FORUM SEICENTO Strona Główna FORUM SEICENTO
INTERNETOWE FORUM FIATA SEICENTO - dawne seicento.pl

FAQTANIE OC  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana oleju i wnioski.
Autor Wiadomość
rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2015, 17:34   Wymiana oleju i wnioski.

Zdjęcia wykonane przez Kolegę Gms które umieszczam za jego zgodą :wink:

olej to Shell HX7 10w40 z filtrem MAXGEAR po przebiegu 4,8 kkm gdzie do tej pory był używany Lotos 15w40. Jak widać filtr oleju MAXGEAR kryje w swojej puszce skandalicznie mały wkład filtrujący :!: powyginane plisy papieru świadczą o dość znacznym zmniejszeniu przepustowości filtra gdzie zwiększone ciśnienie oleju zaczyna deformować wkład filtrujący :!: wracając do samego oleju widać że HX7 wykonał dobrze swoją robotę i pomimo niewielkiego przebiegu przyjął dość znaczną dawkę zanieczyszczeń po poprzedniku :ok:
Podsumowując:
- nie polecam absolutnie stosowania wynalazków typu MAXGEAR ponieważ wkład filtrujący jest prawie trzykrotnie mniejszy niż w filtrze Mann czy Filtron pomimo identycznych gabarytów puszki :!: dodatkowo widoczny wypływający klej w miejscu łączenia papieru z metalowymi kapslami jest niedopuszczalny :!: i świadczy o wykonaniu wręcz garażowym,dodatkowo pomijając jakość zachodzi ogromne ryzyko szybkiego zapchania takiego filtra przez osady w szczególności przy zmianie oleju z niższej jakości na wyższą - zakładając że filtr ma sprawny zawór obejściowy to jest szansa że nie załatwimy silnika ;(

dla porównania Mann W66 po 11kkm z Dacii Sandero 1.2 16V:

dawiddawidowski 
Moderator
Cento Nowy Sącz

Wysłany: 29-03-2015, 19:55   
   Bolid: SC Abarth 1.4 16v 6speed

Daje do myślenia :))

ROSSO BAROCCO by dawid

biznesik 
Nałogowiec

Wysłany: 29-03-2015, 21:04   
   Bolid: Fiat 600 2009 1.1 MPI, Opel Astra 2000 1.4

No rotax dobra robota nie ma jak oleje polecane przez rotaxa :grin:

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2015, 21:13   

Polecałem HX7 i Mann W714/2 ale z braku laku user wybrał filtr Maxgear :wink: obecnie poszedł nadal HX7 10w40 ale z filtrem Mann :ok:
ps. jedno jest pewne że po tym przebiegu i filtrze Maxgear użycie płukanki mogło by mieć opłakane skutki :roll:

biznesik 
Nałogowiec

Wysłany: 02-04-2015, 18:54   
   Bolid: Fiat 600 2009 1.1 MPI, Opel Astra 2000 1.4

Rotax co uwazasz na temat wymiany oleju na zimnym silniku? A i powiedz mi jak jestz tymi filtrami paliwa czy tez tkie duze znaczenie ma firma? Jak tak to jaki najlepiej kupic do mojej astry :grin:

Rollo1323 
spamer team

Wysłany: 02-04-2015, 19:54   
   Bolid: Seicento Young

Miazga! Olej fakt, że dobry, bo w końcu Shellowski a Shell to marka :ok: :))
Dlatego też ja omijam z dala takie właśnie wytwory jak Maxgear itp... Czasem lepiej zapłacić parę-parędziesiąt złotych więcej niż dopłacać do kolejnej zabawy i naprawy auta.. :)

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 02-04-2015, 22:21   

Rollo1323 napisał/a:
Olej fakt, że dobry, bo w końcu Shellowski a Shell to marka
jakby porównać Shell'a do Castrola pod względem choćby produkcji i potencjału to tak jakby postawić w jednym rzędzie naszą rafinerię w Trzebini obok Exxon Mobil :wink: chociaż firma z Trzebini może się poczuć urażona bo przecież jest rafinerią a nie blendownią zupy z British Petroleum przyprawionej pakietem z Lubrizola :wink:

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 31-05-2015, 13:09   

Kolejna porcja fotek za zgodą Kolegi Gms - dla przypomnienia wcześniejsze zdjęcia były wykonane podczas wymiany oleju po 4,8kkm (Shell HX7 10w40 z filtrem Maxgear) obecne zdjęcia wykonano po wymianie na Shell HX7 ale tym razem z filtrem Mann W714/2 a zdjęcia zrobiono po 3kkm od wymiany przy okazji wymiany uszczelki miski olejowej:

przebieg łączny na HX7 10w40 wynosi 7,8kkm a efekty widoczne gołym okiem :wink: spójrzcie na czystość smoka pompy - TBN powyżej 10 :ok:
kto wie czy przed zimą nie pójdzie HX8 :))

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2015, 21:11   

Kolejna porcja zdjęć wykonanych przez Kolegę Gms po przebiegu 10kkm na oleju Shell HX7 10w40 - głównie tematem jest tutaj filtr oleju w odniesieniu do filtra MAXGEAR po przebiegu 4,5kkm jak pierwszym poście - tym razem otwarty został MANN W 714/2:

pomimo 2 krotnie większego przebiegu na filtrze różnica jest kolosalna a jakość wykonania i wielkość wkładu daje do myślenia :wink: lekko skręcone plisy wkładu świadczą o większej lepkości na zimno oleju a co za tym idzie zwiększonemu ciśnieniu - przy olejach 5w czy 0w tego zjawiska nie zaobserwowałem.Wniosek końcowy - naprawdę nie warto oszczędzać 10zł w skali roku na filtrze bo jakoś sobie nie wyobrażam tego MAXGEAR'a po 10kkm :))

Magikrealista 
Nałogowiec

Wysłany: 20-11-2015, 23:19   
   Bolid: Ceed 1.4 DOHC

Ja nigdy nie miałem innego niż filtron, do paliwa purflux :wesoly: ciekawy test :ok:

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2015, 23:23   

Magikrealista napisał/a:
niż filtron
do 899 to słaby filtr :wink:
Magikrealista napisał/a:
do paliwa purflux
- tutaj elegancko :ok:

Linduś 
Włóczykij
wróg publiczny nr 1

Wysłany: 21-11-2015, 11:28   
   Bolid: Punto Grande 1,4 8v / 126p 650

zawsze kładłem purfluxy... ale odkąd Sędziszowskie mam na półce w śmiesznej cenie to jednak one wygrywają.
Za to oliwa jaką rotax polecał :)) na razie ledwie 2 tysiaczki od wymiany, ale ile wlałem, tyle na bagnecie nadal
Niezabliźniona rana, zielony młody liść…

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2015, 13:57   

Purfluxa stawiam ponad Mann'a czy Knecht'a - maję lepszej jakości medium filtracyjne i są bardziej precyzyjnie wykonane :wink: a Sędziszów to bardzo przyzwoite filtry tylko mam nadzieję że nowy właściciel tego nie spapra i nie zacznie importować gotowych wyrobów z Chin z logo "Sędziszów" :wink:

Gms 
Bywalec

Wysłany: 21-11-2015, 18:30   
   Bolid: Seicento 899cm3/Man 12.240

Rotax przy następnej wymianie uderzę w Shell Rimula R6M 10W40 a zamiast Man-a spróbuję z Purfluxem?
Mógł byś zarzucić jakąś fotka tego filtra.

rotax24
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2015, 18:38   

Gms napisał/a:
Rotax przy następnej wymianie uderzę w Shell Rimula R6M 10W40 a zamiast Man-a spróbuję z Purfluxem?
Mógł byś zarzucić jakąś fotka tego filtra.

Do 899 potrzebujesz Purflux LS 515:

tak to wygląda wewnątrz:

a i kosztuje niestrasznie - http://mera.auto.pl/filtr...flux-ls515.html

co do Rimula R6M to olej prze skur...yn :))

Odpowiedz do tematu