014, 22:52
Bolid: szrotczento 0.9 Young ;) |
|
|
Lewy pas ma po lewej stronie wymalowaną "wskazówkę", która prowadzi na środkowy (do jazdy prosto w Armii Ludowej), więc na logikę z prawego tylko na prawy, z lewego środkowy i lewy. (Ma to sens, bo mało kto zawraca, więc w ten sposób równomiernie rozkłada się ruch). |
|
|
|
 |
biznesik
Nałogowiec

|
Wysłany: 23-04-2014, 08:39
|
|
no wlasnie ale czy oby na pewno bo z prawego pasa jakby sie jechalo to nie ma zadnych lini co by nie mozna bylo wjechac na srodkowy i na prawy pas To moze mozna z prawego na srodkowy i na prawy a z lewego na lewy i srodkowy? |
|
|
|
 |
dedek
za dużo się czepia do forum
|
Wysłany: 26-04-2014, 22:36
Bolid: Seicento 1.1 MPI |
|
|
Kolego co to za pytanie?:) Jesteś Warszawiakiem i nie wiesz jak tu się jeździ?:D
Co do Twoich dylematów to na dobrą sprawę to wygląda tak, że jak jesteś po prawej to masz pierwszeństwo przed tymi po Twojej lewej, więc jak zajmiesz z tego pasa (co idzie w lewo i na wprost), środkowy pas to że tak powiem masz prawo to zrobić przed kimś innym, a ten co jest po Twojej lewej niech kombinuje, czeka, cokolwiek. Spójrz na sytuację ciemno-zielonego Kangoo i białego auta po jego lewej stronie, obaj wyglądają jakby chcieli wjechać właśnie na środkowy pas. I to tak, że Kangoo wjedzie ewidentnie pierwszy na ten pas więc siłą rzeczy i prawa o ruchu drogowym, nikt nie może się przed niego ani w niego wpakować:) Taka prawda i to nie pierwsza podobna sytuacja w naszym kochanym mieście:) |
|
|
|
 |
biznesik
Nałogowiec

|
Wysłany: 27-04-2014, 10:43
|
|
Wiem wlasnie ze tak jest ale po ostatnim ataku dwoch kierowcow troche mnie to zastanowailo czy napewno mam pierwszenstwo na srodkowy pas z prawego najpierw jeden wyskoczyl i cos tam pomamrotal a po nim zmalpowal nastepny i wiecej mamrotal, jezdze tamtedy codziennie z 10lat i nigdy na takich debili nie trafilem czesto trabia i mysla ze oni maja pierwszenstwo no ale co tu myslec jak kolega co pierwszy odpisal to mowi tak jak oni, wiec widac kazdy interpretuje inaczej przepisy. |
|
|
|
 |
maczo
nówka sztuka ;)
|
Wysłany: 27-04-2014, 21:25
Bolid: szrotczento 0.9 Young ;) |
|
|
No bo zależy o co chodzi. Jeśli chodzi o to żeby zrobić komuś koło dupy w majestacie przepisów, to faktycznie wjazd z prawego na środkowy wydaje się świetną okazją.
Ja też bym Cię zwymyślał, choć pewnie tylko pod nosem. |
|
|
|
 |
|