duże spalanie i brak wentylatora |
Autor |
Wiadomość |
dedek
za dużo się czepia do forum
Pomógł: 27 razy Wiek: 38 Dołączył: 28 Gru 2006 Posty: 296 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-10-2009, 22:01 duże spalanie i brak wentylatora
Bolid: Seicento 1.1 MPI |
|
|
Witam
Szukałem ale nie znalazłem podobnego przypadku tym samym odpowiedzi.
Od niedawna tj od ok miesiąca? mój sejak zaczął palić mi dosyć dużo - na oko minimum 10-11 litrów - mimo dawnego czyli spokojnego stylu jazdy kiedy palił w granicach 7 litrów na 100km. - to jedno
Drugie - od tego samego mniej więcej czasu, mimo bardzo ciepłych dni nigdy nie załączał się wentylator. Stałem w korku i się zawsze dziwiłem czemu się nie włącza, a pare dni wczesniej stojąc w jeszcze większych korkach i podobnej temperaturze, normalnie się włączał jak przez ostatnie kilka lat. Jestem pewien, że powinien się włączać bo czasem po skończonej jeździe, gdy wychodziłem z samochodu, czuć było w powietrzu, że płyn chłodniczy jest jednak za ciepły (niektórzy z Was wiedzą jaki zapach(ciepło) czuć).
Pytanie: Czemu tak dużo pali???
Czy może to być spowodowane np tym, że padł czujnik temp. wody cały czas zapodaje komputerowi że jest zimny i jeżdże na ssaniu??
Dodam, że od momentu zrobienia UPG w grudniu 2008, do niedawna sejak palił normalne ilości paliwa mimo wywalonego kata i świecącego się "check engine" także wtedy to nie było problemem. Po wykręcaniu sond lambda zauważyłem, że są "zakurzone" spalinami tj. czarnym kurzem:) co można dosłownie mocniej zdmuchnąć, czyli jest "zbyt uboga mieszanka"... OCB??? |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
Pomógł: 159 razy Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 2476 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 13-10-2009, 22:08
Bolid: Ford Focus Kombi 1.6 zetec 2004r. 152 k km |
|
|
ja bym zaczal od czujnika przy głowicy ( jesli masz MPI ) bo jesli on jest padniety, komp widzi -40 stopni... czyli twoje auto dostaje mega bogatą mieszanke, ktorej nawet nie umi spalic...
spalanie jest drakońskie, a wentyl sie nie włączy bo jak przy -40 ? |
|
 |
dedek
|
Wysłany: 13-10-2009, 22:09
|
|
Czujnika temperatury wody?? |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 13-10-2009, 22:13
|
|
no czujnik w MPI jest jeden, taki zielony wystaje z głowicy ( okolicy )
jesli to nie to - to sonda ktoras padła... tez moze byc.... innej opcji nie ma. |
|
 |
dedek
|
Wysłany: 13-10-2009, 22:22
|
|
tylko powiedz mi jak wykręcić czujnik z tego "plastiku" bo on dziwnie wkręcony jest w niego, jakby jednorazowo:)
rozumiem, że kupić od razu nowy, czy można go jakoś sprawdzić?
http://www.allegro.pl/ite...ento_palio.html |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 13-10-2009, 22:35
|
|
mozesz jechac pod kompa - tylko zapłacisz tyle ile jest wart ten czujnik... jego sie da odkrecic, ktos na forum pisal, ze trzeba miec poprostu wyczucie...
najlepiej jakby odpowiedzial na to pytanie ten, co go wykrecal - bo ja nie mialem okazji |
|
 |
dedek
|
Wysłany: 13-10-2009, 22:44
|
|
ok, postaram się na dniach jakoś z tym ogarnąć i dam znać w tym temacie.
powiedz mi jeszcze czy jeśli to by była sonda, to czy kupno używanej jest warte zachodu czy lepiej kupić nową taką z allegro? |
|
|
|
 |
Łukasz
AntyToyotowy
|
Wysłany: 14-10-2009, 08:16
|
|
równiez nie miałem przyjemności ( odpukac ) z sondami. ale do takich rzeczy - uzywanych - mam sporo zastrzezen ( czujniki, sondy, termostaty ).
co jednak z tymi "nowymi" na allegro za 70 zł ? nie wiem czy nie pokusiłbym sie o porządniejsza za 150 zł ( są 2 sondy w aucie, ale tobie pewnie i tak by padła jedna - watpie ze 2 )
tez lepiej poczekac na opinie ludzi, ktorzy juz to robili i korzystali dodatkowo z allegro
ps. ale ja obstawiam czujnik, bo nawet jak sonda by padła, to czujnik i tak włączałby moim zdaniem wentyl... wiec czujnik musi głupiec, skoro nie widzi ciepła.... ale to moje zdanie - wizyta na kompie by pomogla |
|
 |
|