Mocowanie / zabezpieczenie subwoofera w bagażniku |
Autor |
Wiadomość |
intermis
Bywalec

Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 17 Gru 2008 Posty: 62 Skąd: Jędrzejów
|
Wysłany: 23-03-2014, 14:23 Mocowanie / zabezpieczenie subwoofera w bagażniku
Bolid: Seicento Sporting 1.1 SPI / 1.2 MPI |
|
|
Szukam sposobów na umocowanie / zabezpieczenie subwoofera w bagażniku. Sub to głośnik 10" w skrzyni zamkniętej ~20 l. Całość waży około 10 kg. Zależy mi na tym żeby sub był zamocowany stabilnie i w razie czego można go było szybko zdemontować. |
|
|
|
 |
rysiu
Nałogowiec ABG

Pomógł: 23 razy Wiek: 31 Dołączył: 06 Sty 2011 Posty: 764 Skąd: Myślenice
|
Wysłany: 23-03-2014, 15:10
Bolid: Fiat Seicento 0.9 2000r. |
|
|
ja myślałem u siebie, do skrzynki i do wykładzinki, jakoś przyszyć rzepy. ewentualnie do skrzynki zszywaczem tą rzepe przymocować. może zdałoby to egzamin i trzymało się na miejscu. |
_________________ Kamil, mój bolid:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=359469
"Naprawa ABS'u bez komputera jest jak macanie kobiety przez ścianę"
 |
|
|
|
 |
intermis
Bywalec

|
Wysłany: 23-03-2014, 18:27
|
|
Bardziej mi chodzi o zabezpieczenie żeby w razie ewentualnego dzwona nie dostać tym subem w głowę. |
|
|
|
 |
attila1356
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 24-03-2014, 18:15
Bolid: Seicento 900 |
|
|
Ciężki temat bo jak coś ma być łatwe w demontażu to zazwyczaj ma sporo słabych punktów.
Polecam to zrobić na zatrzaski np jakiś taki:
Wpływ na jakość dźwięku będzie stosunkowo niewielki (możesz dodatkowo zaizolować łączenie zatrzasku żeby nie tarł metal o metal - tak na wszelki wypadek) a jeżeli zastosujesz 4 solidne zatrzaski to nie ma prawa puścić. Demontaż myślę również stosunkowo łatwy.
Rzep nie testowałem ale w bagażniku ten rzep za ładnie wyglądać nie będzie szczególnie po wyjęciu subka. A wydaje mi się że przy mocnych drganiach niekorzystnie wpłynie to na jakość dźwięku. Oczywiście to tylko moja opinia. |
|
|
|
 |
intermis
Bywalec

|
Wysłany: 26-03-2014, 22:54
|
|
W jaki sposób taki zatrzask byłby zamontowany? |
|
|
|
 |
saper94
spamer team motórzysta

Pomógł: 47 razy Wiek: 31 Dołączył: 10 Lip 2012 Posty: 1572 Skąd: Malbork
|
Wysłany: 26-03-2014, 23:03
Bolid: Seicento GO 900 /Fiesta VII / Corsa B 1.0 |
|
|
Rzep to najlepsze wyjście, lepsze od jakiś zatrzasków a wygląd ? To tylko bagażnik i będzie widać tylko paski czarne |
_________________ "Odważni nie żyją długo, lecz ostrożni nie żyją wcale."
Mój szerszeń:
http://www.seicento.pl/viewtopic.php?t=40911 |
|
|
|
 |
attila1356
nówka sztuka ;)

|
Wysłany: 28-03-2014, 17:01
Bolid: Seicento 900 |
|
|
intermis napisał/a: | W jaki sposób taki zatrzask byłby zamontowany? |
To zależy kumpel miał mocowanie do bocznej ściany bagażnika zrobione 2 zatrzaski dociskały do bocznej ściany i 2 do podłogi - bez odpięcia zatrzasków nie było opcji żeby wyszarpnąć subka także trzymało się solidnie. Jedyne co to tak jak pisałem zaizolowałbym łączenie zatrzasków bo zapewne przy drganiach skrzyni ocierałby się metal o metal. Jakby mocować do samej podłogi to zaciski na subku a w podłodze tylko haczyki żaby po ewentualnym wypięciu nic nie zawadzało.
saper94 napisał/a: | Rzep to najlepsze wyjście, lepsze od jakiś zatrzasków a wygląd ? To tylko bagażnik i będzie widać tylko paski czarne |
Nie twierdzę że rzep jest zły po prostu uważam że walory estetyczne rzepów są raczej żadne i uważam że bez znaczenia czy to bagażnik czy podłoga pod dywanikami wszystko powinno być cacy:p oczywiście to jest kwestia gustów.
Poza tym rzepy mają to do siebie że wszystkie włosy itp się lubią w nie wplątywać także po kilku wyjęciach i włożeniach subka jestem więcej niż pewien że będą wyglądały fatalnie:)
A czy to jest lepsze wyjście to kwestia gustów ja tam rzepów w bagażniku nie chce aczkolwiek zatrzaski też sobie darowałem i zamiast subka w bagażniku zainstalowałem 2 subki aktywne z głośnikami 13cm pod siedzeniami i efekt bardzo mi odpowiada:) |
|
|
|
 |
matys-m
nówka sztuka ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Mar 2013 Posty: 35 Skąd: Myślenice
|
Wysłany: 29-03-2014, 10:18
Bolid: 16V |
|
|
U mnie subwoofer zajmuje pół bagażnika, wchodzi na styk i nie trzeba żadnych mocowań |
_________________ Była Mercedes W202 192KM
Jest Sejo 54KM 86KM |
|
|
|
 |
|